Šaljite i primajte SMS-ove s 3G USB modema pomoću Wammua

Naučite kako u par jednostavnih koraka omogućiti čitanje i slanje SMS poruka na 3G modemima.

U današnje doba pristup internetu smatramo nečim što se podrazumijeva. Moramo ga imati svugdje i uvijek! Prije nekoliko godina je bilo nezamislivo imati pristup internetu u vikendici ili na nekom otoku. Sada ćemo gotovo bez razmišljanja na godišnji odmor ponijeti 3G USB modem i pomoću njega uzdržavati svoju ovisnost o informacijama. Oni ultramobilni među nama koristit će ovakav pristup internetu tijekom cijele godine.

Svi znamo da Linux već nekoliko godina ima izvrsnu podršku za 3G internet stickove. Najčešće je dovoljno utaknuti stick, unijeti u Network Manager podatke o zemlji i operateru (eventualno još i PIN) i povezati se na net. Samo se rijetki među nama prisjećaju početaka ove tehnologije kada ste morali izvoditi svakakve “kerefeke” da pokrenete svoj 3G modem. Lijepo je da su ti dani već daleko iza nas.

Međutim, iako je povezivanje na net bezbolno, donedavno sam smatrao da je slanje i primanje SMS poruka putem ovih uređaja na Linuxu nemoguće, ili u najmanju ruku jako teško. I nisam mogao biti više u krivu!

SMS-ovi su nam važni jer ćemo putem njih obnavljati svoje prepaid račune, a ako ste na pretplati, putem njih možete dobivati informacije od svog ISP-a te se pretplaćivati ili odjavljivati na različite usluge. Korisnici “onih drugih” operativnih sustava imaju na sticku dostupan program pomoću kojeg primaju i šalju SMS-ove. Mi ga imamo u repozitorijima svojih distribucija. 😛

Koristit ćemo program Wammu. Neki od vas ga možda već koriste za komunikaciju sa svojim mobitelom. Možda niste znali, ali Wammu podržava i ove 3G modeme! Program instalirajte iz službenih repozitorija vaše distribucije.

Huawei-E-303
U ovom vodiču smo koristili Huawei E 303 3G modem.

 

Podešavanje

Evo kako ga podesiti:

Nakon instalacije Wammua dodajte sebe u grupu dialout. Ako nemate tu grupu, stvorite ju i dodajte svoje korisničko ime u nju. Bez ovog koraka Wammu biste morali svaki puta pokretati kao root.
Evo kako to izgleda na Xfceu:

Dodajte se u grupu dialout
Dodajte se u grupu dialout. Ako nemate tu grupu, kreirajte ju.

 

Još jedan korak prije akcije. Network Manager će u potpunosti preuzeti 3G modem, pa za slanje i primanje poruka morate biti isključeni s mobilnog interneta i u Network Manageru morate onemogućiti mobilni internet. (Klikom na kvačicu u Enable mobile broadband). To je malkice nezgodno, ali mislim da nije prevelik problem, jer ne koristite valjda svoj 3G modem za dopisivanje putem SMS-a?

Prije pokretanja Wammua u Network Manageru isključite mobilni internet
Prije pokretanja Wammua u Network Manageru isključite mobilni internet

 

Sada pokrenite Wammu. Pokušat ćemo automatsko podešavanje putem čarobnjaka. Većina 3G modema će biti prepoznata bez problema. Ako ne uspijete, pokazat ću vam kako to napraviti ručno.

Odaberite Phone wizard u Wammu izborniku:

Wammu phone wizzard

Provjerite je li 3G modem uključen u računalo:

Wammu2

Odaberite automatsku pretragu:

Wammu3

Odaberite konekciju putem USB-a:

Wammu4

Pokreće se automatsko traženje 3G modema. Ovaj korak može potrajati nekoliko minuta pa budite strpljivi:

Wammu5

Uređaj je pronađen. Nudi se više izbora. (Na mom uređaju sva tri ponuđena izbora rade bez problema. Možda će na vašem biti potrebno odabrati točno jedan od ponuđenih.)

Wammu6

Potvrda. Uređaj je pronađen:

Wammu8

Automatsko podešavanje je dovršeno. Unesite još ime uređaja.

Wammu9

 

Ručno unošenje postavki

Isključite vezu s Network Managerom kako je to opisano na početku. Spojite svoj 3G modem.

U Terminal upišite:

dmesg | grep tty

Dobit ćete ispis dostupnih uređaja. 3G modemi započinju s tty, a ovisno o proizvođaču imaju različit nastavak. Kod mene se radilo o ttyUSB0.

Pokrenite Wammu, izbornik Settings i u njemu karticu Connection. Unesite vaš uređaj (/dev/tty*). Kao vezu u padajućem izborniku odaberite at19200 ili at115200. Unesite željeno ime za uređaj i kliknite OK.

Wammu19

 

Primanje i slanje SMS poruka

S mobilnim uređajem se spajamo odabirom opcije Connect u Phone izborniku:

Wammu10

Poruke preuzimamo s uređaja klikom na izbornik Retrieve, te u njemu na opciju Messages:

Wammu11

Evo kako to izgleda kod mene:

Wammu12

Poruke šaljemo iz izbornika Create odabirom opcije Message:

Wammu13

Unesite broj i željenu poruku. Označite Send message i potvrdite slanje s OK:

Wammu14

Vezu s modemom prekidate pomoću opcije Disconnect u Phone izborniku:

Wammu15

VAŽNA NAPOMENA: Kada se budete htjeli ponovno povezati na internet, ne zaboravite vratiti kvačicu na Enable mobile broadband u Network Manageru!

Zaključak

Nakon par koraka koje je ionako najvjerojatnije odradio čarobnjak imate mogućnost slanja i primanja SMS poruka na vašem modemu. Više ne morate ići u “one druge” operativne sustave radi najobičnije obnove računa.

Na kraju bih samo napomenuo da je dobro ponekad prije puta u vikendicu ili ribolov “zaboraviti” mobitel i ostale moderne igračke. Pristup internetu je svakako korisna stvar, ali ne zaboravite da nije loše povremeno se odmoriti od modernog načina života. 😉

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
Šaljite i primajte SMS-ove s 3G USB modema pomoću Wammua, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

13 Komentara

Dodaj svoj

Nema problema. 😉
Ja sam na ovo naletio slucajno surfajuci netom. Drago mi je da vise ne moram stavljati SIM karticu u mobitel samo da bi provjerio poruke. Pa eto, rekoh da podijelim s ostalima. Nekom ce sigurno dobro doci.

Hvala Branko, ovo je vrlo koristan članak. Prošle godine sam to istraživao (kad je trebalo za suprugu) i shvatio da jedino Tele2 nema web aplikaciju pomoću koje se i s Linuxa može nadoplatiti i provjeriti račun. Imali su samo neku aplikaciju za Windowse. Zato sam bio uzeo Vipov stick. Poslije sam skužio da se može preko Wammua slati sms i nadoplaćivati račun, ali kako je za Vip bio dovoljan browser, na tome je i ostalo.

Dobra je alternativa uzeti i samostalni 3G-router-AP, npr. ovaj:

http://www.racunalo.com/one-touch-y580-slatki-mali-3g-wifi-usmjerivac-recenzija/

Ne treba nikakve instalacije jer se računalo na njega spaja preko WiFi-a, mogu se spojiti istovremeno 10 uređaja, ima vlastitu bateriju koja traje relativno dugo s obzirom da je uređaj prijenosni AP te se SMS poruke i druge tehnikalije mogu lako izvesti preko web sučelja uređaja (kao kod klasičnih routera).

Još je jedna odlična posljedica ovakve izvedbe mobilnog interneta što se može staviti 10-ak metara dalje od laptopa gdje je 3G signal kvalitetniji nego na mjestu gdje nam je ugodno koristiti laptop.

Super stvar — uzeo sam čim sam vidio da postoji 🙂

Super recenzija Branko! Reci, da li možda znaš da li bi ovaj program vrijedio za 4G USB modem? (mislim da li bi ovaj program vrijedio za 4G tehnologiju)
Da li je možda netko uzeo 4G i kakva su iskustva? Mislim da ću otvoriti ovu temu na forumu… 🙂

Pa vjerojatno bi. Mislim da je ovaj USB protokol prilično standardan i da bi radio i na tim modemima.
Otvori temu na forumu. I mene bi isto zanimalo kakva su ljudima iskustva s LTE modemima.

Pozdrav!

Postoji li neki sličan program za Windowse? Planiram jednu SIM karticu Bonbon mreže koristiti u smartphoneu kad sam izvan kuće, a istu koristiti preko PCa uz pomoć modema Huawei B260a, ali tako da mogu slati SMS poruke i spremati telefonske brojeve.

Vlado

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.