1.790 pregleda

The Document Foundation i LibreOffice

0

OpenOffice zajednica odlučila je odvojiti se i formirati novu fondaciju pod nazivom “The Document Foundation”. Njihova misija je omogućiti evoluciju OpenOffice.org zajednice u novu, efektivniju, transparentniju i nezavisnu strukturu organizacije kroz sljedećih par mjeseci. Podršku su izrazili mnogobrojni bitni igrači na polju otvorenog softvera, poput FSF-a, RedHata, Canonicala, GNOME projekta i dr. Pored osnivanja zaklade, objavljen je i svojevrsni fork OpenOffice.org uredskog paketa pod nazivom LibreOffice (prva beta dostupna je za preuzimanje, trenutno isključivo na engleskom jeziku).

Više o svemu pročitajte na službenim stranicama projekta http://www.documentfoundation.org/foundation/. Naravno, cijelu stvar možete popratiti i na Twitteru, odnosno Facebooku.

Radoslav Dejanović piše o temi za Monitor.hr

“Fork” je pojam koji u informatici označava razne stvari, no u ovom slučaju pričamo o situaciji kada dio programera (ili potpuno nova ekipa) odluči uzeti izvorni kod nekog softvera i nastaviti ga razvijati nekim drugim putem, prilagođavati nekim svojim potrebama. Fork možete zamisliti kao grananje stabla, kad iz jedne debele grane nastavljaju dvije, tri ili više tanjih. Svaka ta grana raste iz osnovne, ali neovisno o drugim granama: tako neke grane napreduju, ali neke i usahnu. Tako se, eto, ovih dana događa da se programska baza paketa OpenOffice.org, koji je pod nadzorom tvrtke Oracle, duplicira u projektu nazvanom LibreOffice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.