Google najavio vlastiti operacijski sustav

Google je danas na službenom blogu objavio ono čemu su se mnogi nadali – razvoj vlastitog operativnog sustava, baziranog na Linux kernelu. Prenosimo najavu u cijelosti:

“Prošlo je tek devet mjeseci od lansiranja našeg Google Chrome web preglednika a već sada ga svakodnevno koristi preko 30 milijuna ljudi. Google Chrome smo napravili za ljude koji žive na webu – traže informacije, provjeravaju email, čitaju vijesti, kupuju ili se samo druže s prijateljima. Danas vam predstavljamo novi projekt, Google Chrome operacijski sustav – naše viđenje operativnog sustava današnjice.

Radi se o nezahtjevnom, open source operativnom sustavu, prvenstveno namijenjenom netbook prijenosnicima. Tokom ove godine otvorit ćemo njegov kod, a već u drugoj polovici 2010. godine možete očekivati računala s Google Chrome OS-om. Već sada smo u dogovorima s našim partnerima širom svijeta, a uskoro započinjemo raditi sa open source zajednicom, tako da je sada pravo vrijeme da našu viziju podijelimo sa svima, kako bi najbolje uvidjeli što pokušavamo postići.

Brzina, jednostavnost i sigurnost su glavni aspekti Google Chrome OS-a. Razvijamo ga da bude brz i nezahtjevan, da se učita i odvede vas na web u samo par sekundi. Korisničko sučelje je minimalističko i većina radnji se odvija upravo na webu. Kao što je to bio slučaj i sa Google Chrome web preglednikom, i ovdje ćemo se posvetiti osnovama i kompletno redizajnirati sigurnosnu arhitekturu OS-a, tako da se korisnici ne moraju brinuti oko virusa, malwarea i sigurnosnih zakrpa. Google Chrome OS bi trebao jednostavno raditi.

Predviđene platforme su x86 i ARM, a već sada radimo sa većim brojem OEM proizvođača kako bi već sljedeće godine isporučivali netbooke sa našim OS-om. Softverska arhitektura je jednostavna – Google Chrome na novom radnom okruženju, dok će ispod haube biti Linux kernel. Za razvijatelje aplikacija, platforma je web. Sve web-bazirane aplikacije normalno će raditi, dok se nove mogu jednostavno napisati koristeći vaše omiljene web tehnologije. I naravno, ove aplikacije ne samo da će raditi na Google Chrome OS-u, već na svakoj platformi koja pruža web preglednike bazirane na standardima (Windows, Mac, Linux itd), i na taj način pružiti razvijateljima najveću bazu korisnika.

Google Chrome OS je novi projekt, potpuno odvojen od Androida. Android je dizajniran da radi na različitim uređajima, od mobitela do netbook prijenosnika, dok Google Chrome OS pokriva ostatak tržišta – uređaje od netbook prijenosnika do Desktop računala u pravom smislu riječi.

Mnogo vremena provodimo slušajući naše korisnike (u to smo sigurni, op.a) i njihova poruka je jasna – računala moraju postati bolja. Ljudi žele instant pristup emailu, bez gubljenja vremena na učitavanje sustava i pokretanje web preglednika. Žele da njihova računala rade jednakom brzinom kao i kad su bila kupljena. Žele da im njihovi podaci budu dostupni gdje god se nalazili i da se ne moraju brinuti oko backupa. I još važnije, ne žele trošiti sate na konfiguriranje računala ili se brinuti o konstantnim nadogradnja sistema.

Mnogo je posla pred nama, i trebati će nam puno pomoći od open source zajednice kako bi ispunili ovu našu viziju. Vrlo smo uzbuđeni oko ovoga a nadamo se da ste i vi. U jesen stiže više informacija a do tada, uživajte u prelijepom ljetu.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.