Objavljen Ubuntu 9.04 “Jaunty Jackalope”

Ubuntu Linux, jedna od najpopularnijih Linux distribucija, od danas je dostupan za preuzimanje u novoj verziji. Ubuntu 9.04 kodnog imena “Jaunty Jackalope” serviran je u desetom izdanju od strane Canonicala, a dolazi u tri inačice – “Desktop edition”, “Server edition” i “Netbook Remix”. Sudeći po velikom broju novosti, radi se o zaista zanimljivom izdanju koje bi moglo privući još više poklonika u brzo rastuću zajednicu Ubuntu korisnika. Oduševljenje novom verzijom ne skriva niti osnivač Canonicala, Mark Shuttleworth, koji je u najavi kazao: “Radi se o izvanrednom izdanju za koje očekujemo da bude vrlo popularno. Mislim da je ovo najbolje izdanje koje smo napravili do sada”.

Što se točno kuhalo proteklih šest mjeseci?

Za početak, drastično je skraćeno vrijeme boot procesa, što će sa oduševljenjem primiti vlasnici netbook prijenosnika. Razvijatelji intenzivno rade na ovome, pa je za očekivati da će i verzija nakon Jauntya donijeti još koju sekundu manje.

Radilo se i na izgledu, novi Ubuntu donosi nove elegantnije teme, moderniji ekran za prijavu u sustav, boot ekran te vizualno prilično atraktivan sustav notifikacija (nije dio GNOME radnog okruženja, već Ubuntu izmišljotina koju bi mogle prigrliti i ostale distribucije ukoliko bude dobro prihvaćen od strane korisnika).

Predstavljen je i EXT4 FS, koji donosi različita poboljšanja (omogućen je rad i spremanje većih datoteka, brži I/O, bolji journaling i dodana je sposobnost defragmentiranja “u letu”), ali je EXT3 i dalje ostao pretpostavljeni datotečni sustav u instalacijskom alatu. Ovisno o povratnim informacijama korisnika, EXT4 bi mogao postati “default” već u sljedećem izdanju Ubuntu Linuxa.

Što je sa priloženim aplikacijama?

Jaunty je nažalost ostao zakinut za aktualnu verziju Linux kernela – ispod haube nalazi se Linux kernel 2.6.28.9, kao što smo već najavili. GNOME je naravno sa svježom brojčanom oznakom; verzija 2.26.1 donosi bolju podršku za više monitora/projektora priključenih na računalo u isto vrijeme, Pulse Audio je sada bolje integriran u “Volume Control”, napravljena su poboljšanja u Media Playeru, Evolution je dobio mogućnost uvoza PST datoteka (Microsoft Outlook Personal Folders), pojednostavljeno je dijeljenje datoteka preko WebDAV, HTTP i Bluetootha i dr.

Također, priložene su nove verzije svih aplikacija koje standardno dolaze sa Ubuntuom: FireFox 3.0.9 web preglednik, Evolution 2.26.1 e-mail klijent, OpenOffice.org 3.0.1 uredski paket, GIMP 2.6.6, Brasero 2.26 za “prženje” optičkih diskova, Pidgin 2.5.5 za instant messaging i dr.

I to je sve?

Postoji još hrpa sitnica koje ćete polagano otkrivati tokom korištenja (primjerice nova mapa za odabir vremenske zone, automatska detekcija layouta tipkovnice, isključena kombinacija tipki Ctrl+Alt+Backspace za resetiranje X-a i dr.)

Dobro, gdje mogu nabaviti novi Ubuntu?

Download možete obaviti sa jednog od mnogobrojnih mirrora ili preko torrenta (preporučena metoda, kako se ne bi zagušili serveri). Postojeći korisnici mogu lako nadograditi na novu verziju (upute potražite ovdje). U slučaju da nemate mogućnost downloada, možete zatražiti novu verziju preko ShipIt servisa ili se javiti sa zamolbom na forum.

Nabavio sam novi Ubuntu, ali što dalje?

Instalacija je prilično jednostavna – korak po korak upute na hrvatskom jeziku sa priloženim screenshotovima potražite na Wiki stranicama, a u slučaju da negdje zapnete slobodno se javite na forum. Ako ste početnik i samostalna instalacija vam se ipak čini kao prevelik zalogaj, svratite u subotu 25. travnja 2009. u vremenu od 16:00 do 18:00 sati u prostorije Udruge SOK (Split, Savska b.b., Dom mladeži, Klub Kocka) gdje će se održati install fest.

Službenu najavu možete pročitati ovdje, dok na ovome linku možete pronaći pregled novih mogućnosti.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.