Računalo sa Linuxom za 25 dolara

Što da vam kažemo kako možete kupiti u potpunosti funkcionalno računalo veličine kreditne kartice, sposobno vrtjeti High-Definition video, za samo 25 dolara? Rekli bi da se šalimo, ali ovaj malac imena Raspberry Pi kreće u proizvodnju početkom sljedeće godine (uređaji su trenutno u fazi testiranja, a već u siječnju trebali bi biti u prodaji).

Računalo je veličine kreditne kartice

 

Dovoljno je priključiti televizor i tipkovnicu za potpuno Desktop iskustvo; obrada teksta, tablični kalkulatori, prezentacije, e-mail, kalendar, glazba, HD video – Raspberry Pi obavlja posao.

Pokreće ga štedljivi ARM procesor, sadrži jedan USB priključak, HDMI izlaz, 3.5 priključak za zvučnike ili slušalice, i naravno, dolazi sa podrškom za Linux “out-of-the-box” (trenutno su podržani Debian, Fedora i ArchLinux, a uskoro bi trebale uslijediti i ostale distribucije).

Ekipa iza projekta planira ponuditi računalo diljem svijeta, kako bi djeca u manje razvijenim državama dobila pripadajuću računalnu edukaciju (ovo bi moglo imati više uspjeha od OLPC projekta).

Raspberry Pi još uvijek nije moguće naručiti, ali čim krene u proizvodnju moći ćete si pribaviti jedan primjerak – namjene su neograničene, možete jednu smisliti usput.

Izvor: Ubuntuvibes

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Računalo sa Linuxom za 25 dolara, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

2 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.