Gmediafinder – YouTube na vašem desktopu

Gotovo da i nema korisnika kojeg barem jednom nije naživcirao Flash video!

Visoka potrošnja, spora brzina učitavanja i reprodukcije, često zatrzavanje, zamrzavanje, blokade i rušenje web preglednika. Svemu tome se može stati na kraj blokiranjem videa na različite načine ili jednostavnim korištenjem poznatog Minitube preglednika.

Minitube je postao sinonim za YouTube preglednik. Program omogućava pretragu i reprodukciju video sadržaja izravno s vašeg desktopa, tj. bez pokretanja web preglednika. Ipak, u praksi mi se pokazao izuzetno nestabilnim, nepreciznim i nepouzdanim, zbog čega sam mu i odlučio potražiti alternativu.

Rješenje sam našao u laganom i jednostavnom Gmediafinderu! Radi se o odličnom multiplatformskom, ali relativno nepoznatom programu koji svakako zaslužuje mnogo više pažnje.

Instalacija je vrlo jednostavna. Potrebno je samo u Terminalu dodati repozitorij, osvježiti popis, te instalirati program:

sudo apt-add-repository ppa:s-lagui/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install gmediafinder

Odmah nakon završetka instalacije, možemo pokrenuti program.

Pokretanje programa

Pokretanje programa

 

Gimediafinder

Radno sučelje je vrlo jednostavno i pregledno. Na vrhu je tražilica trenutno označenog servisa, s lijeve strane je prozor za pronađene upite, dok je na desnoj strani prozor za video reprodukciju. Prisutan je i tab “Playlist” u koji smještamo omiljene linkove radi sastavljanja vlastite playliste. Na dnu su jednostavne funkcije pokretanja i zaustavljanja reprodukcije, reprodukcija po slučajnom odabiru, te ponavljanje.

Za početak je najvažnije postaviti opcije u dodatnim sadržajima programa. Klikom na ikonu u gornjem desnom kutu se otvara novi prozor. “Show preview images” je vrlo korisna stvar jer nam omogućava jednostavan pogled na traženi video. Moguće je odrediti i zadanu rezoluciju reprodukcije. Zbog variranja u kvaliteti YouTube videa najbolje je ostaviti najnižu rezoluciju od 320×240 piksela.

Program omogućava i preuzimanje video sadržaja, jednako kao i audio streama. U tim slučajevima, potrebno je prihvatiti upozorenja kojima se razvojni tim ograđuje od eventualnih kršenja licenci i prava na intelektualno vlasništvo. Sve rizike snosi krajnji korisnik.

Opcija “Engines” nudi popis velikog broja servisa s video sadržajima. Iako je YouTube najveći i najvažniji, tu je i mnoštvo ostalih – čak i onih nepoćudnog sadržaja. Zanimljivo je da se servisi te vrste pojavljuju označeni crvenom bojom prilikom pretrage izvora, čime se upozorava na prirodu njihovog sadržaja. Gledati samo kad ste sami kod kuće!

Zakon završetka podešavanja spremni smo za uživanje u glazbi!

Gmediafinder – postavke

 

Gmediafinder – postavke

 

Gmediafinder – reprodukcija videa

 

Zanimljiva mogućnost je sastavljanje vlastite playliste. Ovime se korisniku pruža mogućnost da svoje najdraže sadržaje uvijek ima pri ruci, a pokreće ih samo jednim klikom!

Najprije je potrebno odrediti ime vlastite playliste. Otvorimo tab “playlist” i jednostavno ju kreiramo. Vratimo se na glavni izbornik, desnom tipkom miša kliknemo na željeni video, te odaberemo opciju za uvrštavanje na playlistu. Jednostavnije ne može!

Gmediafinder – stvaranje playliste

 

Gmediafinder - playlista

Gmediafinder – playlista

Dodatna funkcija koju smo aktivirali na početku jest i preuzimanje video sadržaja. U donjem dijelu prozora je postao vidljiv gumb za preuzimanje, a pored njega je prikaz statusa sadržaja koji se preuzima. Iako Gmediafinder zadano sprema u vlastiti folder na lokaciji ~/gmediafinder-downloads, to se vrlo lako može promijeniti.

Gmediafinder – preuzimanje videa

 

Zanimljiva je i funkcija vlastitog dodavanja video sadržaja. Naime, ukoliko ne želite da vam se Flash video automatski otvara u pregledniku (moguće ga je blokirati ili isključiti automatsko pokretanje), jednostavno kopirajte link na njegovu lokaciju, pokrenite Gmediafinder i kliknite na YouTube ikonu pri vrhu prozora. Što se zapravo dogodilo? Najprije smo kopirali video link, zbog čega se on nalazi u clipboardu. Gmediafinder ima mogućnost praćenja clipboarda čime preuzima link i automatski ga otvara. Ova funkcija može biti izuzetno korisna za sve korisnike koji su blokirali Flash player u svom pregledniku, za sporu internet vezu ili slab hardver.

Gmediafinder - clipboard monitor

Gmediafinder – clipboard monitor

 

Zaključak

Potrošnja – bolje reći štednja – resursa je nevjerojatna! Zahtjevnu zadaću otvaranja i borbe s Youbtube videom ovaj program izvršava izuzetno lako. Za pokretanje i normalan rad mu je potrebno tek četrdesetak megabajta!

Zanimljiv detalj je što se sve playliste spremaju u datoteku ~/.config/gmediafinder/playlists.xml, što znači da ju lako i jednostavno možete uvrstiti u vašu backup skriptu ili program i pohraniti na sigurno.

Uz već opisane bogate mogućnosti, Gimediafinder se pokazao izuzetno stabilnim, brzim i ugodnim za rad. Ovime spada u perolake, ali moćne programe koji štede vaše resurse (ali i živce), te vam pružaju udobnost pri radu i zabavi. Iako nema vlastitu web stranicu, možete ga naći na gnomefiles.org ili ga jednostavno instalirati opisanim postupkom.

Zaboravite nestabilni i razvikani Minitube; Gmediafinder je prava stvar za vašu multimedijalnu kolekciju i glazbu koja vam uvijek može biti na dohvat ruke!

Izvori: linuxandlife, makeuseof, gnomefiles

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

20 komentara

 1. Filip napisao:

  Program je izvrstan, jedino je ubuntu 12.4.1 pronasao gresku kada sam poceo reproducirati video zapis no sve jedno program radi savrseno.

 2. Filip napisao:

  Imam internet flat 1mb po sekundi i pri visokim rezolucijama prikasa zapisa radi pre savrseno, bio sam u uvjerenju da je to kriv spori internet ali sad znam da ima rijesenja.

 3. domi napisao:

  Napokon!A što se tiče nestabilnosti nikada nije radio kako treba,mislim na Minitube.

 4. daniel napisao:

  To je doista odlican program. Cudi me da niste prije napisali recenziju. Ima jos jedan dosta dobar program za gledanje video streamova koji se zove tv maxe.
  Ovo je link:

  http://code.google.com/p/tv-maxe/

 5. josoon napisao:

  Poslušao, i za sada vrlo, vrlo, zadovoljan. Nemate pojma kako mi fali redovito dodavanje u rubriku “program tjedna” u kojem se programi pojavljuju mjesečno ili dvomjesečno. Bilo bi jako korisno a se tamo redovito pojavljuju ovakvi programi, koji nisu u redovitim repozitorijima. Hvala.

 6. Vl@do napisao:

  Copy, paste: “Bravo Calisto !!!”

 7. blast beat napisao:

  Da li se nekome dešavalo da jednostavno preskoči video na koji ste kliknuli i krene na reporodukciju sledećeg? Probao sam sa promenama maksimalne rezolucije ali se ništa nije promenilo, neke snimke jednostavno neće da pusti.

 8. b4sh napisao:

  Radi ko svicarski sat 😉

 9. Ivan napisao:

  Odlićan program. Stabilan i ima dosta korisnih opcija 🙂

 10. SlobeX napisao:

  Radi dobro ali i dalje jede procesor 🙁

 11. Broi napisao:

  Kad god pokusam premotati video, vrati na pocetak 🙁

 12. Filip napisao:

  Za sve kojima se desava da kada premotaju video a video im se vrati na pocetak. Kada kliknete na odabrani video pojavi se opcija gdje mozete odabrati format prikaza video zapisa, odaberete webm i bez problema premotavate vas odabrani video.

 13. Dado napisao:

  Instalirao na Kubuntu 12.04 i svaki put kad ga pokusam pokrenuti program se srusi (crash)..zna neko o cemu se radi?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.