Predstavljen Debian 5.0 “Lenny”

Gotovo dvije godine nakon što je predstavljen Debian 4.0 “Etch”, stiglo nam je novo izdanje i to baš na Valentinovo. Debian 5.0 napokon je dovršen, nakon niza odgađanja. Nosi kodno ime “Lenny” (sve dosadašnje verzije Debiana ime su dobile po likovima iz animiranog filma Toy Story, dok je aktualna verzija dobila ime po igrački imena Lenny.)

Debian 5.0 baziran je na Linux kernelu 2.6.26, dok su ponuđena radna okruženja GNOME 2.22, KDE 3.5.10 i LXDE 0.3.2.1. Java i Flash su podržani “Out of the box”, zahvaljujući varijantama otvorenog koda – OpenJDK i Gnash/swfdec. Također, uključena je puna podrška za NTFS datotečni sustav.

Distribucija podržava 12 različitih procesorskih arhitektura (dodana je podrška za ARM procesore, dok je podrška za 32-bitni SPARC isključena).

Debian slovi kao jedan od najstabilnijih operativnih sustava, na kojemu su temeljene mnoge druge distribucije kao što su Ubuntu ili Knoppix. Debian je osnovao Ian Murdock (današnji podpredsjednik razvoja i marketinga u Sun-u) u ljeto 1993 godine, dok je samo ime Debian izvedenica od riječi Debora (Ianova bivša djevojka) i Ian, odnosno Deb + Ian.

Službenu najavu pročitajte na ovim stranicama, besplatni download možete obaviti ovdje, dok upute za instalaciju potražite na stranicama HrOpenWiki.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.