Linux Mint 13 u Xfce izdanju skoro pa “pečen”

Nedavno je objavljen Mint 13 “Maya” Xfce RC. Radi se o stabilnom izdanju namijenjenom testiranju, dok ćemo na službenu objavu morati još malo pričekati.

Iako nisu toliko popularni prvenstveno zbog Mintove Gnome-orijentirane prirode, paralelno s novim Cinnamon i Mate sučeljima aktivno se razvijaju još i KDE, te LXDE. Nakon uspješnih, ali nažalost ne pretjerano popularnih izleta u Fluxbox vode, taj je projekt ugašen u tišini (posljednje, mada još uvijek aktualno izdanje je LTS iz 2009. godine).

Sa Xfce sučeljem je nešto drugačija priča: iako uživa relativno visoku popularnost među Mint korisnicima, ovaj se projekt isključivo razvija kao periodični LTS. Posljednje takvo objavljeno izdanje je Mint 9 “Isadora” iz 2009. godine. Nakon početnih najava i puštanja probnih balona o potpunom gašenju zbog manjka interesa korisnika, a ponajprije zbog ograničenih razvojnih resursa, podigla se poprilična bura unutar Mint zajednice. Korisnici su digli glas i jasno stali u obranu Xfcea. Na površinu je tako izašla nelogičnost konstantnog razvoja LXDE-a za vrlo mali broj korisnika (doduše, radi se vrlo kvalitetno odrađenom poslu) na štetu puno veće popularnosti Xfcea. Razvojni tim je odlučio tom problemu posvetiti više pažnje, te razmisliti o budućnosti LXDE-a.

Rezultat ovih napora je izlazak novog Xfcea koji će korisnicima pružati podršku sve do 2017. godine. Ove godine svjedočimo izlasku trinaeste verzije Minta, što se poklapa s obnavljanjem LTS ciklusa i produljenjem podrške.

 

Značajke

Radi se o perolakom desktop okruženju namijenjenom računalima slabijih performansi, ali i svim korisnicima koji u njemu uživaju. Cilj je stvoriti brz i stabilan operativni sustav koji će svim korisnicima kroz dinamičnost, vizualnu simulativnost i krajnju jednostavnost korištenja moći pružiti jedinstveno minty iskustvo!

Novi Xfce 4.10 donosi sljedeća poboljšanja:
– Online dokumentaciju
– Novi Application finder (xfce4-appfinder)
– Bolji prikaz više otvorenih programa i ikona u panelu (xfce4-panel)
– Novi Actions plugin u panelu
– MIME type editor za postavljanje zadanih programa i vrsti datoteka koje otvaraju
– Bolja podrška za miš i touchpad, automatsku promjenu pozadinske slike u desktop manageru (xfdesktop) te bolje renderiranje ikona na desktopu
– Poboljšani Window manager (xfwm4)
– Moonlight

Do sada je xfapplet omogućavao instalaciju ne samo Xfce, već i Gnome dodataka za panel. Nakon uspješnih pregovora MATE i Xfce programera ovaj plugin je nadograđen, čime je omogućena uspješna integracija i MATE dodataka.
Ipak, jedna od najvećih novosti je uspješna integracija mintMenua. Radi se o zadanom MATE startup izborniku koji je ovoga puta integriran u Xfce okruženje zamjenjujući njegov klasični.

Isto tako, jedan on najvećih noviteta je MDM Display Manager. Radi se o odličnom alatu za detaljno reguliranje postavki login screena, a preuzet je iz ranije predstavljene MATE inačice. Donosi identične značajke i udobnost korištenja, kao što je prethodno opisano.

Isto tako, poboljšan je artwork u vidu novih Mint-X i Mint-Z tema, a tu je i bolja podrška za GTK3. Dodana je i nova kolekcija fotografija za pozadinske slike.

Zadana internetska tražilica je Yahoo, što Mint tim objašnjava ovako:

“Yahoo: Linux Mint switches to Yahoo as the default search engine for the USA, Canada, the UK, Ireland, Germany, France, Italy and Spain. Yahoo is the 2nd biggest search engine in the World, and the first major search engine to share revenue with Linux Mint. The results page is full of features, it comes with a nice layout, images, videos and blogs search, points of interest, time filters and cached results. Underneath the interface, Yahoo comes with a strong network of advertisers and its addition represents a huge opportunity and an additional source of income for Linux Mint.”

Uz to su prisutne DuckDuckGo i Amazon.

Preporučeni sistemski zahtjevi su:
– x86 procesor (32 ili 64-bit)
– 256 MB RAM-a
– 5 GB praznog prostora na disku
– Grafička kartica rezolucije 800×600
– CD-ROM drive ili USB port

Očito je da se radi o novom i uzbudljivom izdanju popularne distribucije s mnoštvom noviteta i poboljšanja, a do službene objave ćemo morati pričekati svega nekoliko dana. Ipak, ostaje nam za vidjeti daljnji razvoj čitave pomutnje oko alternativnih Mint projekata. Pravodobno ćemo donositi vijesti i detaljne recenzije svih izdanja. Do tada, novi Linux Mint 13 “Maya” Xfce LTS možete preuzeti sa službenog bloga: http://blog.linuxmint.com/?p=2077

Reference:
http://blog.linuxmint.com/
http://www.linuxmint.com/rel_maya_xfce_whatsnew.php
http://www.linuxmint.com/
http://community.linuxmint.com/idea/view/2716
http://forums.linuxmint.com/index.php
http://xfce.org/about/tour

Autor:  Calisto

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

10 komentara

 1. Vl@do napisao:

  Bravo Calisto.
  Naravno da se već skida pa sutra na probnu vožnju.

 2. Ante Primorac napisao:

  Čekam recenziju službene stabilne verzije za svakodnevno korištenje, pa onda odlučiti da li prelaziti s Ubuntu na Mint Xfce

 3. Yorkin napisao:

  E ovo čekam, frendica ima stariji laptop pa joj treba instalirati nešto lako probavljivo 🙂

  • gurk napisao:

   Ja sam svojoj već instalirao ovu RC verziju na laptop. Nisam mogo čekat :).
   (Osim 10 pixel bordera pri maksimiziranju prozora nisam vidio veće bugove a border se lako sredi)

 4. jimbo napisao:

  Nažalost, neće više biti novih MintLXDE izdanja. Šteta.

 5. Black Tiger napisao:

  Baš to treba moj “malo” stariji PC. 🙂

 6. calisto053 napisao:

  Čim izađe stabilna verzija, bit će i detaljna recenzija! 😀

 7. b4sh napisao:

  Odlicna zamjena za Gnome3 😉

 1. 26. srpnja 2012.

  […] kao što je slučaj i s ovom svježe objavljenom verzijom 13 “Maya” o kojoj smo nedavno pisali. Nakon nebrojenih sati provedenih u kvalitetnoj zabavi i testiranju, vrijeme je za iznošenje […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.