Salix OS – Vodič za preživljavanje

Salix OS je brza i jednostavna GNU/Linux distribucija zasnovana na Slackware Linuxu. U potpunosti je kompatibilna sa svim Slackwareovim paketima, a Slackware korisnici mogu koristiti Salixove repozitorije kao izvor dodatnog softvera. Službeni logo ove distribucije je bonsai drvce. Poput njega i Salix je malen, lagan i produkt brižne njege.

Dostupan je u nekoliko popularnih radnih okruženja: Fluxbox, KDE, LXDE, MATE (još u beti), Ratpoison i Xfce. Postoji  32-bitna i 64-bitna inačica, a možete ga koristiti kao LiveUSB, LiveCD ili ga možete instalirati na hard disk.

Značajke:

 • Jedan program po jednoj zadaći na CD-u
 • U potpunosti je kompatibilan sa Slackwareom
 • Optimiziran je za desktop
 • Kvalitetni repozitoriji s podrškom za zavisnosti
 • Nevjerojatno brz paketni upravitelj
 • Jednostavni i u potpunosti lokalizirani alati za administraciju sustava
 • Jako lijepi artwork
 • Iso slika stane na CD
 • Podrška za 32 i 64-bitne sustave

 

U ovom vodiču ćemo se pozabaviti live verzijom Salix OS-a te ćemo ukratko opisati instalaciju na hard disk. Koristili smo Xfce radno okruženje.

 

Xfce verzija Salixa

 

 • Kako staviti Salix Live na USB flash

Najprije formatirajte USB stick u FAT32 datotečni sustav. Ako već niste, preuzmite Salix Live s Xfce radnim okruženjem. Salix Live se distribuira kao ISO slika koju moramo raspakirati na USB stik. Možemo se poslužiti bilo kojim arhiverom koji podržava ISO datoteke. Po završetku raspakiravanja, na vašem USB stiku otvorite mapu boot. Ukoliko koristite Windowse pokrenite install-on-USB.cmd, a ukoliko koristite neku Linux distribuciju pokrenite install-on-USB.sh skriptu. To će vaš USB stick učiniti bootabilnim, odnosno sposobnim za podizanjem sustava s vašeg USB sticka. Slijedi nam restart računala. Ovisno o opcijama koje nudi vaš BIOS, prilikom ponovnog pokretanja računala pokrenite boot izbornik (obično tipka F8 ili F12). Alternativno, ukoliko vaš BIOS ne nudi direktan pristup u boot izbornik uđite u postavke vašeg BIOS-a (obično Del ili F2). Potvrdite vaš odabir. Slijedi nam automatski restart/daljnji proces bootanja, ovisno o prethodnom odabiru i izvedbi BIOS-a vaše matične ploče.
Kako postoji više različitih vrsta BIOS-a, detaljnije upute oko mogućnosti i odabira USB stika kao prvog boot uređaja provjerite u knjižici matične ploče koju ste dobili uz vaše računalo.

Ukoliko ste sve odradili kako treba i vaša matična ploča podržava bootanje sa USB stika, pred vama će se pojaviti Salix Live početni izbornik:

 

Salix Live početni izbornik

 

 • Kako staviti Salix Live na CD

Preuzmite Salix Live s Xfce radnim okruženjem. Nakon što se preuzimanje završi ISO sliku ćemo “zapržiti” na CD. U odabranom programu za snimanje CD/DVD diskova trebamo odabrati opciju snimanja ISO slike (potražite opciju Burn image ili nešto tomu slično). Iz osobnog iskustva savjetujem vam da ukoliko vaša CD/DVD “pržilica” podržava snimanje CD diskova na nižim brzinama ne snimate brže od 16x brzine snimanja. Time čuvate vaš optički pogon i dobijate sigurnije “zapržen” CD. Po završetku snimanja CD-a, slijedi nam ponovno pokretanje računala.

 • Salix Live

Nakon pokretanja Live načina rada dobijamo početni GRUB izbornik koji nam nudi razne opcije:

Početni izbornik

 

Odaberemo podizanje u runlevel 4, što znači podizanje u grafičko sučelje. Uskoro nam stiže Salix Live u punom sjaju. Početni root password za pojedine aplikacije je live.

 

Salix Live desktop

 

Klikom na Mount manager na radnoj površini, prikazati će vam sve vaše diskovne particije. Odmah možete njima upravljati:

 

Mount manager

 

Salix Live dolazi s pristojnom kolekcijom programa koja će vam pomoći da jednostavno i brzo obavite sve što vam je potrebno.

 

 • Instalacija Salixa na vaš hard disk

Nakon što ste isprobali Live način rada ako želite, Salix možete instalirati na hard disk. Na radnoj površini potražite ikonicu Salix Live Installera. Klikom na nju ulazite u grafički instaler koji odrađuje proces instalacije na tvrdi disk.

 

Salix Live Installer

 

Možete birati između tri načina instalacije.

 • Full način će vam instalirati potpuno radno okruženje i sve programske pakete vodeći se principom:”Jedan program za jednu zadaću”.
 • Basic način će vam instalirati samo najosnovnije: radno okruženje i najosnovniji paket aplikacija. Idealno za iskusnije korisnike.
 • Core način instalira samo osnovni sustav. Bez grafičkog okruženja. Idealno za korisnike koji vole sami graditi svoj sustav iz nule.

 

Jako pregledno i jednostavno

 

Uživajte u vašem novoinstaliranom Salixu!

 

Zahvaljujemo se našem kolegi forumašu laikexpertu koji je napravio originalni osvrt na Salix Live i dao nam zeleno svjetlo za objavu. Ako želite, u komentarima možete iznijeti svoje mišljenje o ovoj odličnoj distribuciji.

Autor:Laikexpert

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.