Što se događa sa Compiz projektom?

Compiz Projekt najavio je planove za poveću reorganizaciju i novi plan za integraciju bitnih arhitekturalnih promjena.

Zajednica koja razvija Compiz upravitelj prozora trenutno prolazi kroz razdoblje velike reorganizacije, koja bi trebala istaknuti različite branše projekta i ponovno vratiti projekt na pravi put.

Compizu možemo zahvaliti za bogate vizualne efekte poput “kocke”, transparencije, sijena i “wobbly” prozora – sve to uz pomoć njegovog kompozitnog engine-a, koji se oslanja na hardverski akceliranu 3D grafiku i najnovije mogućnosti Xorg-a. Dolazi sa većim brojem popularnijih Linux distribucija i iznimno je popularan među Linux korisnicima.

Projekt je prvotno započet u Novellu, kao rad Davida Revemana, ali je ubrzo napravljen fork od nezavisne zajednice razvijatelja, koji su bili razočarani pristupom i načinom rada Novella. Fork je nazvan Beryl, ali se na kraju ipak sjedinio sa upstream Compizom te je nastao Compiz Fusion.

Revemanovo odbijanje daljnjeg sudjelovanja ostavilo je Compiz bez ikakvog vodstva i usmjerenja. Ipak, pojavilo se više aktivnih kontributora koji su započeli praviti ogromne arhitekturalne promjene u Compizu, u vlastitim branšama izvan projekta. Ovo razdjeljivanje prilično je oslabilo projekt i donijelo neizvjesnost u nastavak razvoja.

Kao odgovor na ove probleme, razvijatelj Kristian Lyngstol poslao je poruku na Compiz mailing listu, pozivajući zajednicu da se okupe i naprave koncenzus oko usmjerenja, objedine alate za razvoj i poboljšaju tehničku dokumentaciju, kako bi Compiz postao pristupačniji svima koji žele pridonijeti razvoju.

Obavljeno je više konferencijskih poziva kako bi pronašli rješenja za probleme koje je naveo Lyngstol. Donesene su važne odluke: projekt će
kolektivno voditi članovi novog vijeća, koje se sastoji od pet bitnih članova iz Compiz zajednice. Predstavili su i roadmap koji bi projektu trebao omogućiti daljni razvoj.

Pomalo neosnovana razlika između Compiza i Compiz Fusiona će se u potpunosti odbaciti. Projekt će se jednostavno zvati Compiz i sva njegova infrastruktura, poput sustava za prijavu bugova i mailing lista će se sjediniti. Također, u planu je početak procesa pripreme za službeno 0.8 izdanje, koje bi trebalo donijeti najnovije stabilne komponente.

Nakon toga stabilnog izdanja, u planu je adaptacija bitnih arhitekturalnih promjena, koje je Dennis Kasprzyk predstavio u svojoj branši Compiz++. Ove promjene uključuju migraciju cjelokupnog koda na C++, s objektno orijentiranim dizajnom. Njegov rad također će pružiti podršku za teksture, poboljšanu ABI stabilnost i dekoracije prozora.

Verzija 0.9 očekuje se nakon što se Compiz++ u potpunosti integrira. Sudeći po novom planu razvoja, Novell-ova poboljšanja u Nomadu također bi mogla biti implementirana u Compiz nakon verzije 0.9. Nomad je projekt koji u cilju ima donijeti poboljšane mogućnosti remote desktopa na Linux platformu, uključujući kompoziting s klijentske strane. Ovo povlači neke bitne modifikacije u Compizu, koje ipak još uvijek nisu dovoljno sazrele. U planu je i pregled kompletnog koda i poboljšanje dokumentacije.

Novi plan je ambiciozan, ali usto i veoma obećavajući. Compiz postaje važan dio Linux desktopa, olakšava korištenje i donosi bogate vizualne efekte. Nedostatak zamaha proteklih mjeseci bio je veoma zabrinjavajući, ali novo nastali napori trebali bi riješiti trenutne zastoje i svakako pokazuju da su razvijatelji još uvijek posvećeni Compiz-u.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.