KeepNote – retro računalni notes

KeepNote je još jedan računalni notes. Odlikuje se nedostatkom podrške za oblake, “mudrofone”, enkripciju, ispis bilješki, a uz sve to izgleda prilično retro. Vjerojatno se sada pitate ima li smisla pročitati ovaj članak do kraja. Ako ste jedan od onih, poput autora ovog programa ali i autora članka (rekli bi “poput onih koje je pregazilo vrijeme”), koji vole provjerena i poznata sučelja, dizajn i funkcionalnost, nastavite čitati.

KeepNote je pisan u Pythonu i GTK-u. Radi na Linux, Windows i OS X operativnim sustavima. Filozofija koja stoji iza ovog programa jednostavna je. Autoru se nisu sviđala postojeća rješenja pa se prihvatio kucanja koda u Pythonu i nakucao sebi prihvatljiv program. Pomislio je da možda postoji još takvih kao što je on i objavio program pod GPL v2 licencom na sveopće veselje naroda.

KeepNote koncept

KeepNote koncept tri panela nalik mail klijentima

KeepNote izgleda poput poznatih mail klijenata. Radna površina podijeljena je na tri panela gdje se može izabrati vertikalni ili horizontalni raspored. Kreiranje bilješki vrlo je jednostavno i intuitivno, a alatima se pristupa uobičajeno desnim klikom i pozivom kontekstualnog menija (ovisno u kojem smo panelu) ili preko padajućih menija. Bilješke se mogu grupirati u direktorije, odnosno tree strukture, baš onako kako to rade popularni klasični mail klijenti poput Thunderbirda. Sve bilješke jednog notesa spremaju se lokalno u sqlite datoteku, a različitih notesa s bilješkama (različitih datoteka na disku) može biti mnogo.

Editor teksta podržava:

 • različite fontove
 • boje, stilove i formatiranje teksta koje nije potrebno posebno nabrajati jer je dovoljan pogled na alatnu traku
 • kreiranje lokalnih ili vanjskih poveznica
 • umetanje grafičkih elemenata, slika i datuma koje korisnik može formatirati po želji

Samim bilješkama mogu se dodijeliti različite ikonice, boje teksta i pozadine, a program ničime ne ograničava korisnika pri samoj organizaciji bilješki. Osmišljavanje strukture bilješki i kategorija je u potpunosti pod kontrolom korisnika. Ne postoje već kreirane kategorije ili predlošci. Tako se ovim programom bilješke mogu organizirati na različite načine (primjerice; linearno, vremenski uvjetovano poput “ToDo” listi ili nelinearno u hijerarhijskom obliku, poput referenci).

KeepNote start

Prve bilješke

Pri prvom pokretanju programa dobit ćemo potpuno prazne panele. Izabiranjem File – New Notebook pojavit će se dijalog za kreiranje novog notesa nakon čega ćemo prazninu početi popunjavati. Kreirane bilješke moguće je naknadno sortirati, prebacivati ili brisati. Riječ bilješka bi se mogla pisati u navodnicima jer slobodno možemo pisati članke poput ovoga, referate, kreirati i razrađivati projekte koji se sastoje od mnogo članaka, bilješki, skica i fotografija.

KeepNote

Mnoštvo bilješki

KeepNote je vrlo jednostavan i koristan program. Kroz dvije godine upotrebe nisam primijetio veće probleme ili bugove. Stabilan je, a brzina je sasvim dobra pogotovo ako se uzme u obzir da je pisan u Pythonu. Naravno, postoje i nedostaci. Većina je već navedena u uvodu, ali evo još jednom preglednijeg popisa:

 • nema enkripciju (potrebno je koristiti vanjske programe za enkripciju ili kombinirati s enkriptiranim direktorijima ili particijama)
 • nema print (podržava izvoz u HTML pa je ispis moguć iz browsera)
 • nema integriran cloud (notes se može snimiti u primjerice Dropbox direktorij i tako sinkronizirati s ostalim računalima)
 • ne podržava operativne sustave za mobilne uređaje (Android i sl.)
 • posljednji stabilni update programa bio je prije više od godinu dana
 • nema hrvatskog prijevoda

KeepNote je proširiv ekstenzijama od kojih neke dolaze sa samim programom i zovu se “system extensions”, a postoji ih i nekoliko koje su napisali korisnici; zovu se “user extensions” i njih je potrebno posebno preuzeti. Uvoz iz ostalih aplikacija nije podržan u samom programu, ali postoje korisničke ekstenzije za uvoz bilješki iz KDE aplikacije Basket i NoteCase .ncd datoteka. Uvoz Basket datoteke sam isprobao, ali nisam bio zadovoljan rezultatom. Zaključio sam da mi je manje posla s copy-paste iz Basketa nego sređivati i popravljati uvezene bilješke. Ostale ekstenzije možete pregledati i preuzeti ovdje.

Više o programu pročitajte na službenim stranicama keepnote.org odakle možete preuzeti deb, rpm i ebuild pakete, exe za Windows te izvorni kod u tar.gz arhivi. Korisnici Arch Linuxa KeepNote mogu pronaći u AUR-u.

DORS/CLUC 2013

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
KeepNote - retro računalni notes, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

You may also like...

9 komentara

 1. learon napisao:

  Dobro djeluje, moram isprobati.

  Trenutno koristim CherryTree i prilicno sam zadovoljan.

  http://www.giuspen.com/cherrytree/

  • Draško napisao:

   CherryTree izgleda zanimljivo. Odmah sam uočio da ima i syntax highlighter. Također ima import za KeepNote. Bit će red isprobati. Hvala na informaciji.

 2. calisto053 napisao:

  Baš simpa program, jednako kao i CherryTree. Neizostavna stvar za svakoga tko “živi” uz PC; i meni bi često puta dobro došao.
  Odličan članak!

 3. Ivan napisao:

  Jedno vrijeme sam koristio zim wiki (http://zim-wiki.org/), na kraju sam se ipak primio evernotea iz neznam kojeg razloga, i u chromeu ga furam 🙂 Mada u zadnje vrijeme “premišljam” da u owncloud počnem takve stvari spremati a da ga postavim na neki host ili lokalno na file server.

 4. Miroslav napisao:

  Ako vam nisu mrski closed source, mogli ste baciti pogled na NoteCase Pro (http://www.notecasepro.com). Neregistrirana verzija omogucava isprobavanje vecine funkcija u Lite ili Trial modu.

  Napomena: ja sam autor programa 😉

 5. Aleksandar napisao:

  Ako je neko po maksimiziranoj jednostavnosti -> noteshell
  http://sourceforge.net/projects/noteshell/

 6. Jack napisao:

  To što Keepnote radi sa Linuxima i sa Windowsima i OS X, stavlja ga za 100 kopalja ispred svih ostalih sličnih aplikacija – drugim riječima, ‘notebook’ file kreiran i pohranjen u jednom OS-u može se otvoriti i u drugima.
  A to što je “retro” – BAREM RADI kako treba, za razliku od ostalih sranja koja se najprije spajaju na net (kud koji mili moji) pa tek onda otvaraju sučelje.

 7. Jack napisao:

  P.S.
  Windozi 8 nisu “RETRO” (nego “Metro” 🙂 ) , pa ipak ih ne bi uzeo ni da su besplatni. Bolje biti retro nego se pridružiti “napretku” idiokracije
  http://www.imdb.com/title/tt0387808/

 8. Igor napisao:

  Ja sam dosta vremena potratio tražeći pravi notetaker. Preporučujem osobne wikije. Oni najbolji, Wiki on a Stick koji je nažalost stao u razvoju i Tiddly Wiki, koriste se kroz preglednik i zbilja su prenosivi. Sa osobnim wikijem je stvar u tome da je umetanje poveznica jedva išta sporije nego stavljanje interpunkcije, dok u većini standardnih bilježnica treba prvo izmoliti pet očenaša i tri zdravomarije, te idi u ovaj izbornik, te popuni onaj dijalog… A korištenje poveznica zaista mijenja paradigmu bilježenja i to u skladu s onim kako ljudi misle. Tomboy je isto dobar, ali nije za ambiciozne bilješke. I nacrtan je kao žuti ljepljivi papirić. Meni se isto svidio KeepNote, ali neće raditi na OpenSUSE 12.3. A KDE Basket je Microsoft OneNote na steroidima. Autori kažu da je to zapravo nabildani Clipboard.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.