Linux 2.6.32 dolazi s boljom podrškom za Radeone

Nova Linux jezgra 2.6.32 doći će sa slobodnim upravljačkim programima za grafičke kartice bazirane na čipu R600(R700), što obuhvaća sve ATI/AMD RadeonHD 2000/3000/4000.

Konkretno, radi se o tzv. KMS-u (kernel mode-setting) koji prebacuje grafičke upravljačke programe iz korisničkog prostora (userspace) u jezgru što donosi mnoge prednosti kao npr. ljepši proces podizanja sustava (plymouth), stabilniji grafički podsustav, brže prebacivanje između virtualnih terminala, a u konačnici će omogućiti i nove tehnologije koje će napokon popraviti slabu točku Linuxa: grafičke performanse.

Pored toga, novi upravljački programi donose i bolju podršku za 3D grafiku što znači da vlasnički upravljački programi neće više biti nužnost za desktop efekte i 3D igre.

Dio zasluga zasigurno ide AMD-u koji je prepustio zajednici dokumentaciju o njihovim grafičim karticama i time omogućio brzi razvoj otvorenih upravljačkih programa.

Izgleda da će nVidijini korisnici najduže čekati na nove tehnologije, jer nVidia jedina ne pomaže zajednici u razvoju otvorenih upravljačkih programa, a njezini vlasnički ne mogu nikako ući u Linux jezgru.

Korisnici Fedore prvi će moći iskusiti nove upravljačke programe i to službeno s Fedorom 12, a neslužbeno su već dostupni u Rawhideu.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.