Microsoft gura Windows XP u OLPC projekt

Čini se kako Microsoft ništa ne ostavlja slučaju i svoj monopol pokušava utvrditi na svim razinama. Vjerovatno ste već čuli za udrugu/projekt OLPC (One Laptop per Child), čija je prvotna namjena bila ponuditi laptop za zemlje u razvoju po simboličnoj cijeni od 100 dolara. Iako je na njegovom (za današnje pojmove) smiješnom hardveru Linux sasvim dostatan, Microsoft se potrudio “ugurati” Windowse unutra, i to okljareštenu verziju XP-a.

Nakon godine dana razvoja, spremni su driveri za Wi-Fi, kameru, specijalne tipke, tu je čitač e-knjiga i poboljšane funkcije uštede energije koje bi trebale osigurati duži vijek baterije. Cijena XO laptopa sa Windowsima XP biti će veća za samo 3 dolara (15 kuna) u odnosu na standardnu Linux verziju, zahvaljujući Microsoftovom Unlimited Potential programu.

Posve je jasno da se ovdje ne radi o nikakvoj humanoj akciji već o širenju Microsoftovog monopola i cijeđenju zadnjeg centa iz vremešnih Windowsa XP.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.