Osvrt na SolusOS

Što se danas događa s grafičkim okruženjima i kamo sve to vodi? Ekrani osjetljivi na dodir diktiraju nove pravce razvoja. Razvoj tehnologije je neizbježan i potrebno ga je pratiti, što je posebno važno u Linux svijetu. Međutim, što je s korisnicima kojima se ne sviđa tijek i ciljevi razvoja, kao i noviteti koje on donosi? Zbunjuje nas Unity, nervira GNOME Shell? Novi KDE 4 je predivan, ali nije za svaki dan (da ne spominjem iskorištavanje resursa). Xfce, Lxde možda? Nešto drugo???
Stari GNOME 2 se više ne razvija, a vama treba punokrvni desktop s toliko poznatim grafičkim sučeljem po KISS principu. Trendovi se mjenjaju, a potrebe ostaju. Posao i zabava, multimedija i uredski paketi, a sve to na stabilnoj osnovi s poznatim okruženjem? Rješenje ipak postoji!

SolusOS Linux je nov i slabo poznat projekt (odnedavno pod okriljem tvrtke SoluWorks) koji nudi svima poznato sučelje na Debianu Squeese stabilnoj osnovi. Službena verzija 1.0 kodnog imena Eveline ugledala je svjetlo dana početkom svibnja. Mali razvojni tim ima jasan cilj ponovnog oživljavanja GNOME 2.3 desktopa s najsvježijim stabilnim programima radi jednostavnosti i udobnosti u svakodnevnom radu. Zanimljivo je napomenuti da su dva osnivača i razvojna programera SolusOS-a ujedno i među osnivačima Linux Mint Debian projekta.
Na službenoj stranici SolusOS projekta (wiki je još u nastanku) je moguće skinuti iso sliku veličine 983 MB putem direktnog linka ili torrenta. Trenutno je dostupna samo 32-bitna verzija, dok je ona 64-bita, prema posljednjim vijestima iz razvojnog tima, već u pripremi, te bi skoro trebala ugledati svjetlo dana. Nominalni hardverski zahtjevi su i686 procesor, 512 MB RAM-a i 3 GB praznog prostora na disku. Distribucija je namijenjena početnicima i iskusnim korisnicima za širok raspon svakodnevnih poslova. Ne zaboravite provjeriti md5 checksum nakon preuzimanja!

Za početak želim prenijeti vlastito iskustvo live korištenja i instalacije. Naime, prilikom instalacije SolusOS-a na usb stick i prvog pokretanja, ponudila se mogućnost odabira live korištenja i direktne instalacije, što je zgodna stvar za one nestrpljive. Tijekom podizanja sustava pojavljuje je pozadina s logom i simpatičnom animacijom. Međutim, live korisnik nema administratorske privilegije, što znači da ne može montirati diskove i suvereno njima prisupiti! Svi programi se mogu koristiti, ali s ovim ograničenjem. Probao sam sve ključne rječi kojih sam se mogao sjetiti za superuser lozinku, ali sustav je ostajao tvrdoglav. Na kraju sam se logirao putem terminala kao “su -“. Kratkim konzultacijama s prijateljem Google-om sam shvatio da je to čest problem. Iniciranjem instalacije korisnik dobiva privremene superuser privilegije, o čemu ga i obavještava dialoški okvir. Međutim, instalacija se nekoliko puta zamrzavala.
Kako bih sačuvao živce i hardver, bio sam prisiljen iskoristiti DVD. Nadalje više nije bilo nikakvih probelma – sustav se izravno podizao u live mod sa supeuser privilegijama, a sama instalacija je glatko prošla. SolusOS sam testirao na starom Acer laptopu (Intel Pentium dual core T2300, 2 GB RAM-a).

 

 

Priprema za instalaciju je poprilično intuitivna i pravocrtna: odabir jezika, vremenske zone, tipkovnice, next, next… Regionalizacija je odlično podržana, što je i očekivano s obzirom da je riječ o Debianu.

 

 

 

 

Posebno treba pohvaliti proces odabira i pripreme particija za instalaciju. Nakon osnovnog odabira diska za instalaciju, sljedeći korak je prozor s popisom prisutnih particija. Manje iskusni korisnici će prvi put vjerojatno biti zbunjeni. Međutim, potrebno je samo kliknuti desnom tipkom miša na prazan prostor (unallocated space) i dodijeliti mu root direktorij (/). Taj potencijalan prostor će odmah biti prepoznat kao nova particija na koju će se instalirati SolusOS s ext4 sustavom datoteka. Za dodatnu pomoć služi i opcija  pokretanja Gparteda pomoću kojeg se jasno i jednostavno može provjeriti ili promijeniti raspored particija.

 

 

 

Sljedeći koraci su određivanje korisničkog imena i lozinke, odabir instalacije Grub loadera (najbolje ostaviti zadane postavke), te provjera i potvrda svega do sada izabranog. Sama instalacija je trajala manje od 13 minuta, što je iznenađujuće brzo. Važno je reći da SolusOS kao boot loader koristi stariji Grub, umjesto očekivanog Grub2. Isto tako, tijekom instalacije se nije bilo potrebno spajati na internet radi preuzimanja dodatnih drivera, kodeka, zakrpi ili jezičnih paketa.

 

 

 

 

Slijedi potreban restart i novi Grub meni s lijepom plavom podlogom i SolusOS logom. Međutim, ranije instaliran Grub2 je prebrisan, zbog čega nije ni prepoznat Ubuntu instaliran na zasebnoj particiji. Mogućnost odabira je ili SolusOS ili Windows (moj dual boot). Jednostavan “sudo update-grub” u Terminalu će kasnije to glatko riješiti!
Prvo službeno paljenje donosi zanimljivu novost: First Run Wizard kojeg manje iskusni korisnici nikako ne bi trebali preskočiti! Kroz nekoliko jednostavnih koraka pop-up prozor nudi povezivanje na službene web stranice i dokumentaciju, jednostavnu postavku mreže i firewalla, automatsko preuzimanje i instalaciju potrebnih drivera, te učestalost provjere i preuzimanja nadogradnji i zakrpa. Isto tako, po prvi put sustav automatski provjerava njihovu dostupnost, te preporučuje preuzimanje i instalaciju (pronađeno 46, ukupno 303 kb). Ponovno restart – za svaki slučaj…..

 

 

 

 

Ovog puta je boot loader prepoznao sve instalirane sustave. SolusOS se do punog desktopa podiže za nešto više od 30 sekundi, dok mu za gašanje treba samo 10 sekundi. Gnome System Monitor pokazuje točno 130 MB zauzetog RAM-a, dok je zauzeće diska 3,36 GB. Čak i bez preuzetih drivera i nadogranji ekran je optimalno kalibriran, prepoznata je mrežna kartica, radi wireless, touchpad i tipkovnica (čak i win-key za otvaranje startup izbornika!), a usb stick je uredno montiran i vidljiv na desktopu. Nevjerojatno!

Zadana desktop tema je u ugodnim crnim i plavim bojama, što ju čini oku ugodnom za dulji rad. Promjena pozadinske slike i ugađanje teme se rješava na dobro poznat način kakav nudi GNOME 2.3: desnim klikom na desktop, opcija Change Desktop Background. Za sve ostale efekte i podešavanja brine se dobro poznati Compiz. Iako idejno ne donosi ništa novo, Compiz nudi upravljanje svim postavkama grafičkog okruženja na jednom mjestu. Isto tako, instaliran je i Configuration Editor – namijenjena iskusnijim korisnicima – koji nudi dodatno podešavanje skrivenih postavki.
Čak i elementarno brljanje po početnom izborniku otkriva hrpu predinstaliranih programa! Kao pomoćni program se nude Archive Manager, Calculator, Gedit, Gnome Screenshot i Terminal. Zadani preglednik slika je gThumb, GNU Paint onogućava jednostavno crtanje, a Simple Scan odličnu platformu za upravljanje skenerom. Firefox 12 je zadani web preglednik, a tu je i Dropbox, najnoviji Thunderbird, Pidgin, te XChat. Svi kodeci, Flash i Java su predinstalirani, te rade out-of-the-box.
Uredske poslove omogućava puni LibreOffice paket (verzija 3.5). Za multimediju su zaduženi Brasero, Cheese, GNOME Mplayer, MiniTube, OpenShot, PulseAudio, Rhythmbox, VLC, Wine, te PlayOnLinux kad njegov frontend.

 

 

Međutim, prave se stvari skrivaju tek u Control Center-u! Osim standardnog podešavanja hardvera, zadanih programa i programa pri pokretanju sustava, za fino podešavanje teme i izgleda uopće brinu se opcije Apperance, Compiz i Desktop Settings. Isto tako, tu je i Emerlad Theme Manager kojim se može detaljno podesiti postojeća tema ili napraviti nova. Nadalje, tu je i već opisani First Run Wizard, Main Menu za podešavanje sadržaja, te postavke Bluetootha i Internet veze.
Kategorija System skriva ono najvažnije: upravljanje sigurnošću i programima. Za sigurnost su zaduženi jednostavan i efikasan Gufw Firewall, Lockdown Editor, Gparted, te konzole za upravljanje korisničkim računima, prozorom za logiranje i servisima koji se pokreću pri paljenju sustava. Zasebna kategorija System Tools sadrži Configuration Editor, Déjà Dup, alate za upravljanje diskovima, mogućnost logiranja kao novi korisnik, Service Pack Creator, System Monitor, System Profiler, te Wine.
Što se tiče programa, važno je reći da se koriste Debian Squeeze, backports i matični Solus Eveline repozitoriji čime se dobiva nov softver zajamčene stabilnosti. Software Updates brine za ažuriranje nadogradnji.  Ipak, najneobičniji – po meni i najneobičniji dio – jest upravo Software Center.
Iako odlično radi svoj posao i ne manjka mu dobrih opisa traženih programa, najveći nedostatak mu je preglednost, što bi moglo odbiti neiskusne korisnike. Izgledom poprilično nalikuje na Fedorin Software Center, a omogućava instalaciju i novu pretragu istodobno. Uz to, nudi i zanimljivu novost: pop-up prozor koji se pojavljuje nakon instalacije s mogućnošću pokretanja svježe instaliranih programa.  Uz njega, tu je i uvijek pouzdani Synaptic.

 

 

 

Startup meni, nazvan Cardapio, je vjerojatno i najbolji dio čitavog sustava. Odlikuje se brzinom i preglednošću, te odlično reagira na win-key. Sve stavke su uredno poredane po kategorijama, tražilica je precizna, dok sam  meni nudi veliku mogućnost prilagodbe. Međutim, prilikom pretrage rezultati se razvrstavaju po kategorijama. Stoga je važno označiti “All” radi potpunog pregleda.

 

 

Očito je da je SolusOS moderan desktop operativni sustav nastao na stabilnom Debianu. Velikim brojem predinstaliranih programa, kodeka, drivera i jednostavnošću korištenja namijenjena je početnicima, ali i svima onima koji žele uživati u GNOME 2.3 okruženju. Odlikuje ga veliki broj predinstaliranih alata i programa, široka mogućnost korištenja, mali hardverski zahtjevi i, prije svega, stabilnost. Razvojni tim najavljuje svjetlu budućnost: sljedeći SolusOS 2 će biti baziran na Debianu Wheezy, koji tek treba dobiti garanciju stabilnosti. Nastavit će se raditi na vlastitoj starijoj forkanoj GNOME 2.x verziji, ali uvelike obogaćene i prilagođene novim rješenjima. Novi SolusOS će uvelike sličiti na stari. Uz dodatnu stabilnost i nove verzije programa, nećete trebati 3D grafiku, niti nadogradnju hardvera. Konačna svrha je nastavak kompatibilnosti s tradicionalnim GNOME okruženjem.
Programeri shvaćaju da se tradicionalno okruženje više ne razvija, stoga nude vlastita rješenja i česte nadogradnje, te desktop s kojim ćete biti zadovoljni!

Službene stranice:

 

Autor: Calisto

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

25 komentara

 1. Milan napisao:

  Jako dobra recenzija, toliko dobra da nemam potrebu isprobavati…

 2. laikexpert napisao:

  Odlicna recenzija..

  Isprobao sam SolusOS u live mod-u,
  na usb stick-u i imao sam puni pristup
  svim particijama i mogucnostima.
  Bez ikakvih problema i ogranicenja.

 3. Blacx napisao:

  Odlična recenzija! Nadajmo se da budeš još koju napravio,svaka čast 😉

 4. googleman napisao:

  Šteta što nepostoji “minimal install”, bilo bi lijepo kada bi instaleri nudili opciju za instalaciju software-a.(Poput Arch-a?)

 5. Daniel4m napisao:

  Svaka čast autoru na odličnoj recenziji. Ovo se i cekalo. Jedina ispravka u tekstu je to da će SolusOS 2 imati Gnome 3(Klasično sučelje) a ne Gnome 2.3.

 6. Shicy napisao:

  Fantastičan posao!

 7. calisto053 napisao:

  Hvala svima, bit će još! 😉

 8. Branko napisao:

  Calisto, svaka cast! Sad moras jos ovakvih reviewa napisati. 😉

 9. Vl@do napisao:

  Bravo majstore. Uspio si me nagovoriti da makar vidim kako to vozi u live-modu.

  • calisto053 napisao:

   I mene je stvarno iznenadio! Nije bilo ni bugova ni zamrzavanja. Tko proba sigurno će bit zadovoljan…
   Projekt je poprilično nepoznat (uspio uć na 97. mjesto Distrowatch ljestvice – možda mu i ja ovim člankom dam poticaj), ali zbog njega sve više razmišljam da ili uzmem njega ili LMDE, tj. što čišći frendly Debian.
   Imam još recenzija u planu, bez brige… 😉

 10. Denis napisao:

  Vrijedi isprobati idem skidati; lijepo napisana rezenzija svaka cast.

 11. Враг napisao:

  Odlična recenzija .
  Jedino mi nije jasno zašto su pokretali novu distribuciju kad već postoje slično bazirne…
  Inače, jako lepo radi bar u Virtual boxu. Da li ne neko probao sa testing skladištima?

 12. mali radnik napisao:

  Evo linka do jedne ranije napisane, kraće recenzije o istome:
  http://linux.slim-rijeka.com/2012/05/15/solusos-1/

 13. hrc napisao:

  svaka čast na odličnim recenzijama na stranici u zadnje vrijeme. samo tako nastavite!

 14. Denis napisao:

  Da napisem jedan komentar i sa frisko instaliranog SolusOS. Nije lose na prvu iako radi na vrlo starom laptopu dell inspiron 5100 poprilicno je upotrebljiv. Jos jednom pohvala za clanak.

 15. PunoIme napisao:

  Radi stvarno dobro i lijepo izgleda.Ima manjih mušica koje sam riješio “čačkanjem”…Imam samo jedan problem…nikako natjerati ntfs particiju da se automatski podiže prilikom startanja sistema.probao sam preko naredbenog retka i fstab tablice ( kako sam radio na Ubuntu..tamo je bio i onaj program pysdm ..)…kada ga umontiram preko fstab onda mi se potpuno zaključa i ne da mi pristup nikako . ..čak niti kao root korisniku ??

 16. PunoIme napisao:

  Ipak brzo riješeno….malo sam na “vi” sa debianom..:-)

  apt-get install ntfs-config

 17. RC Da Kookee napisao:

  Solidan distro koji ima zanimljiv bug, barem u live modu: Menu je nemoguce otvorit nakon pokretanja bilo koje aplikacije, recimo Firefoxa. Click ne postize nista, Super je isto bez ucinka tako da Alt+F2 ostaje jedina opcija.
  Od Gnome 2 konkurencije mi je Fuduntu ipak drazi tj. upravo on je moj main OS.

  • Z0K4 napisao:

   Jesi li provjerio md5?
   Meni sve radi odlično… čak i bolje od odličnog…
   Koristiš li 32 bitni ili 64 bitni… imaj na umu da je 64 bitni još uvijek u razvoju!

   • RC Da Kookee napisao:

    Jesam i sve je ok. Skinio 2x sa torrenta pa sa sitea, sve x86.
    Probao cak na dva laptopa i sa razlicitim stickovima ali bezuspjesno; taj bug je stalno prisutan :/

    • PunoIme napisao:

     Da..to se i meni događa. Instaliran ( kao jedini os) na laptopu HP550 ( Intelova konfiguracija). Inače jako,jako mi se sviđa.najviše što mi je bez nekog beda odmah prepoznao sve blutut uređaje…Do sada nisam zamijetio nikakve druge bugove osim ovog sa menu-om…Isto je 32 bitni. Puno brže otvara Picasu,Gimp i Writer od svih do sada sa kojima sam radio ( Ubuntu,Mint….i svi mogući derivati ). Priznajem da sa Debianom baš nisam puno bio u kontaktu….I stvarno je toćno-kompletna instalacija je bila gotova za 10 minuta.
     nekako jedino mislim da dosta sporo otvara Google Chrome i Firefox,ali to je mislim do samih programa.

    • Z0K4 napisao:

     Čudno… onda vam je jedna od opcija objaviti problem na njihovim forumima i nadati se da netko zna rješenje… Inače njihov menu se zove Cardapio. Možda da pokušate instalirati Mint menu i vidite hoće li se javljati isti problem… Sretno! 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.