Pogled na Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

U skladu s uobičajenim šestomjesečnim ciklusom, Canonical je prije mjesec dana objavio Ubuntu 15.04 kodnog imena Vivid Vervet. Istovremeno su izašle i druge verzije Vivid Verveta koje razvija zajednica: Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Gnome, Ubuntu Studio, Ubuntu Kylin za kineske korisnike te najnoviji član Ubuntu obitelji – Ubuntu MATE. Također je izdana i serverska verzija, a Ubuntu Touch 15.04 za mobilne uređaje će izaći tijekom svibnja kao OTA nadogradnja. Mobilna verzija ne prati striktno rokove za objavu, već se objavljuje kada je spremna.

Noviteti koje Ubuntu 15.04 donosi u odnosu na 14.10 su kernel 3.19, X.org server 1.71.1, Mesa 10.5.2, Libre Office 4.4.2, Pulse Audio 6.0, systemd, i mnogi drugi.

Što se tiče vlasničkih drivera za grafičke kartice, u repozitorijima se nalazi Nvidijin 346 driver i AMD-ov 15.3 beta driver, pa bi sve novije grafičke kartice trebale biti dobro podržane na Vivid Vervetu.

Najveća promjena u 15.04 jest zamjena Upstart init sustava systemdom, iako će ova promjena većini korisnika biti neprimjetna.

Unity 7

Unity 7 - desktop

Unity 7 – desktop

Unity 7 je i dalje defaultno okruženje u Ubuntuu 15.04, a trenutno je u verziji 7.3.2.

Novost u Unityju 7 je mogućnost uključivanja trajno vidljivih izbornika u aplikacijama.

Unity 7 - dconf editor

Unity 7 – dconf editor

Ova opcija se uključuje kroz Dconf editor: u izborniku lijevo otvorite com > canonical > unity i označite opciju always-show-menus.

Lokalno integrirani izbornici u aplikacijama su također sada zadani umjesto globalnog izbornika.

Unity 7 - Unity Tweak Tool

Unity 7 – Unity Tweak Tool

Opcija “Minimize single windows applications on click” se sada može uključiti preko Unity Tweak alata. Više nije potrebno postavljati je u Compiz Config Settings Manageru.

Unity 8

Unity 8 je osmišljen kao okruženje koje se automatski prilagođava uređaju na kojem se koristi (mobitel/tablet/desktop). Međutim, njegova desktop komponenta je još u razvoju i trenutno nije pretjerano upotrebljiva u svakodnevnom radu. Za razliku od Unityja 7 koji je Compiz plugin, Unity 8 je baziran na Qt-u i QML-u. Očekuju se značajni pomaci u razvoju Unityja 8 za desktop u ciklusu sljedeće verzije Ubuntua (15.10, Wily Werewolf).

Unity 8 - Izvor: www.pcworld.com

Unity 8 – Izvor: www.pcworld.com

Unity 8 trenutno pogoni UI na Ubuntu Touchu za mobilne uređaje.

Unity 8 Scopes - Izvor: www.pcworld.com

Unity 8 Scopes – Izvor: www.pcworld.com

Očekuje se da će Unity 7 ostati defaultni desktop i za 15.10, te vrlo vjerojatno i za 16.04 LTS izdanje. Ovisno o napretku na razvoju Unityja 8, on bi mogao biti ponuđen kao opcija za 15.10 i 16.04 LTS.

Ubuntu za servere

Serverska verzija Ubuntua 15.04 donosi kompletni OpenStack 2015.1, Nova Compute driver za Canonicalov LXD, LXC 1.1.2, Open vSwitch, Canonicalov LXCFS fuse datotečni sustav za LXC containere, CGM Manager 0.36 LXC upravljač i qcow2 containere.

Više o LXD-u i LXCFS-u

LXD:

https://insights.ubuntu.com/2015/04/28/getting-started-with-lxd-the-container-lightervisor/

https://linuxcontainers.org/lxd/

LXCFS:

https://insights.ubuntu.com/2015/03/02/introducing-lxcfs/

https://linuxcontainers.org/lxcfs/introduction/

Što je s mobilnim uređajima?

Nadogradnja na 15.04 za mobilne uređaje očekuje se tijekom svibnja te donosi mnoge ispravke nedostataka, kao i nove značajke.

Ciklus nadogradnji za mobilne uređaje je uglavnom mjesečni, za razliku od verzija za desktop i servere.

Ovog ljeta bi se trebala pojaviti podrška za Wi-Fi i USB tethering, filteri za kameru, kontrola reprodukcije glazbe putem indikatora zvuka, reprodukcija videa dok je zaključan ekran, i mnogi drugi noviteti.

Iskustvo korištenja i performanse

15.04 je brži u radu od 14.04 LTS i 14.10 verzija, vjerojatno zahvaljujući novijem kernelu, X.orgu i otvorenim upravljačkim programima za moju Radeon grafičku.

Sam sustav radi vrlo stabilno još od beta verzije koju sam testirao.

Unity 7 - System monitor

Unity 7 – System monitor

Zauzeće RAM-a nakon podizanja sustava je u prosjeku 400 MB na mojem sustavu.

Neki korisnici tvrde da im se sustav podiže i gasi brže otkada je 15.04 prešao na systemd, ali ja na svom sustavu nisam primijetio neku razliku.

Problemi

Calibre izbacuje grešku pri konverziji iz raznih formata u PDF. Ovaj bug je prijavljen pa bi trebao biti i ispravljen u nadolazećim nadogradnjama.

Steam ne radi s otvorenim upravljačkim programima, ali radi s vlasničkima. Uzrok tome je što Steam koristi stare libraryje koji imaju problema s novim Mesa upravljačkim programima. Problem će vjerojatno biti otklonjen kad Valve nadogradi Steam, a u međuvremenu je rješenje koristiti vlasničke upravljačke programe.

Zaključak

Još jedno uobičajeno Ubuntu izdanje između dva LTS-a, bez velikih noviteta direktno vidljivih desktop korisniku. Jedina velika novost je prelazak na systemd init sustav. Poneki sitni ispravak bugova tu i tamo, ali ništa dramatično.

Veće novitete će primijetiti jedino korisnici Ubuntu Servera, Ubuntu Toucha za mobilne uređaje i službenih Ubuntu “okusa”.

Vivid Vervet je korisna nadogradnja za one koji trebaju noviji kernel zbog hardverske podrške, ili za one koji vole uvijek imati najnoviji softver. Ostali nemaju neke potrebe prelaziti sa 14.04 LTS izdanja na 15.04.

Ipak, prelazak na 15.04 mogao bi biti zanimljiv korisnicima službenih Ubuntu verzija, primjerice Kubuntua koji u verziji 15.04 dolazi s KDE 5 kao defaultnim okruženjem, Ubuntu Gnomea koji donosi Gnome 3.14, i Ubuntu MATE-a koji krase brojna osvježenja.

 

Autor: JH-IM

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.1/5 (7 votes cast)
Pogled na Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, 4.1 out of 5 based on 7 ratings

You may also like...

3 komentara

 1. pribon napisao:

  Bas fino napisano, kratko, jasno i slikovito. Svaka cast! Samo tako nastavi.

 2. Filip napisao:

  Sve linux distribucije temeljene na novom Debianu Jessie Bug ili krive postavke…..

  Konkretno Laptop Fujitsu SIEMENS AMILO M3438g Kvar: Baca ga u sleep mode nakon par minuta q4os distribucija temeljena na novom Debianu.

  Novi Ubuntu 15.4 ne podigne sustav do kraja baci ga u sleep mode. Tako zvano mjesećarenje. Nakon ponovnog ukljućivanja Laptopa Hard Disk Proradi par sekundi, zaslon na monitoru crn, prazan, dalje se ništa ne događa. U beta izdanjima navedene distribucije nisu imale grešku.

 3. JH-IM napisao:

  Prijavi bug na Launchpadu ako nije već prijavljen, ako jest označi “this bug affects me” i napiši im svoj model laptopa i opis problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.