1.573 pregleda

Konačno izdan CentOS 6.0

0

Nekoliko mjeseci nakon RHEL 6.0 konačno je izdan i CentOS 6.0. (za neinformirane CentOS je u osnovi klonirano izdanje RHEL-a, razvija ga zajednica, a koriste ga oni kojima treba stabilnost RHEL-a, a nemaju potrebe za komercijalnom podrškom koju pruža Red Hat).

Ovo je prvi puta da CentOS toliko kasni za novim izdanjem RHEL-a – razlog tome je što je Red Hat namjerno otežao kloniranje svojeg operativnog sustava. Poučen negativnim iskustvom s Oracleom koji je kopirao velik dio RHEL-ovog koda, dodao nekoliko svojih dorada i sve to upakirao u svoj proizvod, ova verzija RHEL-a nije toliko lagana za doradu.

Red Hat je u izvornom kodu RHEL-ovog kernela sakrio svoje zakrpe. Do sada su te zakrpe i dorade izdavane kao posebna cjelina i naknadno su se kompajlirale u kernel što su lako mogle iskoristiti druge tvrtke bilo za kopiranje velikog dijela RHEL-a, bilo za pružanje komercijalne podrške vlasnicima RHEL-a. Time nisu kršile nikakav zakon jer je RHEL izdan pod GPL licencom.

Iako je ovaj Red Hatov potez otežao izdavanje nove verzije CentOS-a, ljudi iz Red Hata navode da im to nikako nije bila namjera. U ovoj priči CentOS je samo kolateralna žrtva.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Povezani članci:

Francuska vlada ulaže 2 m...
Objavljeni CentOS 6.2 i O...
Red Hat Enterprise Linux ...
Postaje li Ubuntu popular...
Red Hat donira 100 tisuća...

Oznake:,

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.