6.557 pregleda

Povratak Jedija, ali ovaj put na GNU/Linux?

6

Zajedno s Lucasfilmom Disney je kupio i LucasArts, legendarnoga proizvođača igara za PC pogotovo cijenjenoga kod starijih igrača. Poznati su po avanturama Monkey Island, Indiana Jones, Grim Fandango i brdo igara StarWars, pa i mnogih LEGO izdanja, Nažalost, Disney je prije par dana raspustio LucasArts, a sve će serijale licencirati vanjskim studijima za razvoj igara.

Ipak, potkrala se u svemu tome i jedna dobra vijest. Javno je izdan izvorni kôd igara Jedi Outcast i Jedi Academy i to pod slobodnom licencijom GPLv2! Ovo ne znači da će se ove igre automatski moći naći i u repozitorijima distribucija jer nedostaju modeli i grafički dijelovi igre (tzv. assets), a ni sama igra nikad nije bila prilagođena za ne-Windows platforme. Izdan je samo izvorni kod (“mehanika”), dok se igra može kompletirati samo ako se iz originalne igre preuzmu dijelovi koji nedostaju.

StarWars: Jedi Academy

Stab him!

Kao razlog ovoga poteza Activision i Raven kažu da izdaju kôd da bi ljudi nešto naučili iz njega i igrali se s njime.

Iako izvorni kôd otkriva da je igra napisana u Visual C++-u, igru pogoni modificirani igrački podsustav Quakea 3 koji je već odavna prisutan na GNU/Linuxu što znači da postoje šanse da se igra prebaci na GNU/Linux. Ostaje nam vidjeti koliko će zajednici trebati da iskoristi ovaj kod i kad ćemo ponovno zamahati lightsaberima, ali ovaj puta nativno na GNU/Linuxu uz možda pokoju dodatnu mogućnost koju nismo vidjeli u originalu. Onda bi mogli organizirati koji turnir na LZS-u.

Ako ne želite stvari prepuštati slučaju, preuzmite izvorni kôd i počnite hakirati! Ili se pridružite skupini koja je to već počela.

Jedi Academy

Catch me if you can

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Povratak Jedija, ali ovaj put na GNU/Linux?, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

6 komentara

 1. Grof napisao:

  Svako otvaranje koda i prebačaj na GPL treba pozdraviti, pa tako i ovaj! 🙂

 2. Branko napisao:

  Prije kad si nešto konkretno trebao uraditi si palio komp s Linuxom i radio bez smetnji sa strane.
  Sad sa svim ovim igrama koje prelaze na Linux to će biti nemoguće.
  Pa na čemu ćemo sad raditi izračune i znanstvene radove?! Ajoooj!
  😉

  • Yorkin napisao:

   Bahahahaha… Branko to se i ja pitam. Prešao sam na Linux da ozdravim od igrica i primim se diplomskog kako spada (jer fakat… opcije a Linuxu za izradu diplomskog su prebogate)… ovako…. moš mislit. Nek se ne žure 🙂

 3. dinosb napisao:

  Osnivamo LZS klan u Jedi Knight Academy 🙂

 4. Milan napisao:

  Sve, sve, samo se ne zna ko će pre da igra ovo nativno – dal Haiku ili Hurd :).

 5. Vlad napisao:

  Pre par dana je objavljena vest da je Lucas Arts ugašen od strane Disney-a, mada se slažem sa Brankom i Yorkin-om, a to je da Linux treba ostati po strani što se tiče igrica.

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.