7.856 pregleda

Left 4 Dead 2 brži na Linuxu nego na Windowsu

18

Prije malo manje od mjesec dana Valve je objavio kako prebacuje Steam platformu na Linux, a uz nju i prvu u nizu igara – Left 4 Dead 2. Kada je prvi puta prebačena na Ubuntu, ova igra je radila jako sporo tj. 6 FPS. Bolji rezultat se zapravo i ne može očekivati za inicijalni port na novu platformu. Nitko ne bi ni očekivao, no u kratko vrijeme Valve developeri su ostvarili značajan napredak. Nakon malo truda i optimiziranja igre u nekoliko smjerova ostvaren je rezultat od 315 FPS za razliku od 270.6 FPS ostvarenih na Windowsu. Prilično impresivno, s obzirom da je Windows već dugo glavna igraća platforma diljem svijeta. Kako piše na službenom blogu, obavljena poboljšanja su razvrstana u tri kategorije:

 • Poboljšanje igre za bolji rad s Linux kernelom,

 • Poboljšanje igre za bolji rad s OpenGL-om,

 • Optimizacije grafičkog drivera.

Igra je testirana na prilično snažnom računalu, pa nemojte očekivati 315 FPS osim ako nemate računalo kao i Valve developeri:

 • Intel Core i7 3930k

 • NVIDIA GeForce GTX 680

 • 32 GB RAM

Left 4 Dead 2

Sustavi koji su korišteni su 64 bitni Windows 7 SP1 s DirectX-om, te 32 bitni Ubuntu 12.04 s OpenGL-om. Prema riječima Valve developera, na ovako dobar rezultat najviše je utjecala efikasnost Linux jezgre i OpenGL-a. Zbog toga su ponovno testirali igru na Windowsu, no koristeći OpenGL i postigli rezultat od 303.4 FPS što govori da je OpenGL efikasniji nego DirectX. Što reći nego izvrsna vijest za Valve kao i za Linux zajednicu koja se može radovati novim igrama iz Valve tabora koje će, nadamo se raditi jednako brzo kao i Left 4 Dead.

Reference: Valve

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Povezani članci:

Objavljen Speed Dreams 2....
Deset najboljih RTS igara
Serious Sam 3 stiže na Li...
Angry Bots iliti Ljuti ro...
Otvorena je Steam for Lin...

18 komentara

 1. grof kaže:

  Ne znam zaobilaze li igre pri korištenju OpenGL-a Mesa-u ili ne? Jer zadnja Mesa ne podržava OpenGL 4.x nego samo 3.x, pa me zanima može li Valve iskoristiti benefite OpenGL-a 4 bez obzira na Xorg i Mesa-u?

 2. Broi kaže:

  Kad budu testirali sa 64-bit ubuntuom jel moguće da bude jos veći FPS?

 3. Filip kaže:

  Opcvenito Linux je brzi od windowsa, tako da je i za ocekivati da ce igra biti brza na linuxu nego na windowsu.

 4. Bojan kaže:

  Malo mi je glupo sto su testirali na tako jakom računaru. Mislim da to većini ništa ne znači jer takve mašine ima mali postotak ljudi, prema tome relevantniji podatak bi bio da su testirali na nekoj prosječnoj konfiguraciji ili da su vršili testiranja na više mašina…

 5. Слободан човек kaže:

  @Grof

  Подржава до 64 GB.

 6. Lutherus kaže:

  Jel mogu zamoliti sve posjetitelje iz Srbije da koriste latinično pismo? Čirilicu ne čitam.

 7. gurk kaže:

  Što nas dovodi do slijedećega…
  Nije da mi treba ali primijetio sam da LXDE nema jednostavnog načina za promjenu rasporeda tipkovnice. Postoji applet za lxpanel ali u njemu je samo trenutno izabrani layout. Nema jednostavnog načina (bez terminala) da se doda više njih i da ih se mijenja “u hodu”.

  • Cooleech kaže:

   A da napišeš jednostavnu skripticu koja koristi zenity dialoge? Iako ne vidim zašto bi terminal bio problem.. dok ti pokreneš skriptu/program, ja već prebacio layout u terminalu! 😀

Ostavi komentar

© 2016 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.