Španjolska udruga Linux korisnika HispaLinux tuži Microsoft

Jose Maria Lancho, predsjednik španjolske Udruge korisnika operativnog sustava Linux i softvera temeljenog na principima otvorenog koda – Hispalinux, podnio je tužbu protiv tvrtke Microsoft Uredu Europske komisije u Madridu 26. ožujka ove godine. Tužba je podnesena zbog pokušaja monopolizacije tržišta korištenjem “SecureBoot” funkcije implementirane unutar UEFI-a na računalima koja se isporučuju s predinstaliranim Windows 8 operativnim sustavom.

Naime, podnesenom tužbom od Europske komisije se traži privremena zabrana zahtjeva tvrtke Microsoft za izmjenom postojećih ugovora koje Microsoft ima s proizvođačima hardvera. Tim zahtjevom Microsoft proizvođačima uvjetuje obaveznu implementaciju Secure Boot funkcije unutar UEFI-a na svim računalnim platformama koje na tržište EU dolaze s predinstaliranim Microsoftovim softverom.

Secure-boot

 

Osnovanost svoje tužbe temelje na činjenici da bi izmjenama postojećih ugovora Microsoft ostvario monopolski status na tržištu, zato što isključivo oni imaju nadzor i kontrolu nad funkcijom SecureBoota. Samim time bi imali i neograničenu moć nadzora i kontrole korisnika. Korisnici više ne bi imali jednostavnu mogućnost izbora operativnog sustava koji žele koristiti na kupljenom hardveru kojeg nije ni razvio ni proizveo Microsoft.

Nadalje, J. M. Lancho i “Hispalinux” u svojoj tužbi navode da bi obvezom uvođenja Secure Boota pod uvjetima koje predlaže Microsoft potrošači izgubili nadzor nad vlastitim hardverom. Microsoft bi preuzeo kontrolu nad hardverom, čime bi stvorio temelje za to da u budućnosti potrošači ovise o Microsoftu i njihovom softveru. Nadalje,  Microsoft bi mogao onemogućiti korisnicima da se koriste svojim hardverom ako požele na njemu koristiti neki drugi operativni sustav. Time bi zapravo, pod izlikom brige za sigurnost korisnika, Microsoft stekao moć kontrole tržišta i isključenja drugih operativnih sustava, odnosno dobio bi monopol na tržištu EU. Takav ishod bi, osim za krajnje korisnike (potrošače), mogao biti poguban i za proizvođače softvera s područja Europske unije.

Temeljem do sad dostupnih informacija, odgovora i reakcije Europske komisije na zaprimljenu tužbu nema. No pogledajmo u ne toliko daleku prošlost, odnosno 4. ožujak ove godine, kada je predstavnik Europske komisije za konkurentnost na pitanje zastupnika u Euro parlamentu odgovorio da je njegova administracija svjesna Microsoftovog zahtjeva o obvezi proizvođača hardvera da implementiraju SecureBoot unutar UEFI-a za računala s Windows 8 operativnim sustavom. Tom prilikom je također navedeno da zasad nemaju dokaza koji bi potvrdili da isporučena računala s Windows 8 operativnim sustavom i ugrađenim SecureBootom na bilo koji način krše pravila tržišnog natjecanja u EU. Ipak, istaknuto je da je Microsoftov zahtjev, kao i kontroverzna Secure Boot funkcija, pod povećalom administracije Europske komisije.

Hoće li tužba J. M. Lancha i udruge “Hispalinux” uroditi željenim plodom te je li ona tek u prva u nizu, pokazat će vrijeme. Međutim, imajući u vidu činjenicu o Odluci Europske komisije od 6. ožujka 2013. o kažnjavanju Microsofta kaznom od 561.000.000 € zbog kršenja Odluke Europske komisije iz 2009, sa gotovo stopostotnom sigurnošću se može zaključiti da priča o Microsoftovom Secure Bootu, barem na prostorima Europske unije, ni izdaleka još nije završena.

Izvori: reuters, hispalinux, zdnet, europa, bug

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Španjolska udruga Linux korisnika HispaLinux tuži Microsoft, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.