KaOS 2014.04

KaOS je nova, nezavisna rolling release distra. Inspirirani Arch Linuxom, razvijatelji ove distribucije odlučili su izgraditi ju iz izvornog koda, ili kako bismo na engleskom rekli, “from scratch”. Da im je ovo pošlo za rukom svjedoči izdanje objavljeno prošlog tjedna. Ipak, ova distra slijedi nešto drugačiju filozofiju.

Ideja razvijatelja bila je napraviti čvrsto integriranu i transparentnu rolling release distru za moderni desktop s fokusom na jedno grafičko okruženje (KDE), jednim toolkitom (Qt) jednom arhitekturom (x86_64) i ponudom najprikladnijih alata i programa.

KaOS je baziran na Linux kernelu (3.13.10) budući da je illumos kernel pod konstantnom evaluacijom, no želja razvijatelja je u budućnosti prebaciti distru na taj kernel (illumos je slobodan i otvoren kernel baziran na OpenSolarisu. Koristi ga illumos OS, kao i par drugih distri.).

Razvijatelji su kao najfleksibilniji način gradnje i upravljanja paketima odabrali Pacman/makepkg. Što se tiče grafičkog okruženja, poručuju da će ono biti samo KDE kojeg neće nikad mijenjati, bio KaOS baziran na Linux ili illumos kernelu. Isto se odnosi i na toolkit Qt.
Distra koristi svoje pakete tj. svaki paket u repozitoriju je napravljen samo za KaOS.

KaOS je dostupan samo u 64-bitnoj verziji. Nudi najnovije izdanje KDE okruženja s malim brojem predinstaliranih programa. ISO preslika iznosi oko 1.7 GB, a možete ju snimiti na DVD ili USB (preporuča se SUSE Studio ImageWriter jer Unetbootin nije kompatibilan sa KaOS). Nije teško ni kroz konzolu snimiti ISO na USB: (U dd naredbi pripazite na ispravnu putanju do USB-a! Neispravna putanja vam može obrisati neki drugi disk! –opaska urednika)

sudo dd if=/putanja/do/fajla.iso of=/dev/sdx

 

Live

Live Desktop

Live Desktop

 

Distra podržava podizanje LIVE sustava i nudi klasičan KDE desktop s ugodnom temom i Homerun Kicker izbornikom (slično kao u Manjaru). Na desktopu se pojavljuje dobrodošlica koja nudi izbor instalacije i čitanje dokumentacije. Savjetujem odabir i čitanje vodiča, jer je detaljno objašnjena svaka opcija instalacije. Ako ova distra zadovoljava vaše potrebe i na prvi pogled opravdava vaša očekivanja, dovoljno je kliknuti na Install KaOS.

 

Instalacija

KaOS koristi modificirani Tribe installer (nalazimo ga i u Chakri), koji zasad ima nekih ograničenja kao što su podrška za LVM, RAID ali i automatsko pravljenje particija (u planu je izrada vlastitog installera s podrškom za UEFI).

Instalacija je vrlo jednostavna, a pri odabiru vremenske zone sustav automatski postavlja i lokalizaciju, dok se za odabir drugog jezika može uključiti opcija Show all i odabrati jezik po želji. Kod dijela za particioniranje potrebno je dobro paziti što radite s particijama (predlažem da prije instalacije uradite backup podataka).

Za stvaranje novih ili uređivanje postojećih particija potrebno je kliknuti na opciju Advanced. Tu se otvara predinstalirani KDE upravitelj particija koji je gotovo jednak kao Gparted, pa ne bi trebalo biti problema. Kada završite s uređivanjem particija i vratite se natrag u installer, particije bi trebale biti vidljive na listi. Klikom na odabranu particiju otvara se izbornik u kojem odlučujete za što ćete ju koristiti (/root, /home …). Sažetak zadanih postavki prije početka instalacije je odlična stvar i zadnja šansa da ispravite potencijalne greške u podešavanju. Za kraj instalacije imate opcije za Ramdisk ili bootloader. Odabirom bootloadera instalirate GRUB 2 i instalacija je završena.

 

Nakon restarta GRUB izbornik ima lijepu pozadinu i ostali sustavi su uredno prepoznati, no veličina slova je veća i nekako ne izgleda lijepo, tj. kao da rezolucija monitora nije ispravno postavljena.

Desktop

Desktop

 

KaOS nema Plymouth i boot izgleda kao da koristim Arch, a budući da distra koristi systemd vrijeme podizanja do login ekrana iznosi 28 sekundi. Nakon lijepo uređenog login ekrana KDE okruženje verzije 4.13.0 je spremno za rad. Budući da distru koristim na laptopu, svaki piksel na ekranu mi je bitan, pa tako odmah smanjujem visinu panela, premještam KDE toolbox applet u kut, uklanjam mapu s desktopa i zaključavam widgete. KaOS nudi nekoliko wallpapera, Flattr ikone i Midna temu. Naravno, desktop možete urediti po želji.

Customize_desktop

Radna površina nakon prilagođavanja

 

Savjeti

Koliko je pametna ideja predložiti par programa nakon instalacije OS-a? Ovisi o korisniku. KaOS donekle prati filozofiju Archa i ostavlja korisniku izbor, ali isto tako dolazi i s par predinstaliranih programa. Ovdje vam nudim instalaciju programa za koje se nadam da svakodnevno koristite, a možete ih instalirati pomoću Octopi programa ili konzole:

 • Update:

sudo pacman -Syu

 • Firefox:

sudo pacman -S firefox

 • Chromium/Google Chrome:

sudo pacman -S chromium
sudo pacman -S google-chrome

 • Libre Office:

sudo pacman -S libreoffice

 • Gimp:

sudo pacman -S gimp

 • Audacity:

sudo pacman -S audacity

 • Flash plugin:

sudo pacman -S flashplugin

 

Programi

KaOS se odlučio za drugačiji izbor predinstaliranih programa u odnosu na ostale distre. Za web preglednik je postavljena QupZilla, solidan web preglednik koji za gledanje video sadržaja zahtijeva instalaciju Flash plugina. Pri korištenju mi se jednom zamrznuo, ali ponovnim pokretanjem program je vratio sve otvorene tabove i normalno radio. Ipak, zamijenio sam ga drugim preglednikom, ponajviše zbog navike.

QupZilla

QupZilla

 

Za uredske poslove instalirana je Calligra. Ovaj program nisam nikad koristio, ali u njemu sam krenuo pisati ovu recenziju. Nije mnogo trebalo da pohvatam gdje se što nalazi, ali nakon što odaberem tekst i desnim klikom ga pokušam kopirati, tekst se gubi (upravljanje odabranim tekstom je moguće u izborniku Edit). Da stvar bude još gora, pri spremanju dokumenta Calligra ne nudi izbor nijednog formata, već je potrebno ručno dodati ekstenziju (npr: naslov.odt).

Calligra_words

Calligra_words

 

Clementine dolazi umjesto Amaroka za glazbu, a za gledanje video sadržaja tu je SMPlayer. Instaliranje željenih programa radimo pomoću Octopija ili konzole, no zasad programi poput Skypea, Steama i još nekih popularnih nisu dostupni. Moguće ih je instalirati, ali to zahtijeva znanje.

 

Octopi

Budući da mu u jednoj prijašnjoj recenziji nisam poklonio više teksta, ovdje ću. KaOS je za upravitelja paketima izabrao Octopi, koji je i više od običnog alata za instalaciju i upravljanje paketima. Nakon osvježavanja repozitorija (Core, Main i Apps), možemo izvršiti nadogradnju, unijeti naziv programa i lako ga instalirati, kao i pratiti novosti putem ovog programa.

Octopi

Octopi

 

Ipak, nedostaju mu opcije poput povijesti aktivnosti i vremenskog podešavanja nadogradnje sustava (kao što ima Pamac na Manjaru). Opciju za AUR repozitorije nije potrebno ni spominjati jer, kao što je rečeno, KaOS koristi vlastite pakete. Core repozitorij sadrži pakete potrebne za sustav, Main ima pakete za biblioteke, dodatne upravljačke programe i firmware, a u Apps repozitoriju nalaze se ostali paketi koji bi mogli trebati korisniku, uključući KDE i potrebne alate. Programi su – kao i kod Archa – uvijek u najnovijoj verziji, a distra ima ograničen broj paketa (1900).

 

Zaključak

KaOS je na mom računalu prilično svježe instaliran, no korištenjem skoro svega što je meni potrebno nisam naišao na neki veći propust. Sustav je prepoznao bežičnu mrežnu karticu, bežični USB stik, a HP pisač s lakoćom podesio u HP Device Manageru. KaOS se dosad pokazao kao brz i po mjeri krojen sustav, a zauzeće radne memorije pri korištenju ovisi o otvorenim aplikacijama i kreće se od 350 do 700 MB.

Tko može koristiti KaOS? Prvo bih se osvrnuo na jednu stvar, a to je da kod ovako novih, nezavisnih distri, postoji strah da projekt neće moći ispuniti sva očekivanja kao što to čine velike distre (koje su stekle reputaciju). Tu je i bojazan da ima slabu podršku i manjak dokumentacije. Pitamo se i zašto je bolje koristiti ovu distru od neke druge, odnosno, po čemu se razlikuje od ostalih?

Ova distra ne nudi ništa novo, ali razvijatelji su se fokusirali na samo jedno okruženje, jednu arhitekturu, određene programe i pakete te rolling release koncept. To u teoriji znači da mogu ponuditi korisnicima ograničen, ali kvalitetan i svježe nadograđen OS. U praksi će korisnik dobiti distru koju je jednostavno instalirati i koristiti u svakodnevnom radu onako kako je zamišljeno.
KaOS može poslužiti svakome tko je probao ili duže koristio neku distru, od običnog korisnika, preko distrohoppera do naprednog korisnika.
Što je veće znanje, veće su šanse pomicati granice do savršenog sustava.

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.6/5 (9 votes cast)
KaOS 2014.04, 4.6 out of 5 based on 9 ratings

You may also like...

13 komentara

 1. Branko napisao:

  Zanimljiva distra. Biti će red isprobati ju kad iziđe s Open Solarisovim kernelom.

 2. Kruno napisao:

  Možda KDE 4.13.0, ne 3.13.0 vjerojatno se pomješalo s kernelom (3.13.10).

 3. Ivke napisao:

  Kakva je u pordjenju sa Manjaro kde?

  • vision napisao:

   Nisam koristio Manjaro, ali mislim da je tu samo razlika u broju programa i paketa, kao i što ne podržava 32 bit

 4. lutherus napisao:

  Nekak mi je slično na chakru.

  • vision napisao:

   Možda zbog toga što je autorica ove distre ranije bila član u Chakri. bar mislim da je tako. Kako god, sve distre su na neki način slične.

   • lutherus napisao:

    Ne aradi toga već radi KDE only i Qt only.

    • blast beat napisao:

     Ta članica Chakra tima i dalje podržava tu filozofiju, s tim što joj je očigledno nešto smetalo pa je napravila skoro pa isti distro. Glavna razlika je što nema pandan AUR-u kao što to ima Chakra, ne planiraju da u repo ubace programe koji su 32bit-a i što neće razvijati svoj softver. Mislim da baš i nije bilo valjanog razlogla pokretati novi skoro isti distro, ali hajde, nek se ljudi zabavljaju. 🙂

     • Zlatko napisao:

      Nije skoro isti distro. Vidiš da je navedeno, da je trenutno samo Linux kernel, a da će kasnije preći na illumos kernel (čim se ovaj stabilizuje). Dakle, trenutno u startu deluje kao Chakra, ali idejno na duge staze se razlikuje.
      U suštini, ako ništa drugo barem podgreva maštu 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.