Objavljen DreamLinux Desktop Edition 3.5

Brazilska DreamLinux GNU/Linux distribucija slovi kao besplatan, moderan i modularan sistem. Baza mu je Debian Linux, dok su se autori potrudili ubaciti vlastite alate za razvoj, sistemske skripte i aplikacije. Moguće ga je pokrenuti sa bilo kojeg uređaja (CD/DVD/USB stick) i instalirati na tvrdi disk ili USB uređaje za pohranu podataka. Sudeći po ljestvici popularnosti na Distrowatchu, DreamLinux uživa 15 mjesto, što je svakako dobar rezultat, s obzirom na stvarno ogroman broj postojećih distribucija.

O njemu smo već pisali dok je još bio u verziji 2.2, ali od tada su stvari prilično napredovale. Sada nam autori predstavljaju novu verziju – DreamLinux 3.5, koji standardno dolazi s Xfce radnim okruženjem, dok je GNOME također dostupan. Nova verzija se usmjerava na portabilnost, ali i posebni naglasak stavlja se na out-of-the-box wireless upravljačke programe, instalaciju na netbook i laptop prijenosnike, kao i na USB stickove.

Kao što smo već naveli, DreamLinux je baziran na Debian GNU/Linuxu, a verzija 3.5 se poslužila nedavno predstavljenim “Lennyem”. Priloženi Linux kernel je aktualni 2.6.28.5, napravljene su određene modifikacije u dizajnu (nove ikone, GTK+ tema idr.) i priloženi su svi potrebni codeci i aplikacije za kvalitetno multimedijalno iskustvo.

Iako su trenutno ponuđena samo Xfce i GNOME radna okruženja, autori obećavaju uskoro implementirati i LXDE, TDE i Fluxbox. Zanimljiv je i izbor aplikacija; za launchere su odabrani vizualno atraktivni Engage i AWN (Avant Window Navigator), uredske zadatke riješit će OpenOffice.org 2.4 (OpenOffice 3.0 je dostupan kroz module ili na DVD-u), a za upotrebu blagodati interneta tu su Pidgin za IM, Thunderbird za e-mail, FireFox 3.0.6, ugrađeni FlashPlayer 10 i implementirana Java.

Od multimedije tu je Rythmbox, Totem Media player, Sound Juicer, Sound Converter i naš program ovog tjedna – Avidemux. Za snimanje optičkih diskova pobrinuti će se Brasero, dok je za obradu grafike ponuđen GIMP 2.6 i Inkscape 0.46.

Ovako na papiru ne izgleda loše, ali potrudit ćemo se novu verziju baciti na test u (dogledno vrijeme), pa da provjerimo kako to sve realno funkcionira.

Da ne duljimo, službenu najavu možete pročitati na ovim stranicama, dok ISO preslike diska možete preuzeti ovdje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.