MuPDF – brzinski pregledajte vaše PDF dokumente

Upoznajmo ovaj ultra lagani program za brzo pregledavanje PDF datoteka.

MuPDF je malen i brz multiplatformski PDF preglednik koji vrlo lako otvara PDF datoteke, čak i na vrlo sporim računalima. Radi se o izuzetno laganoj aplikaciji koja bez ikakvih poteškoća otvara i najveće i najzahtjevnije datoteke. Zbog svoje jednostavnosti dolazi s minimalnim grafičkim sučeljem i nekoliko jednostavnih tipkovničkih kratica za korištenje. Popis kratica možete pronaći u priručniku za korištenje na službenim stranicama.

MuPDF također dolazi i s nekoliko jednostavnih programa za manipulaciju PDF datotekama (paket “mupdf-tools” u Synapticu). Pdfdraw tako omogućava konverziju čitavog dokumenta u više slika. Pdfclean omogućava popravak, dekripciju i dekompresiju. Ostali alati omogućavaju prikazivanje objekata u dokumentu (pdfshow), ekstrahiranje fontova i slika (pdfextract), te prikaz resursa unutar dokumenta (pdfinfo). Instalirati ga možete iz službenog Ubuntu repozitorija u kojem se nalazi starija 0.9 verzija.

Trenutno je aktualna verzija 1.1 koja donosi niz poboljšanja po pitanju stabilnosti, brojne ispravke bugova, bolje prepoznavanje fontova i slika, bolje iskorištavanje resursa, bolje renderiranje i dr. Najvažnije je napomenuti kako su u ovoj verziji dodatni “mupdf-tools” alati okupljeni u “mubusy”. Kompletan popis primjena možete pogledati ovdje.

Kako bi instalirali najnoviju verziju, potrebno je pokrenuti slijedeće naredbe:

sudo add-apt-repository ppa:guilhem-fr/mupdf

sudo apt-get update

sudo apt-get install mupdf

Korisnici openSUSE distribucije program mogu preuzeti ovdje.

Kako bi instalirali dodatne alate, potrebno je pokrenuti:

sudo apt-get install mupdf-tools

 

Za potrebe demonstracije ćemo koristiti odličan priručnik za učenje terminalnih naredbi “The Linux Command Line” Williama E. Shotsa Jr. u PDF formatu. Radi se o ranije spomenutom udžbeniku za početnike koji na lak i jednostavan način objašnjava temeljne i napredne shell naredbe. Možete ga preuzeti ovdje.

Dokument ćemo otvoriti naredbom:

mupdf William\ E.\ Shots\ -\ The\ Linux\ Command\ Line.pdf

U zaglavlju MuPDF sučelja je prikazan naziv dokumenta, trenutna stranica, te ukupan broj stranica. Navigacija se vrši tipkama PgUp i PgDn. Klizanje po stranicama se jednostavno vrši kotačićem miša. Zumiranje se vrši kombinacijom tipaka Ctrl++ ili Ctrl+-. Kompletan popis kratica možete pogledati u jednostavnom priručniku na službenim stranicama.

 

MuPDF
MuPDF – sučelje

 

Ako dokument želimo otvoriti, primjerice, na stranici broj 24, to ćemo postići naredbom:

mupdf William\ E.\ Shots\ -\ The\ Linux\ Command\ Line.pdf 24g

 

MuPDF - upravljanje dokumentom
MuPDF – upravljanje dokumentom

 

Ispravljanje grešaka u dokumentu se vrši naredbom:

mubusy clean William\ E.\ Shots\ -\ The\ Linux\ Command\ Line.pdf

Ukoliko želimo ekstrahirati slike i fontove iz dokumenta, to možemo postići ovako:

mubusy extract William\ E.\ Shots\ -\ The\ Linux\ Command\ Line.pdf

 

MuPDF - ekstrahiranje slika i fontova
MuPDF – ekstrahiranje slika i fontova

 

Zaključak

Radi se o izuzetno jednostavnom i preglednom programu koji na nevjerojatno lak način otvara PDF dokumente svih veličina. Za pokretanje i normalan rad pri manjim dokumentima mu je potrebno tek 6-7 MB radne memorije. Testirao sam ga i na dokumentu veličine 48 MB. Iako je zauzeo gotovo 80 MB RAM-a nije ni na koji način izgubio na performansama. Dapače, brzina otvaranja dokumenta i listanje stranica se odvijalo jednakom brzinom kao i pri malim dokumentima. Ipak, jedini mu je nedostatak što je ograničen na PDF i XPS formate.

MuPDF je osmišljen kao izuzetno lagan i jednostavan PDF preglednik koji izuzetno brzo obavlja svoj posao. Najveće su mu prednosti brzina, jednostavnost i štedljivost na resursima. Iako se po svojim mogućnostima ne može mjeriti s naprednijim i moćnijim Evinceom, te posebno Adobe Acrobatom, na testovima brzine, efikasnosti, pouzdanosti i stabilnosti ih ostavlja daleko iza sebe. Trebate li jednostavan PDF preglednik za brzo pregledavanje koji glatko obavlja svoj posao, a ne opterećuje niti vas, niti vaše računalo, onda MuPDF može biti pravi izbor!

Na početku je spomenuto kako se radi o multiplatformskom pregledniku. Sa službene stranice možete preuzeti izvorni kod, te verzije za Windows, Android, te iOS.

 

Izvori: mupdf.com, webup8.org, linuxzasve.com, software.opensuse.org

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 Komentara

Dodaj svoj

I meni se tako čini. Vrlo je sugestivan i daje svakakve asocijacije – ko Rorschach test 😀
Uostalom, ljudi ionako vide ono što žele… ;p

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.