Ubuntu 12.10 bez Unitya 2D?

Canonical će napustiti Unity 2D (Qt neakceleriranu verziju Unityja). Naime, kako doznajemo sa Ubuntu Developer Summita u Oaklandu, Canonical će u sljedećem Ubuntuu napustiti Unity 2D te će se fokusirati isključivo na jedinstveni, standardni Unity.

Oni koji nemaju OpenGL akceleraciju na GPU-u za pokretanje Unityja sa Compizom, morat će se zadovoljiti  s LLVMpipe driverom za Gallium3D koji za renderiranje 3D grafike koristi CPU vašeg računala. Sam LLVMpipe nije dobar za gamere, ali dovoljno je dobar za korištenje kompozitnog desktopa. LLVMpipe već upravlja GNOME Shellom, a u Fedori 17 se koristi kao fall-back metoda.

Unity s 3D Compiz efektima


Jedina arhitektura računala koja bi mogla imati problema jest ARM, pošto bi LLVMpipe mogao biti veoma spor, ako bi uopće radio, dok standardna računala sa Intel/AMD procesorima nebi smjela imati poteškoća. Najbolje performanse se ipak postižu sa višejezgrenim procesorima, 64-bitnim softverom i SSE3/SSE4 podrškom na CPU. Dakle, da skratimo; Intel Core 2, AMD Athlon 64 X2 ili noviji.

Najvjerojatnije će se razvoj Unitya 2D ipak nastaviti na Canonicalovim projektima poput Ubuntu TV-a i Ubuntua za Android.

Hoće li ovaj Canonicalov potez imati utjecaja na broj korisnika, vidjet ćemo. Osobno smatram da se efekt neće osjetiti.

Ostali planovi vezani za GNOME i Ubuntu 12.10 uključuju nadogradnju paketa za GNOME 3.6, preuzimanje Cluttera, defaultnu instalaciju gnome-contacts, integraciju UDisks2/GVFS, GStreamer 1.0, pregled GTK zakrpi, te potencijalno izbacivanje GConfa sa CD-a.

 

Autor: Frane Š.
Izvor:Phoronix

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

5 komentara

 1. Big Muzzy napisao:

  Svu sreću želim svim korisnicima Ubuntu-a koji će jahati vjetrove koji pušu iz Canonical-a, od mene imaju najiskrenije mahanje … sa sigurnog kopna

 2. Shicy napisao:

  I meni je, doduše kao vlasniku slabijeg računala, čudno i, na neki način, nepošteno ovo što rade…
  ova odluka je, uvjeren sam, odlična za razvoj Canonicala. Neće trošiti resurse na održavanje nečega što jako malo ljudi koristi…

 3. Alukard napisao:

  S’ obzirom da 12.04 ima podršku 5 godina..neće biti potrebe za ubacivanjem novije verzije…ova je dovoljno dobra

 4. Big Muzzy napisao:

  Kad smo već kod LTS izdanja i podrške od pet godina, zanima me da li će dinamika izlaska budućih LTS izdanja ostati na dvije godine ili će se, sukladno promjeni trajanja podrške, promjeniti i dinamika izdavanja LTS verzija. Svi moji pokušaji da nađem odgovor nisu uspjeli, pa ako neko ima tu informaciju bilo bi mi drago da je podjeli sa onima koje to zanima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.