9.168 pregleda

Objavljen Linux Mint 16.

12

U subotu, 30. studenog, nakon pola godine rada, objavljena je završna inačica Linux Minta 16 koja je sad dostupna u dva, odnosno četiri okusa (Cinnamon/MATE & 32/64 bita).

Linux Mint 16 kodnog imena “Petra” temelji se na Ubuntuu 13.10, te kao i dosad (u odnosu na prethodnika) dolazi s najnovijim softverom, ažuriranjima, te sigurnosnim nadogradnjama i ispravcima uočenih grešaka, a ovisno o odabranoj verziji, donosi veći ili manji broj izmjena i dodataka koji poboljšavaju i ubrzavaju korištenje operativnog sistema.

Linux Mint 16 – MATE

Linux Mint 16 - MATE (izvor: Linux Mint Blog)

Linux Mint 16 – MATE (izvor: Linux Mint Blog)

MATE Edition tako sa sobom donosi MATE u verziji 1.6 i MDM 1,4. Korisnicima sad omogućava animirane pozadine, nove teme, brži i fluidniji rad i vizualno modernije korisničko sučelje. Ono što korisnicima nije vidljivo, napravljeno je ispod “haube”, a odnosi se još bolju integraciju MATE-a sa sistemom, bolje performanse (manje korištenje i/ili raspolaganje s memorijom) i dr.

Linux Mint 16 – Cinnamon

Linux Mint 16 - Cinnamon (izvor: Linux Mint Blog)

Linux Mint 16 – Cinnamon (izvor: Linux Mint Blog)

Cinnamon  Edition donosi Cinnamon u verziji 2.0 i sa sobom donosi puno više izmjena i novih mogućnosti od kojih ćemo izdvojiti najbitnije: zvučni efekti se sada mogu u potpunosti isključiti ili podesiti globalno ili pojedinačno, a jačinu zvuka se može podesiti neovisno o glavnim postavkama glasnoće. Novosti su i novi aplet za podešavanje korisničkih računa (odjave, prijave, obavijesti, brža promjena imena, lozinke i/ili avatara… itd.)

Poboljšano je i “upravljanje prozorima” (Edge-Tiling) tako da sada, osim opcije da prozori zauzimu polovicu ekrana, moguće je promijeniti i njihovu veličinu. Na navedeno se nastavlja i nov način (funkcija) upravljanja prozorima pod nazivom Edge-snapping kod kojeg ručnim povećavanjem jednog aktivnog prozora ne pokrivamo sekundarne već se oni automatski smanjuju.

Linux Mint 16 - Cinnamon-tiling (izvor Linux Mint Blog)

Linux Mint 16 – Cinnamon-tiling (izvor Linux Mint Blog)

Također je na nov način integrirana sistemska podrška za rad s operacijama kopiranja ili premještanja datoteka/mapa, gdje sada, nakon zatvaranja dijaloškog okvira (o trenutnoj aktivnosti), možete nastaviti pratiti tijek rada na kružnom prikazu ikone u traci sustava.

Prikaz kopiranja ili premještanja datoteka u traci sustava (izvor: Linux Mint Blog)

Prikaz kopiranja ili premještanja datoteka u traci sustava (izvor: Linux Mint Blog)

Ono što je zajedničko za obje verzije “Petre” je to što dolaze temeljene na kernelu 3.11 (čije je ažuriranje još sigurnije), imaju brži boot i prijavu korisnika u OS, bolju podršku za EFI, MDM je u verziji 1.4, poboljšan je pristup upravitelju softvera (sada je brži i manje opterećuje memoriju), poboljšana je i X-Mint tema koja donosi bolju podrška za GTK3 i dosljedniji izgled između GTK2 i GTK3 aplikacija, te niz drugih manje bitnih i bitnih stvari.

Uz to, obje verzije donose novi alat za rad s USB memorijama pomoću kojeg sada lako možemo formatirati i oblikovati USB memoriju u NTFS, FAT32 i ext4 format.

USB Stick Formatter (izvor Linux Mint Blog)

USB Stick Formatter (izvor Linux Mint Blog)

Za kraj ćemo samo kratko spomenuti da Linux Mint 16 u Cinnamon inačici donosi 3 predinstalirane teme (Linux Mint, Mint-X i Cinnamon) od kojih je tema Mint-X rad i djelo člana našeg foruma zagortenaya kojeg ste nedavno imali prilike pobliže upoznati u članku o temama za Conky.

Željenu verziju Linux Minta 16 (Petra) možete preuzeti ovdje.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (11 votes cast)
Objavljen Linux Mint 16., 4.3 out of 5 based on 11 ratings

12 komentara

 1. codegun napisao:

  a kad će LMDE 16?

  • shicy napisao:

   lmde nema brojčanu oznaku. njega jednom skineš i, po rolling release principu, samo updateaš

   • MisterNo napisao:

    da, ali mislim da codegun pita kad ce novi iso image LMDE koji su obecali nakon izlaska minta 16 koji bi trebao imati sve update packove integrirane u iso, mislim i update pack 8 koji ce tek sad izaci

    • codegun napisao:

     da, na to sam mislio, rekli su da će poslije ovih main distribucija, izdati novi ISO (barem sam ja to tako shvatio) za LMDE sa Cinnamon-om 2.0 (to me zanima).

 2. someonewhocares napisao:

  Probao, većina šminke koju su dodali ne radi, npr izbornik tema koji imitira KDE ali ne funkcionira. Osim toga na slici gdje je prikazan ‘USB Stick Formatter’ nešto nije na mjestu… U drugu ruku, Cinnamon svakako ostavlja da je sazrio, ali i dalje pati od dječjih bolesti. Valjda će Mint 17 biti bolji…

  • Daniel4x napisao:

   Izbornik tema? Misliš na MDM Login teme ili? Kod mene sve vezano za teme radi. Nema ništa loše vezano za USB Stick formater. Aplikacija radi. Dobro, i ja također mislim da LM 16 ima neke mušice za razliku od LM 15(lošije rade nVidia drajveri, desktop radna slika se pokazuje za 1-3 sekunde sporije nakon logina(crn ekran) nego na LM 15, prvi put u životu da mi Linux nije prepoznao zvuk-dummy output-riješeno, gtk3 tema im je malo nedorađena i sl. ) ali će svakako LM 17 bit rock.

 3. insomniac_cro napisao:

  Radi li Steam dobro na LMDE?

 4. PunoIme napisao:

  Ja moram priznati da mi je Mint 16 Mate najbolje što sam instalirao od Linuxa u zadnjih 10 godina (Izuzev Ubuntua 8.04 🙂 ). Nevjerojatno je dobro sjelo sve na svoje mjesto . Brže se podiže i reagira ,čak i od Minta 13 XFCE. Ne mislim da je nešto revolucionarno napravljeno, ali “ispod haube” svakako je. Mreža,blutut…apsolutno sve šljaka kao mlazni avion.Meni su najbitbniji programi GIMP,Hugin panorama,Picasa i VLC. A to sve radi bez zastajkivanja i vrlo se brzo i glatko otvara čak i na mome malo starijem laptopu ( IntelCore 2 1,4 ghz ,2 giga rama).

 5. dajac napisao:

  da li se može update sa 14-ce koju imam

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.