Pear OS 8 – Žao mi je što je “partizanska”!

Ovaj put, svoj pogled na Linux i FLOSS, ukomponiran u recenziju novog Pear OS-a 8, donosi nam član našeg i vašeg foruma iz susjedne Bosne i Hercegovine – Purificator!

U dubokim i širokim prostranstvima Linuxa, kao otvorene i slobodne platforme, vlada prilično šarenilo. Sloboda koju nam daje GPL i sam FLOSS koji iz nje proizlazi, omogućava nam da se poput sinjeg galeba otisnemo u daleke krajeve računalnog oceana, uživajući u slobodi da istražujemo najudaljenije otoke, razgledamo obzor ili skrivene uvale, lovimo, plivamo, ronimo ili se igramo u plićaku, onako kako hoćemo i želimo.

To je sloboda koju pojedinci, na žalost, ne vide i ne shvaćaju, a neki čak rade i protiv nje! Nekima je sasvim svejedno i koriste ono što imaju priliku koristiti. Ima i onih koji se svim srcem zalažu i bore za slobodu u kojoj možeš zaista biti slobodan, bilo da imaš mogućnost sačuvati svoju privatnost ili da želiš nešto napraviti na “svoj” način, bez ograničenja ili smetnji, ili da se samo želiš igrati sa svojom omiljenom igračkom (jer, geekovima su računala omiljene igračke).

Posljedica svega toga, gledajući kroz prizmu računalne znanosti i operativnih sistema, je jako velika raznolikost “ponude” u programima pisanim u otvorenom kodu i često otvorenog srca. To je jedno veliko prostranstvo u kojem svatko može naći nešto za sebe. Nebitno da li ste profesionalac koji u malom prstu ima programski kod i koji digitalnim tehnologijama zarađuje za život ili tek običan korisnik koji želi pogledati neki video omiljenog glazbenika na YouTubeu, ovdje svatko ima mogućnost izbora i mogućnost da pronađe nešto za sebe!

Kao korisnik računala, svoju Linux karijeru započeo sam negdje krajem 2008. godine. U tim počecima sam isprobao mnogobrojne distribucije, a neke su isprobale mene, pogotovo moje živce. Tu negdje sam upoznao i distribuciju koja dolazi iz Južnoafričke Republike s privremenim boravištem u Londonu, koja je u mojoj računalnoj svakodnevici pridobila moje simpatije i činilo mi se da bi “ljubav” mogla potrajati. Nakon nekog vremena, početne simpatije su splasnule jer je ta distra počela tražiti previše; stvari koje nisam želio napraviti, a pritom je sve manje i manje pristajala na kompromise. Jasno vam je svima da je takva veza osuđena na neuspjeh, prije ili kasnije. I tako, jednog dana sam rekao “Zbogom!! Goodbye!!”. Ma, naći ću ja sebi neku drugu s kojom ću biti sretan. No, znate kako to biva, stare ljubavi dugo ostaju u sjećanju i proganjaju vas, pogotovo onda kad ne želite, a morate otići.

I tako, lutao sam za nečim što će me ponovno zaokupiti jednakom strašću, nečim što će mi vratiti vjeru u jednostavnost, ugasiti žudnju za distribucijom koja će biti jednostavna, dostupna svima, koja radi na jednostavnom klik-klik principu, koja me ipak neće sputavati i tražiti od mene nešto što ne želim i koja će (barem meni) jako dobro izgledati. To je jedan od prioriteta! Vjerojatno ćete se upitati: “Zašto?”. Pa, jednostavno zato što imam pomalo ružnu naviku da uživam u divljenju okoline spram uređenosti i efektima svog desktopa, a možda i zato što tu pronalazim i malu satisfakciju za muke koje sam imao u svojim počecima. I da, ovdje moram reći: Compiz je jedna od stvari za kojima jako žalim!

dobrodoslica

 

Pear OS 8

No, idemo napokon na “malu partizanku*“, jer vam je do sad jasno da se pojavila nova simpatija.
Jednog dana, sasvim slučajno, pojavila se jedna šarmantna Francuskinja! Izgledala je sasvim moderno i otmjeno. Mogao bih i reći, pomalo poslovno utegnuta i odmjerena, baš po mom ukusu. No, ubrzo je pokazala svoju francusku profinjenost, ali i plahost. Međutim, bila je vrijedna truda jer je, kao i svaka kruška, ukusna i slasna, ali treba biti strpljiv i sačekati da sazri kako bi tek tada mogli uživati u njenoj sočnoj i osebujnoj aromi. A ova francuska “kruškica” je prava poslastica!

Prva zagrižena bila je Comice (razvojno ime za Pear OS 4) čiji je okus bio gorak zbog buga u procesu instalacije zbog kojeg nisam ni stigao dalje od procesa instalacije. Do sljedećeg grickanja je prošlo podosta vremena. Ne da Pear OS 5 nije izašao u neko svoje predodređeno vrijeme već nisam stigao zbog privatnih obveza, tako da sam tu kruškicu okusio kad joj je lifetime istekao. Prvi pravi ugriz i okus sam osjetio s Pear OS-om 6 i u odnosu na prethodnu bilo je vidljivo zrelija (kako kruškice tako i autora distribucije), a isto se nastavilo i s idućom verzijom naziva “Corella”. I tako, malo po malo, došli smo do najnovijeg izdanja.

Pear OS 8 je najnovija inkarnacija francuske distribucije bazirane na Debianu, odnosno Ubuntuu. Prema riječima njegovog autora Davida Tavaresa, radi se o distribuciji koja ima prvenstveno za cilj zadovoljstvo korisnika zbog jednostavnosti upotrebe i glatkog rada softvera. Naravno, iz aviona je jasno da Pear OS distribucija, svojim vizualno-grafičkim smislom, više no i jedna Linux distribucija do sada, naginje izgledu Appleovog OS X-a, no srećom, to je samo u vizualnom smislu. Ispod poklopca motora to je i dalje otvoreni i slobodni Linux, bez restrikcija.

Pear OS 8 - Izgled radne površine

Pear OS 8 – Izgled radne površine

 

Doduše, zbog njene grafičke osobitosti, Francuskinja je pomalo je zahtjevna i nezahvalna ako se odlučite na jače mijenjanje njenog vizualnog identiteta, no ako ste iskusniji korisnik, ni to nije nepremostiva prepreka iako se time gubi smisao korištenja Pear OS-a. On je zamišljen po sistemu instaliraj i vozi. I da, uz malu ogradu, ali sve radi out of box (barem kod mene) i to što radi, radi vraški brzo – od instalacije do samog korištenja aplikacija.

Ne znam što su developeri Peara napravili, ali kod mene je instalacija trajala punih devet minuta što je triput kraće nego, recimo, moja prethodna instalacija Linux Minta na istom računalu, a u tih devet minuta je bilo uključeno sve – od particioniranja diska do prvog restarta.

 

Instalacija

Sama instalacija je poznata od ranije. Prilagođeni instalacijski proces iz Ubuntua vas vodi kroz proces particioniranja diska, unosa osobnih i lokalnih postavki poput imena i lozinke, odabira tipkovnice, jezika sučelja, vremena i dr. Dobra stvar u ovoj fazi može biti i mogućnost odabira svog jezika ili nekog drugog ako nismo na TI s engleskim, jer za početnike je pogotovo bitan razumljivi proces instalacije OS-a. Što se tiče “naših krajeva”, tu također nema problema i pokriveno je, kako bi nekad rekli, sve od Vardara do Triglava.

Instalacija-1

Instalacija-2

 

Prvi utisci nakon instalacije i restarta su jako dobri. Sve od hardvera je prepoznato i radi bez greške (osim printera kojeg nemam pa vam ne mogu prenijeti utisak, no zato sve drugo radi). Kabelski Internet, wireless, bluetooth, zvuk, rezolucija podešena automatski prema mom monitoru. Čak su i nVidijini driveri za grafičku pronađeni i instalirani bez potrebe za mojom intervencijom.

 

Nakon instalacije i Pear OS desktop

Nakon prvog pokretanja, dočekao me već spomenuti vizualni identitet koji volim i koji je, po mom skromnom mišljenju, odrađen vrlo dobro. Zapravo, puno bolje od prethodno isprobanih eOS-a, Mac OS-X likea, Macbuntua, Darwin OS-a. Da, Pear je, čini se, otišao najdalje; posebno u ovoj novoj osmoj izvedbi ili da kažem, okus je sad najbolji!

Osim Pear Desktopa dočekuje nas i još jedan raritet kojeg sam sve rjeđe viđao u drugim Linux distribucijama; Pear uvodnik, odnosno nekoliko stranica vizualno lijepog sadržaja koji korisnika “upoznaje” s Pear OS-om. Tu su ukratko opisani neki od programa, njihova funkcija i način rada s prozorima, zapravo brze upute kako funkcionira desktop. Iskusnijim korisnicima će ovo možda malo zasmetati, ali treba imati na umu da je ovo sistem koji cilja na jednostavnost upotrebe i na one bez puno iskustva s Linux desktopom. Uglavnom, stvar o kojoj bi mogle razmisliti i neke puno razvikanije user-friendly distribucije.

Pear uvodnik

 

Sam Pear desktop je zapravo Gala iz Elementary OS-a, ali malo dotjerana i s novim funkcijama. Krenimo od panela. Sada se na dijelu panela pojavljuju izbornici i alatne trake koji su uobičajeno na vrhu prozora same aplikacije. Baš Mac-ish! Ovo smatram punim pogotkom i mislim da to ovdje puno bolje uklopljeno od Ubuntuovog Unityja. U samom lijevom kutu je logo kruške, a klikom na njega otvarate izbornik za opcije gašenja, logout i sl. Također, tu možete pokrenuti i system settings funkciju. Na desnom kutu je system tray s uobičajenim funkcijama i indikatorima uz jednu novost; “Synapse search” koji neodoljivo podsjeća na Spotlight kod OS X-a. Uglavnom, navedeni dodatak radi jako dobro i mnogima će biti koristan, a u pozadini pretrage se vrti zeitgeist.

Postavke-sustava

 

Treba napomenuti i to da je čuveni desni klik sada u potpunosti izbačen s panela i jedino što možete dobiti su “about” meniji o samom programu na koji ste kliknuli. Jedina funkcija desnog klika je zadržana na kalendaru u formi kopiranja datuma i vremena. Na donjoj lijevoj strani se nalazi prebacivač desktopa, zapravo je tako po defaultu, a korisnik to može lako promijeniti po svojim potrebama naknadno u alatu nazvanom “My Pear 6”. To je aplikacija koja ima sličnu funkciju kao i recimo Ubuntu Tweak, ali bez onih silnih opcija. Istim alatom ćemo si pomoći i pri određivanju broja radnih površina koje će biti prikazane! Tu možemo podesiti i postavke Pear Docka, još jedne aplikacije poznate s Elementary OS-a (Plank).

Pear-alati

Pear-alati-2

 

Dodatni softver

Pear OS 8 ne dolazi s puno toga, ali to je već tradicija. Osnovne stvari su tu, a na korisniku je da si naknadno instalira što mu treba. Tu su tek sistemski alati, nešto accessoriesa i naravno Pear programi. Za razliku od mnogih drugih koji samo ubace u distribuciju neke programe, ovdje je slučaj malo drukčiji. Naime, korisnički i sistemski programi koje Pear OS isporučuje out of box su funkcionalno prerađeni i grafički dotjerani, tako da su uklopljeni u sam OS i jako doprinose ukupnom iskustvu korištenja. U specifične i prilagođene programe tako spadaju: My Pear6, Clean My Pear, Pear PPA Manager, Pear Sistem Info, te Pear Updater. Također, tu je i Pear Contacts koja je potpuno nova aplikacija u Pear Os-u. Još valja izdvojiti i Pear Cloud – Pear verziju Ubuntuovog Ubuntu Onea. No, kako se sve prilično odužilo, neću ih posebno recenzirati već ostavljam budućim korisnicima da se s njima upoznaju. Možda još da dodam da mi je žao što je u ovom izdanju izostavljen Pear Time Back, pojednostavljeni program za backup na bazi gnomeovog Back In Time alata, mislim da bi tada užitak bio potpun, ali što je – tu je!

Programi

Pear programi

Pear programi

 

 

Problemi

Da ne bi sve bilo lijepo i savršeno, red je da spomenem i onu drugu stranu, ali ovaj put neće biti puno toga za reći. Naime, uočio sam neke sitne greške, ali nije ništa strašno; kod pokretanja Libre Officea na panelu se ne ispisuju alati za rad nego se klikom na panel pojavi crtica i ispod nje se otvori traka menija s dostupnim alatkama vezanim za tu funkciju. Pomalo nezgodno i zbunjujuće dok se ne naviknete. Također, pojedine tipkovničke kratice koje sam postavio za pokretanje upravitelja datotekama i sl. ponekad uopće ne reagiraju. Isto tako, prilikom promijene wallpapera nije moguće dodati sliku po vlastitom izboru. Ne znam je li to bug ili feature (kod OS X-a bi zasigurno bio feature). Za ovaj problem sam potražio rješenje na njihovom forumu, te za sad predlažu zaobilazni put, tj. da željenu sliku wallpapera otvorite u Firefoxu ili u nekom programu za pregled slika i odatle je postavite kao pozadinu.

Pear-Libre-office

 

Nadalje, uočio sam da je za ulazak u izbornik sada instaliran “Slingscold” umjesto nekadašnjeg “Launchpada” premda nosi staro ime. Zapravo, to vjerojatno korisnici neće ni primijetiti (izuzev cjepidlaka poput mene) i to nije nikakav nedostatak već se radi o izostavljanju filtra prilikom pretrage i sada je ostavljeno samo polje za pretragu u koje treba upisati početna slova programa koji želimo. I to je to!

Launchpad

 

Sistemski zahtjevi

Kad govorimo o sistemskim zahtjevima, Pear OS 8 bi trebao raditi na procesoru brzine 700 MHz (32 ili 64 bitnom) i 512 MB RAM-a, te 8 GB prostora na tvrdom disku ili USB sticku i s VGA grafičkom karticom sposobnom prikazati sliku u minimalnoj rezoluciji od 1024 x 768 piksela. Naravno, ovo su minimalni zahtjevi i sve jače od toga se preporučuje.
Kao što sam prethodno već naveo, Pear OS ne preporučuje “čačkanje” po postavkama, ali ja nisam mogao odoljeti pa sam maknuo Pear-dock i postavio po mom skromnom mišljenju kralja među dockovima – Cairo-Dock, te ga prilagodio svojim potrebama.

 

Dojmovi

Za kraj – dojmovi. Kada bih sad trebao nekome preporučiti neku Linux distribuciju, bez puno razmišljanja rekao bih mu da proba Pear OS 8. Lagan i logičan desktop na koji se korisnik brzo navikne, sjajan izgled i ugodan rad, Ubuntuov centar softvera, lagana instalacija raznih programa i tweakova kojih je internet prepun, a koji su pripremljeni za Ubuntu i koji rade i ovdje, ali bez onih Ubuntu – problematičnih stvari (Unity, shopping lens, Canonicalova politika… ma, znate već na što mislim).

Mislim da je ovo solidan projekt vrijedan pažnje i jako mi je žao što je njegovog autora napadaju poneki zavidnici i sitne duše kao autora još jedne nepotrebne distribucije. Sve u svemu, Pear OS 8 je, kako sam u uvodnom dijelu već naveo, sazrio u finu voćku za koju se ne može reći da je tek jedan od Ubuntu skinova. Jednostavnost uporabe i privlačan izgled, te ispoliranost pearolikih programa, čine ovu distribuciju onim što je Ubuntu vjerojatno mogao i trebao biti.

Zbog ove zadnje misli nastao je ovakav naziv članka. Doista mi je žao što je ovo “partizanska*” distribucija jer smatram da u njoj leži solidan potencijal.
Ne znam za vas ali od mene full preporuka!

Autor: Purificator

*Mala napomena: Izraz “partizanska distra” se nekako udomaćio na našem forumu i označava distre koje razvija jako mala grupa ljudi, najčešće samo jedna osoba. Takve distre znaju nakratko zabljesnuti kvalitetom, no nakon što se ekipa koja ju razvija zamori, distra se prestane razvijati i nestane.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 3.8/5 (19 votes cast)
Pear OS 8 - Žao mi je što je "partizanska"!, 3.8 out of 5 based on 19 ratings

You may also like...

37 komentara

 1. sade napisao:

  autora teksta ne zabrinjava cinjenica da je ova distribucija izašla prije koji tjedan,a pošto je baziran na ubuntu 13.04 (ne 13.10) podržana je samo do kraja 1.mjeseca sljedece godine….dakle izbacili su distribuciju koja ima podršku od malo više od 2.mjeseca……naravno neće kompjuter ekslodirat ako nastavis koristit nakon tog roka ali ipak……

  • calisto053 napisao:

   Jednako kao što je Jupiteru ukinuta podrška u listopadu 2012., a nova Luna je objavljena tek u rujnu 2013. Ova je distra specifična po mnogočemu..

   • sade napisao:

    da ali elementary ekipa je objavila: jupiter vise nije podrzan, preporucamo korisnicima alternativna rijesenja do izlaska lune. Ma dobra je distra i solidno izgleda, samo kazem ima podrsku od svega 2.mjeseca od datuma izlaska pa do trenutka kad prestane dobivat sigurnosne i ostale zakrpe.To mora da je neki rekord

 2. Dario napisao:

  Mali ispravak, jutros sam napokon uhvatio malo vremena da instaliram i isprobam Pear 8 i navod da se ne može postaviti wallpaper “bez kemija” nije točna, može se no da bi se otvorio izbornik od kuda želimo povući sliku treba napraviti lijevi dvoklik na sliku trenutno prikazanog wallpapera nakon čega se otvara izbornik s pet predinstaliranih pozadinskih slika, a u vrhu dobivamo tri taba: Wallpapers, Pictures i Colors. Klikom na Pictures otvaramo svoj folder/mapu sa slikama i lijevim klikom na bilo koju istu stavljamo kao pozadinu.
  Problem s izbornicima u LO ja imao nisam, osim što se isti ne presele u panel već ostanu u samom LO dok se u panelu pojavi samo izbornik File u kojem je izbornik Close.

 3. Purificator napisao:

  Pozdrav Narode!

  Očekivati je da su mišljenja različita i to je sasvim OK ! Ono što paše meni , ne paše nekome drugom i to je jednostavno tako. Ipak, drago mi je da ima onih kojima se Pear 8 svidio.

  U pogledu @sade-ove opaske da podrška prestaje uskoro to stoji što se tiče Ubuntu-a
  no ne nužno i Peara.Autor će pružati podršku i poslije toga barem u onim stvarima koje nisu isključivo “Ubuntu-specific! Na samoj distri radi jako malo ljudi i očekivano je da treba vremena da se uradi sve što je zamišljeno.

  Također se dešavaju previdi i propusti!

  Međutim, za kratkoću podrške nije kriv Pear , nego je prava adresa “canonical” i ubuntu
  tačnije politika koja stoji iza toga .

  Isto tako,pojedini BUG-ovi nisu Pear-specific nego su za njih odgovorni Ubuntu developeri i oni se pojavljuju i u drugim distrama temeljenim na Ubuntu-u

  Linux mint je u sličnoj situaciji ( u pogledu podrške)samo što izdanja brže prate osnovu
  jer ako ništa drugo,broj Mintovih razvijatelja je bliži broju 100 nego broju 1 !!!

  Također treba imati u vidu da je Pear plod entuzijazma jednog čovjeka i kad bi se zajednica bolje uključila možda bi stvari krenule nekim sigurnijim tokom .

  Helem,da se još i osvrnem na bugić sa wallpaperom gdje sam ,oprostite mi, previdio
  da spomenem da se radi o nemogućnosti postavljanja neke SVOJE slike kao wallpapera.

  Kako vidim da neki nemaju sa tim problema , moguće je da se radi o nekakvom problemu koji je vezan za hardversku konfiguraciju.

  Jer, kod mene je problem i dalje prisutan! Možda na forum postiram SŠ.

  Isto vrijedi i za Libre office slučaj.

  U potrazi za riješenjem,na Pear forumu sam naišao na upite za identične probleme!
  Znači nisam jedini.

  • Dario napisao:

   Ako si bacio oko na forum, postao sam ti sliku izbornika tamo u temi o Pearu.
   Inače kaj se tiče samog izbornika, ja sam koristio 32 bitni Pear, a koliko sam vidio po netu, svi koji su imali problem s prikazom su bili na 64 bita, možda je i tu kvaka.
   I da, meni instalacija nije trajala 10 min već dobrih pola sata.

 4. Nedeljko Stefanović napisao:

  Ako dobro shvatam, ovde se žali za tim što distribuciju razvija mali tim, pa postoji opasnost da se ugasi. Mislim da u tom slučaju pravopis nalaže da se reči upotrebljene u prenosnom značenju stavljaju pod navodnike. Ovako neki posetioci mogu svašta da pomisle, jer ne čitaju svi sve tekstove u celini.

  • Dario napisao:

   Pravopis Matice hrvatske:

   U navodnicima se piše riječ ili skup riječi kada se želi iskazati
   a) drugačije, preneseno ili suprotno značenje
   b)… neprecizno značenje…

   Kako se ovdje ne radi o niti jednom od naprijed navedenog, nije bilo potrebno stavljati pod navodnike.

   • Z0K4 napisao:

    Pa Nedeljko je upravo to i rekao… Riječi s prenesenim značenjem trebaju biti pod navodnicima.

    Ukoliko se ne radi o prenesenom, drugačijem, suprotnom ili nepreciznom značenju onda se radi o doslovnom značenju. Ja ne znam doslovno značenje riječi: “partizanska distribucija”, a ti?

    Da budem jasan, meni ne smeta što koristite taj naziv, nemam nikakve veze s partizanima. Ali Nedeljko je donekle u pravu (a ti si to htio opovrgnuti rekavši upravo ono što je rekao i on), a donekle je u krivu. Ipak se ispod teksta nalazi napomena s opisom značenja korištenog izraza).

    Tebi Purificator čestitke na prvom članku! Očekujemo ih još mnogo… Odlična recenzija 😉

    • Dario napisao:

     @Z0K4
     Nisam imao namjeru citatom opovrgavati i negirati točnost njegovog navoda već ukazati na ono što si i sam rekao, a to je da bi pojam partizanska distribucija išao u prenesenom značenju pod navodnike da nema na kraju članka izdvojen i okvir s objašnjenjem pojma.

 5. haris napisao:

  Svaka cast za recenziju. Samo u zadnje vrijeme kao da ste ih poceli slabije izbacivati na ovaj sajt :/ .Bilo bi mi drago da se to promijeni.Inace sve 5 .Pozdrav

 6. Miho napisao:

  Zgodna stvarčica, nego ono što mene zanima je sljedeće; smiju li oni koji razvijaju ovu distribuciju samo tako koristiti ikone i općenito dizajn koji gotovo ili potpuno identičan onomu koji nam gura Apple?

  • Branko napisao:

   Vjerojatno baš i ne bi smjeli, ali izgleda da to Apple tolerira dok god ih ovi iz Peara ne ugrožavaju.

  • Zlatko napisao:

   Treba pogledati pod kojim je licencama sve to izdato, i na koji način je zaštićeno. Mada jabuku definitivno znam da ne smeju da koriste jer je u pitanju zaštićen brend.

  • sade napisao:

   Smiju oponašat kolko god žele pod dva uvjeta: 1.da ne koriste logo i ostale zasticene stvari kao što je branko rekao, a broj dva je da ne zarađuju pare na proizvodu.Barem ne njegovom direktnom prodajaom, donacije nisu ubrojane u to

 7. Tino napisao:

  Ima li netko link za download osim onog na sourceforge. net jer je užasno spor. A na piratebayu nema ništa živo 🙁

 8. Nik napisao:

  Da li svaki Linux korisnik tezi ka uporedjivanju Linuxa sa zenama?
  Izrazi kao: sarmantna francuskinja, raskinuti sa starom ljubavi, francuskinja izgleda utegnuto ali je zahtevna za odrzavanje… Sta reci, ja bih se zabrinuo da sam na mestu autora teksta ili bilo koga ko ovako razmislja.
  Za kraj, ja koristim Linux i koristicu, ali nikad necu preterivati. Ljudi su ljudi a kompjuteri su kompjuteri.

 9. Munjaro napisao:

  Cirkus distribucija, posebno kad nestane docky, ipak, zanimljiva ideja, slično kao Zorin.

 10. Linoslav napisao:

  Too. Much. Eye. Candy.
  Evo probao maloprije. Između ovog i recimo KDE distri… u KDE bar sve radi kako treba. Ovdje sam naišao na mušice. 😀 Elementary Luna i dalje naaaaaaajljepša (IMHO).

 11. Nedeljko napisao:

  U vezi pravopisa sam u pravu jer bi doslovno značenje bilo “distribucija koju su pravili partizani” ili “distribucija koja je prvenstveno namenjena partizanima”, pri čemu razjašnjenje značenja ne vide posetioci koji nisu kliknuli na članak. Možemo pitati autore ove distribucije da li se osećaju partizanima i da li su distribuciju posebno namenili partizanima. Rekao bih da ništa od toga nije slučaj, tako da bi žal značio da autor članka ima nešto protiv partizana. No, vidim da je greška ispravljena.

  Ovo oko kopiranja epla svakako nije dozvoljeno. Ne sme se kopirati ni u nekomercijalne svrhe. Nezarađivanje nije izgovor nizašta, baš kao što poklanjanje plena od pljačke banke u humanitarne svrhe ne oslobađa pljačkaše odgovornosti. Jednostavno, ovim bi epl mogao da se žali da njemu umanjuju zaradu. Zapravo, kada je oponašanje žigova u pitanju, ono što se na sudu dokazuje je da bi neko mogao da se greškom opredeli za X misleći da je Y. U svakom slučaju treba graditi svoj imidž, a ne kopirati tuđi. Time se autori pogrešno samosvrstavaju u isti koš sa lovcima u mutnom, što svakako nisu.

  • Purificator napisao:

   Ko kaže da ne smije?
   Mislim da izvrćete stvari! Zar je budalasto patent-trolanje između
   Apple-a i Samsunga Izazvalo toliki eho da se misli da će svako ko nacrta jabuku “popiti” tužbu od ovih ublehaša iz Kupertina?( da se ne izražavam drugačije )To mi pomalo ide na jetra.Od kada je to siva boja Apple-exclusive? Ikonice? Na internetu ih ima lopatama i sve su free!
   Ma haj`te molim vas.
   Na kraju krajeva ,šta je to što Apple čini “Apple-om”Ikonice? Budite sigurni da ne!Da bi pričali o kopiranju nečega ,moramo imati kopiju!
   Sama “siva tema” sa sličnim slikicama k`o u “Jabuke” ne čini kopiju!
   Aplle Mac os-x nije samo “izgled sučelja nego i način kako ono radi i
   kakav je krajnji “rezultat” toga svega !Macos-X čine i raznorazni “servisi”i neke Apple-only postavke koje svojom sinergijom daju Apple-expirience.
   Budimo iskreni prema sebi i pogledajmo i “drugu stranu medalje”!
   Ako neko spomene da je Apple patentima “zaštitio” svoje “intelektualno” hm,vlasninštvo,hajde da vidimo koje je to “vlasništvo”i na osnovu čega je baš “njegovo”!Korisničko sučelje? Prozori? Kretnje mišem?Kernel?Panel? da malo proširim: Tablet? touchscreen zaslon?ma hajde?

   Da skratim.NITI JEDNA od stvari po kojima je Apple poznat u zadnjih nekoliko godina nije GENIJALNO Appleova niti je produkt njegovih inžinjera!!!
   Osim ako KRAĐU smatramo vrijednošću koju treba reklamirati.
   Sve stvari koje Apple prisvaja bezobraznom marketinškom propagandom su plod rada programera i stručnjaka koji sa Appleo-om imaju veze koliko i eskim sa palmom!
   Sve je to postojalo i prije Apple-a ,ali su Stevica i društvo hinjski iskoristili”Blagodeti” kapitalizma i mnoge stvari koje su nastale kao open source ili jednostavno nastale u nekoj firmi koja je nekad poslije došla u krizu ili propala.prisvojili na dobro nam poznati način ( mislim na close-anje putem “patenta”)

   To više govori o apple-u nego o njegovim proizvodima.
   Minimalno ,kupertinci bi trebali pustit onome od koga su i uzeli da se uzvratno i taj okoristi njihovim rezultatom!

 12. Nedeljko napisao:

  Kao prvo, žigovi sun jedno, patenti drugo, a kopirajt treće. To ne treba nikako mešati.

  Drugo, napisao sam koji je opšti kriterijum u tim tužbama. Ako je žig zaštićen na nekom području u nekom segmentu, onda se na tom području u tom segmentu ne sme koristiti za označavanje nečega što vlasnik žiga nije time označavao, pri čemu je dovoljna razlika ona koja onemogućava zabunu kod korisnika da uzme X misleći da je Y.

  Onaj ko želi da gradi kvalitet će namerno da beži od drugih žigova da bi gradio svoje “ime” kako se to na ovim prostorima kaže. Ukoliko ideš na kvalitet, tebi će prvome da smetaju sličnosti sa drugim.

  • Purificator napisao:

   Dakle neko napravi mobilni telefon u crnom kućištu i zamisli “patentira” crnu boju k`o da ju je on izmislio. I sad, više niko ne smije na tržište izbaciti nikakav proizvod crne boje!Super! Ja ću “patentirati” i bijelu,smeđu crvenu i zelenu,plavu i žutu pa se svi vi ostali snalazite! Ukoliko neko ipak napravi nekakvu spravu što što podsjeća na telefon, a obojana je ,dobiti će fino tužbu!Genijalno!
   No ,ne ide to baš tako! Prvo,teško je danas kreirati bilo šta a da ne podsjeće na “nešto” sto već postoji.Jednostavno produkt dizajn zahtjeva svakog sata nešto novo da bi se zaradile pare,i tu više nema mjesta za “originalne”ideje! Kako se tad gubi prostor za manevar (više ne mogu prodati originalnost) tada se “izmišljaju” ovakve “kampanje”-“Ova linija na sredini pripada mom patentu i niko je ne smije oponašati”

   Takvima je nebitno je li ta linija ustvari dio nečega što bez nje gubi smisao!
   Jadno,samo takvo!!! A upravo Apple-Samsung trakavica pokazuje svu tu besmislenost “patenta na silu”

   Aplle je pritisnut dokazima protiv sebe u spomenutoj trakavici priznao
   na sudu da nije stvar u izgledu već u cool osjećaju kod korisnika iPhonea zbog sveukupnog dizajna. Problem je dakle što je Samsung potrefio feeling iPhon-a na svojim uređajima!

   Ponoviću: Jadno.

   Kod Peara ipak nema baš tolikog “feelinga” zbog drugih stvari koje sam pomenuo u prethodnom komentaru tako da “nema brige”

   • Zlatko napisao:

    Purificator da ne dužim. Ako ne znaš ili nisi upućen u štivo o zaštiti nemoj ni da pričaš.
    tačno se zna šta može ad se štiti a šta ne može. Odgiižena jabuka u uglu pearOS je jako velik prekršaj i Apple može da ih tuži u milionskim iznosima (nije mi jasno zašto su je stavili kad već imaju odgriženu krušku). Oponašanje boja, opet je stvar koja može da prođe ali i ne mora. Zavisno od cele stvari kako se postavi i od vrste zaštite itd.
    Sve u svemu, mislim da pearOS bi polako trebao da krene svojim putem i da uvede neke svoje inovacije, ukoliko ne želi da se naprasno ko distribucija ugasi.

    • Purificator napisao:

     Internet je pun podataka o svemu pa i o Apple-u!
     Ovo što sam ja spomenuo nije nikakva moja izmišljotina već činjenično stanje i ja nisam ništa tu slagao!Ko je htio da prati dešavanja općenito u računarstvu mogao je .To može i dalje.Ali je problem što ljudi prelete po vijestima i uzmu ono što njima odgovara bez analiziranja cjelovite teme i bez slaganja “mozaika” o nečemu za što tvrdi da je upoznat.Ja sad ne mogu davat linkove na tekstove na koje sam nailazio prije pola godine ili više jer takve stvari ne čuvam u bookmarksima.No možda bih trebao.Koga zanima nek` istražuje.Ja se nisam osvrnuo na “patent problematiku” u njenom spoljnom značenju (koje,kako vidim svi ovdje potencirate),jer bi to otišlo predaleko i tome ovdje jednostavno nije mjesto. Ja znam šta su patenti , copyright-i i sl.U tom pogledu Pear nije prekršio nikakvo pravilo.

     Meni je zasmetalo ,što se odmah nađe “dežurni dušebrižnik” kad se dese ovakve stvari poput Peara! Svi odjednom sve znaju i svi bi nešto solili pamet(na žalost sad ispada da ja tu solim pamet) Ja sam pomenuo poslijedicu nečega što se zove “zaštita intelektualne svojine” u njenom današnjem obliku.To jest svu besmislenost ovakvog gledanja na zaštitu prava!Neću dalje raspravljati ,ovo su komentari na recenziju,pa ako neko ima potrebu da komentariše ono što piše u tekstu ,neka to uradi .Pear OS je u svom OSMOM izdanju,dakle nije od juče niti je nov igrač!!!Ko je pročitao cijelu recenziju ,a ne samo preletio po slikama,to je mogao skužiti.Također,Vrijedi i za spomenuti logo jabuke koji je poslijedica customizacije i ne spada u originalnu temu već prikazuje desktop nakon instalacije i mogućnosti tweak-anja!

     Izvinjavam se administraciji na ovoj raspravi i ne želim da se neko nađe uvrijeđen zbog nekih mojih stavova i tvrdnji.

     Ako neko smatra da treba nastaviti polemiku o ovoj tematici,neka otvori temu na forumu odgovarajućem mjestu.

 13. Nedeljko napisao:

  Purificator, pominjanjem patenata u kontekstu žigova pokazuješ da nisi upućen u štivo. Može epl svašta da proba, ali to ne znači da će sve da mu prođe. Mesta za inovacije ima. Eto, epl je uveo drugačiji interfejs na tržište tableta i pametnih telefona. Vidi kako je to ranije izgledalo. Majkrosoft je prodavao svoj OS za tablete, koji je zapravo isti kao desktop sistem, sa start dugmetom u levom uglu i svetlosnom olovkom, a onda je epl uveo funkcionalniji interfejs za tu vrstu uređaja. Kasnije su gugl i majkrosoft to kopirali. Mesta za inovacije itekako ima.

 14. b4sh napisao:

  Kupljeno od nepoznate firme !

  Pear OS and Pear Cloud are no longer available for download.

  Good bye Pear OS

  LP b4sh

 15. Damjan napisao:

  Je l ovo izasla nova verzija Pear-a ?
  https://sourceforge.net/projects/pearlinux/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.