1.223 pregleda

Objavljen Linux kernel 2.6.29

0

Linux kernel od jučer je dostupan u verziji 2.6.29. Vjerovatno najbitnija stavka je dodana podrška za kernel mode-setting na Intelovom hardveru, kao i poboljšanja u GEM-u (Graphics Execution Manager) i DRM-u (Direct Rendering Manager). Novi kernel donosi i podršku za Btrfs datotečni sustav sljedeće generacije (napredni FS koji bi u dogledno vrijeme mogao zamijeniti EXT3/EXT4 i postati pretpostavljeni datotečni sustav na mnogim Linux distribucijama, ali nažalost još uvijek je u debelom razvoju), ali i neke nadogradnje što se tiče EXT4 FS-a, koji je podsjetimo, postao stabilan u prošlom izdanju Linux kernela 2.6.28.

Pored ovih poboljšanja vezanih uz datotečne sustave i grafičke procesore, novi kernel donosi i mnoštvo nadograđenih upravljačkih programa.

Posebnu pozornost privukao je i Tuz, nova maskota koja je zamijenila popularnog Tuxa u ovome izdanju. Naime, privući pozornost bila je i namjera – Tuz predstavlja Tazmanijskog vraga, ugroženu vrstu koja izumire od opasne vrste raka. Organizatori linux.conf.au konferencije koja se održavala u Hobartu, Tasmania, odlučili su pomoći organiziranjem humanitarne akcije koja je trebala prikupiti sredstva za istraživanje ove vrste raka, i na taj način pripomoći spasiti ovu vrstu.

Ne samo da je humanitarna akcija prošla nadasve uspješno, već je privukla pozornost i samog Linus Torvaldsa, koji je po povratku s konferencije odlučio ubaciti novu maskotu Tuza u kernel, kako bi upozorio javnost na izumiranje ove vrste. Ako i sami želite pomoći, više informacija potražite na stranicama tassiedevil.com.au.

Službenu najavu novog kernela pročitajte na stranicama LKML.org.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Povezani članci:

20 godina Linuxa
Kako funkcionira Linux
Kompiliranje kernela – ka...
Došao nam je i 3.8 kernel
30 Linux Kernel Developer...

Oznake:

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.