The Document Foundation i LibreOffice

OpenOffice zajednica odlučila je odvojiti se i formirati novu fondaciju pod nazivom “The Document Foundation”. Njihova misija je omogućiti evoluciju OpenOffice.org zajednice u novu, efektivniju, transparentniju i nezavisnu strukturu organizacije kroz sljedećih par mjeseci. Podršku su izrazili mnogobrojni bitni igrači na polju otvorenog softvera, poput FSF-a, RedHata, Canonicala, GNOME projekta i dr. Pored osnivanja zaklade, objavljen je i svojevrsni fork OpenOffice.org uredskog paketa pod nazivom LibreOffice (prva beta dostupna je za preuzimanje, trenutno isključivo na engleskom jeziku).

Više o svemu pročitajte na službenim stranicama projekta http://www.documentfoundation.org/foundation/. Naravno, cijelu stvar možete popratiti i na Twitteru, odnosno Facebooku.

Radoslav Dejanović piše o temi za Monitor.hr

“Fork” je pojam koji u informatici označava razne stvari, no u ovom slučaju pričamo o situaciji kada dio programera (ili potpuno nova ekipa) odluči uzeti izvorni kod nekog softvera i nastaviti ga razvijati nekim drugim putem, prilagođavati nekim svojim potrebama. Fork možete zamisliti kao grananje stabla, kad iz jedne debele grane nastavljaju dvije, tri ili više tanjih. Svaka ta grana raste iz osnovne, ali neovisno o drugim granama: tako neke grane napreduju, ali neke i usahnu. Tako se, eto, ovih dana događa da se programska baza paketa OpenOffice.org, koji je pod nadzorom tvrtke Oracle, duplicira u projektu nazvanom LibreOffice.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.