Moj pogled: Studomat na Fejsu!

Valovi ludila i apsurda zapljuskuju nas svaki dan pa više i ne primjećujemo da smo mokri od glave do pete. Jedan slikoviti primjer nedavna je integracija Twittera i Facebooka u Studomat – službenu aplikaciju za prijavu ispita i praćenje rada svih studenata u Hrvatskoj koja radi u sklopu informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU).

Facebook ovisnost

Još jedan razlog da postanete ovisni o Facebooku.

Sigurno se studentska populacija obradovala jer učestalo povećanje školarine prati i poboljšanje visokoobrazovne usluge, pa je tako popularni ISVU dobio novu značajku pod nazivom “Društvene mreže”:

Poštovani studenti,

od sada možete povezati Studomat s Vašim Facebook i Twitter računom te objavljivati poruke o upisu godine, prijavljenim i položenim ispitima, itd. Studomat će Vam ponuditi objavu poruka kao dio postupaka koje i inače koristite. Kroz vrijeme planiramo proširiti mogućnosti objave poruka vezane za Vaš tijek studiranja.

Opcije za povezivanje Studomata sa društvenim mrežama možete pronaći u izborniku Korisničke opcije, Društvene mreže.

Molimo da nam javite Vaše mišljenje i prijedloge o navedenoj novoj mogućnosti Studomata na e-mail studomat@isvu.hr.
Srdačan pozdrav,
ISVU Centar potpore

Kako to radi u praksi? Jednostavno – nakon što autorizirate ISVU sa svojim računom na Facebooku ili Twitteru, preostaje vam položiti ispit da biste pokraj stavke položenog ispita dobili ikonice Facebooka i Twittera pomoću kojih se možete automatski pohvaliti, urbi et orbi, ocjenom koju ste dobili. Ako ocjena nije pohvalna, možete obilježiti kvačicu “ne prikazuj ocjenu” pa ćete se pohvaliti samo da ste položili ispit, ali ne i s kojom ocjenom. Genijalno! Čak se pazilo i na to da ne možete sami unositi tekst poruke, da slučajno ne biste lažirali ocjenu i time obmanjivali javnost o svojem uspjehu na studiju. Pazilo se i na detalje, pa se tako predmeti bez ECTS bodova ili bez zaključne ocjene ne mogu obznaniti.

Studomat s Twitterom i Facebookom

Studomat s Twitterom i Facebookom

Mogao bih prigovarati zašto samo Twitter i Facebook? Zašto diskriminiraju druge društvene mreže, pogotovo one decentralizirane, poput Diaspore i Identice? Zašto idu samo u korist Velike Dvojke? Zar je to ravnopravna tržišna utakmica? Ili su Facebook i Twitter sklopili ugovor bez javnog natječaja?! Google će sigurno uložiti tužbu jer nedostaje njihov “+1”. Ali me to nimalo ne uzbuđuje; ako Vlada RH ima “službeni” profil na Facebooku ili Twitteru, onda ga opravdano može koristiti i bilo koja druga javna služba ili institucija, zar ne? Ionako to slobodno tržište nitko ne shvaća baš doslovno slobodno.

Pada mi na pamet – da nije možda problem u sigurnosti i privatnosti? Možda asistenti ili profesori mogu preko ISVU-a provjeriti Facebook profil studenta ili s kim “visi” kad nije na nastavi: je l’ on zbilja učio taj tjedan za ispit ili je tagiran na slikama u pijanim pozama? Možda će bolja profilna fotografija podići ocjenu na usmenom! Nikad se ne zna. Ili će se administrator ISVU-a našaliti objavljivanjem po studenta nezgodnih informacija na studentovom “zidu”; ako ništa drugo, barem koliko često pegla iksicu, pa da se vidi tko se neumjereno prežderava na teret ministarstva i državnog proračuna. No ni to nije bitno, u Googleu bi rekli, ako ste već na internetu, onda sigurno ne marite za privatnost, a sigurnost je na Facebooku oksimoron.

Ubrzo ćemo se naviknuti na to da studenti “fejsaju” i “tvitaju” direktno iz ISVU-a, a za njihove uspjehe i poluuspjehe znaju i stotine prijatelja od prijatelja, pa čak i njihovi kućni ljubimci. Problem bi mogao nastati kad studenti počnu žicati ocjenu na usmenom da se ne osramote pred “pratiocima” na Twitteru ili da slučajno ne izgube bonus u FarmVilleu koji dobiju ako polože ispit iz agronomije s odličnim uspjehom: “Profesore, ali u pitanju je FarmVille!” Navikli smo se na mnoge bedastoće do sada, moći ćemo se i na ovo… Stoga je i ovo nebitno.

Veliki je problem što će glavni svjetski podatkovni centri i korporacije osim našeg broja cipela znati i naš obrazovni put. Ha! Kao da već ne znaju i kao da te informacije već nisu prodali. No barem načelno mogu prigovoriti da ekipa iza ISVU-a uvećava profite tih korporacija ovim postupkom. Da nisu možda dioničari istih? O ovome neću više jer možete slušati i od vrabaca s obližnje grane koji već u kanonu cvrkuću o opasnostima “društvenih mreža”, ali nitko ne obraća pažnju pa nema smisla da se ovdje iscrpljujem. Ostavit ću tu problematiku za neku drugu priliku, a do tad obrišite taj omiljeni Facebookov i/ili Twitterov profil.

Privatnost Facebook

Privatnost?

Suštinski je problem ovog postupka što predstavlja sveopću banalizaciju institucija, a pogotovo eroziju ugleda i rastakanje onoga što bi sveučilište trebalo predstavljati. Neke norme i tekovine postoje s razlogom, a ovaj ih cirkus društvenih mreža redom dokida tako da predstava može početi. Nisu društvene mreže jedine krive za te regresivne procese u društvu, ali su ilustrativne, pa da pokažem na konkretnim “proročanstvima”…

Vrlo se lako može dogoditi da poslodavac postavi zahtjev “transparentnosti”, pa su uvjet za posao, osim diplome, ocjene sa studija objavljene na Twitteru preko ISVU-a (ionako treba smisliti kreativne kriterije za eliminaciju kandidata kad ima ovoliko nezaposlenih). Što je s onima koji nemaju i ne žele račun na Twitteru? Oni si samo smanjuju šanse za posao jer danas svatko tko drži do sebe i svoje karijere dijeli svoju intimu barem preko Facebooka, Twittera i LinkedIna. Tko to ne čini, odmah je sumnjiv – možda nije ambiciozan ili nešto podlo skriva? Znam! Nije timski igrač jer je asocijalan! Mora da je to! U svakom slučaju, dobro je takvog odmah eliminirati. Ako mislite da pričam nebuloze, pogledajte primjere gdje kandidati za posao moraju dati svoje podatke za prijavu na svoj profil da bi ostali u igri za posao. Integracija sveučilišta i “društvenih mreža” samo je argument da se takva praksa nastavi i proširi. Ipak te društvene mreže od sada imaju legitimitet centralnog sustava za praćenje i ocjenjivanje studenata u Hrvatskoj.

Netko bi mogao pomisliti – što je tu u konačnici loše? Iako bi i to već trebalo do sad biti očito.

Jednom kad se izgubi razlika između profesionalnog i osobnog, između stručnog i razbibrige, devijantne posljedice pojavljuju se sa zapanjujućom učestalošću. Pojedinac se više ne cijeni po znanju ili radišnosti, već po cijelom nizu perifernih parametara upitnog legitimiteta i svrhe, npr. po količini “pratioca” ili po “lajkovima”. Sve je to za sada vrlo smiješno, dok netko ne izgubi posao jer nije dovoljno lobirao za sebe na predodređenim društvenim mrežama, čime dolazimo do trenutka kad će o ljudskim sudbinama odlučivati Zuckerbergova igračka.

Vjerojatno nakana šaljivdžija iz ISVU centra potpore nije bila zlonamjerna, ali posljedice ovakvog pristupa mogu biti vrlo ozbiljne. Previše je za očekivati da će se putanja promijeniti prije nego sve završi u farsi.

Ovime ću i zaključiti jer me studomat već “pokea” da ne gubim vrijeme na gluposti.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.6/5 (31 votes cast)
Moj pogled: Studomat na Fejsu!, 4.6 out of 5 based on 31 ratings

You may also like...

18 komentara

 1. student napisao:

  Odlično! BRAVO

 2. shicy napisao:

  nevjerojatno.

 3. tony napisao:

  -to mora da je šala,.

 4. rudar napisao:

  Ovo izgleda kao zona sumraka, u najmanju ruku….brrr! Ali, ako ljudi tako žele (ili: misle da žele), što se uopće može poduzeti? Poznajem ih mnogo koji za Linux nisu nikada čuli, a o FB znaju sve što im treba (tj. što misle da im treba). Takvi ovome pljeskaju i oduševljeni su.

  • RC Da Kookee napisao:

   LOL, tocno sam ovo mislio napisat. Ovako potpisujem 🙂
   Btw, moze mi itko objasnit zasto je FB uopce popularan; zasto to nije recimo MySpace (koji je bio prije njega)? Sto FB to ima da drugi nemaju? Ne koristim ga, niti mislim, ali mi nevjerojatan fenomen ovaca praznih glava sto revno svake sekunde “lajkaju”, rade status update, iznose sve moguce informacije o sebi (valjda slave radi rofl)…
   Jedini razlog koji mi pada na pamet je “moc” koju korisnici dobiju i neka suluda ideja da su upravo oni i samo oni u centru cijelog svijeta jer, hej, “On FB, I do what I waaaant!”

   Dafuq?

 5. hrc napisao:

  Užas……. O.o
  Ako već ne postoji, predlažem stvaranje tima koji će početi proizvoditi WC školjke s vagom i internetom, tako da poslije svake nužde izvaže količinu eksportiranog i objavi kao vaš status na Facebooku!

 6. Tihomir napisao:

  Svaka cast na clanku! Mislio sad da mi se pricinja kada sam vidio ovaj novi “feature” na studomatu.

  Sto se tice provjere ocjena kod zaposljavanja, za to po bolonji postoji supplement u kojemu je sve navedeno. I to mi je sasvim OK traziti od kandidata.

 7. Ivan Galgoci napisao:

  Društvene mreže jesu popularne, ali pretjeruju s njihovom primjenom, posebno na zapadu a sada val stiže i do nas. U SAD je normalno da tijekom vijesti ispod voditelja piše Twitter ili Facebook profil, kod prikazivanja zasebnih vijesti pojave se hashtagovi itd. Pitam se što je sljedeće na redu,integracija društvenih mreža u bijelu tehniku? Ispečeš kolač i “Podijeli” s prijateljima, a ugrađena mini kamera još i fotku pošalje?
  Netko je spomenuo vagu, pa takve stvari već postoje, razne aplikacije za mršavljenje, idu baš na to da rezultat objave pa se brukaš ako nisi izgubio kile, što je navodno motivacija.
  Također, gotovo svaka aplikacija za praćenje vježbanja ima opcije shareanja na društ. mrežama.

  Evo još jedan zanimljiv primjer, Facebook integriran u Pepsi automat! (video): http://bit.ly/12sjlyo

 8. Captain Hook napisao:

  Damn social networks!

 9. Iljo napisao:

  Hmmm… da, ne sviđa mi se.
  Btw. čestitke studentu sa čijeg studomata je uzet screenshot (dobre ocjene ima). 🙂

 10. t2r napisao:

  haha. ovo smo bas nedavno na fakultetu komentirali i pitali se tko je zaduzen za odrzavanje studomata. ovo je cisti apsurd. iovako na upisima je studomat znao dva sata (doslovno) upisivat studenta (zbog preopterecenosti), a sad jos stave i ovu glupardiju.

  • Tihomir napisao:

   Carnet ga odrzava.
   Kada sam prije cca godinu dana bio na razgovoru za posao, rekli su mi da ISVU ima +1000 stranica manuala, a dam se kladiti da su i ove drustvene mreze sada dodale nekoliko desetaka.. =)

   • Sasha napisao:

    Ispravak netocnog navoda 🙂

    Izradio ga i odrzava SRCE, sa isvu.hr:

    “Programska podrška (c) i održavanje. Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu”

 11. Big Muzzy napisao:

  katastrofa, što je najtužnije za većinu studenata to će biti ‘cool’

 12. Yorkin napisao:

  Sva sreća da završavam faks, inače bih si pucao koljeno.

 13. Matija napisao:

  Kad vec spominjes trzisnu utakmicu i javne natjecaje, a sto je s tim sto Microsoft ima rukice u cijeloj drzavnoj administraciji,tu i po cijelom svijetu, i sto svi dokumente pisu u njihovim formatima, kao i obavljaju generalno poslovanje u tim formatima. I to bez da je donesen zakon, odluka i sl. vezano za te zatvorene doc, xls, ppt te otvorene novije docx,xlsx formate koje ne prate standarde i dalje… Edukacija masa je bitna, nista vise… I ovo nema veze sa “ajmo sve na linux” pa cemo se mucit deset puta vise u odrzavanju korisnika vec s otvorenim standardima(koje Microsoftu ne odgovaraju jer guraju svoje zatvorene tehnologije…)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.