Recenzija: Ubuntu 8.04 LTS

Stigao je! Ubuntu 8.04 LTS, sa niti jednim danom odmaka od planiranog. Pohvale za dosljednost datumima pri izdavanju novih verzija, iako koji dan odgode ne bi bio na odmet. “Solid as rock” samo je jedna od uzrečica koje su pratile hardya, pošto svi znamo da se radi o LTS verziji koja donosi višegodišnju podršku, pa je shodno tome bilo za očekivati da će biti lišena svih bugova.

Naravno, to nije tako. Bugova ima, poneke aplikacije se znaju srušiti same od sebe, a tu su i neočekivana blokanja i još neke sitnice koje nam govore da prostora za doradu svakako ima.

Ne sumnjam da će za koji dan stići par desetaka megabajta updateova koji će sve ispeglati i dovesti na svoje mjesto, ali ipak možda je bolje rješenje bilo odgoditi datum izlaska (poput Fedore). Ovako bi netko mogao ostati pomalo razočaran, pogotovo novi korisnici koji se tek susreću sa Ubuntuom i čuli su samo riječi hvale.

Ubuntu 8.04 LTS Desktop

Ubuntu 8.04 LTS Desktop

Dakle, što ima novoga? Za početak tu su određene modifikacije pri installeru, koje su ipak toliko malene da vas neće zbuniti. Ako ste ikada instalirali Ubuntu 7.04 ili 7.10, nećete imati problema niti sa 8.04. Ubuntu posjeduje jedan od najjednostavnijih installera koji će vas kroz par koraka i nekih petnaestak minuta vremena (ovisno o brzini računala) dovesti do kompletne instalacije.

Instalacija

Dok se sustav instalirao, čitao sam vijesti sa interneta ne bih li “ubio” vrijeme. GUI za spajanje na internet još uvijek nije napravljen, pa je u terminalu trebalo pokrenuti program pppoeconf i podesiti postavke.

Meni ovo nije predstavljalo niti najmanji problem, ali opet bi se novi korisnik mogao razočarati što će već pri prvom susretu sa toliko hvaljenom user-friendly distrom morati tipkati po terminalu (govorim od ADSL/bridge).

Internet preglednik je FireFox i to 3.0 Beta5. Već duže vrijeme koristim FireFox 3 betu i poprilično je stabilna, ali ipak se vraćam na početak recenzije sa mišlju kako je možda trebalo odgoditi datum izlaska i izbaciti gotov proizvod. U FireFoxu pozdravni ekran Ubuntua sa Google tražilicom i par korisnih linkova.

Zasmetalo me je što se na jednom dijelu spominje “Ubuntu filozofija”, humanity to others i sl. a na drugom kraju “Ubuntu Merchandise” gdje nam prodavaju čaše i razne sitnice sa Ubuntu logom uz poruku “Make your firends jealous! Show off the latest Ubuntu gear.” Toliko o humanosti prema drugima. Thumbs down marketing odjelu Canonicala.

Instalacija je završila, restart računala i hop… Desktop je preda mnom. Još dok je hardy bio u izradi internetom su kružili razni screenshotovi nove teme koja je trebala krasiti Hardya. Odmah ću vas razočarati, tema je ostala ista. Iako su u Beti stavili malo moderniju temu kao default, za finalnu inačicu vratili su nam dobru staru, nezanimljivu Human temu i počastili nas sa novim wallpaperom. Još jedan minus.

Shvaćam kako se radi o LTS inačici i kako nije bilo za očekivati neke radikalnije promjene, ali malo svježine ne bi bilo na odmet. Uzmite GNOME i njegov spartanski izgled, dodajte tu dosadne narančasto-smeđe Ubuntu boje, ružan set ikona i dobijete izgled novog Ubuntua. Ovo se sve može izmijeniti uz par klikova mišem, ali OPET se vraćam na novog korisnika i podsjećam na važnost prvog dojma.

Novosti

Na stranu ono što je ostalo isto, idemo napraviti kraći pregled novosti. Tu je novi Linux kernel (2.6.24) i mogućnost da vam iz prve proradi neki hardver koji nije radio u prošloj verziji ili je radio polovično.

Postoji i obratna mogućnost, ali u puno manjoj mjeri. Tu je zatim GNOME 2.22.1 o kojem ste vjerovatno već čitali pa ću samo pohvaliti vidljive i one malo manje vidljive (a bitnije) novosti. Tu je i Xorg 7.3 i PulseAudio.

Postavke monitora

Postavke monitora

Aplikacije

Za uredske poslove zadužena je nova verzija (2.4) OpenOfficea, za internet FireFox 3 (beta5), Evolution za e-mail, Pidgin za IM i kao novost tu je Transmission BitTorrent klijent. Praktičan, jednostavan, obavi svoj posao.

Paket aplikacija koji dolazi sa hardyem praktično je ostao isti, uz naravno nove brojčane oznake i pokojeg pridošlicu poput gore navedenog Transmissiona ili Brasera koji je odsada defaultno rješenje za snimanje optičkih medija.

Uglavnom, što vam odgovara ostavite a za ostalo tu je Synaptic pa kako vam volja. Napomenut ću još da je Ubuntu ostao vjeran svojoj only-opensource politici, tako da je nakon instalacije potrebno instalirati svu silu closed-source aplikacija bez kojih ne možete. Cijenimo filozofiju i podsjećamo na “Ubuntu Restricted Extras” koji će vas za tren oka lišiti ovih “problema”.

Brasero - aplikacija za "prženje" DVD-ova

Brasero - aplikacija za "prženje" DVD-ova

Zaključak

Usprkos mnogim minusima koje sam mu prikačio tokom recenzije, Hardy je najbolji Ubuntu do sada. Samo novi kernel i novi GNOME dovoljni su razlozi za upgrade. Ukoliko se nećkate između raznih distribucija, podsjećam vas na jačinu Ubuntu zajednice, kako u svijetu tako i u hrvatskoj. Pred ostalim distribucijama postavljena su velika očekivanja, pa se veselimo izlasku Fedore 9 i openSUSE 11.0.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Recenzija: Ubuntu 8.04 LTS, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.