Ubuntu Raring Ringtail – Prstenorepi iz perspektive višegodišnjega linuksaša

Prije tri dana izdana je najnovija verzija Ubuntua. Nedavne recenzije beta verzije tvrdile su da se radi o poprilično dobrom izdanju. U Canonicalu su izgleda napravili dobar potez jer su odlučili stati na loptu i umjesto guranja novih stvari popravili su postojeće nedostatke i izgladili korisničko sučelje. Najnoviji Ubuntu trebao bi biti mnogo brži i trošiti manje resursa.

No, je li stvarno tako? Nije bilo druge nego otići na Ubuntuovu mrežnu stranicu, preuzeti ISO presliku i pokrenuti najnoviji Ubuntu na računalu.

LiveDVD

Očekivano, LiveDVD lijepo se vrti na mom računalu. Sučelje je malkice rafinirano. Više nema ikona na desktopu, a instalacija se pokreće klikom na ikonu u Launcheru. Lijepo. Ovo će cijeniti oni koji vole čist desktop. Sve je ostalo klasika i nisam se mnogo zadržavao na istraživanju Live Ubuntua.
Klik na ikonu Install i kreće instalacija.

Ubuntu 13.04 LiveDVD
Ubuntu 13.04 LiveDVD

 

Instalacija

Sučelje za instalaciju jednostavno je, pregledno i ne zbunjuje. I početnici će se tu lako snaći. Naprednije mogućnosti poput odabira particije za instalaciju te točke montiranja također se lako podešavaju. Nema nenadanih šokova, a prije nego što krene zapisivanje promjena na hard disk, dobijete lijepo upozorenje da će se to dogoditi. U svakom slučaju, instalacija Ubuntua 13.04 nudi lijepo iskustvo bez stresa i mala je šansa da ćete bilo što zabrljati ako pratite upute i čitate ono što piše na ekranu.

Instalacija uz drugi operativni sustav je krajnje jednostavna
Instalacija uz drugi operacijski sustav krajnje je jednostavna
Klizačem odredite koliki prostor ćete dati Ubuntuu i to je to.
Klizačem odredite koliki ćete prostor dati Ubuntuu i to je to

 

Posebno ovdje pozdravljamo nemogućnost instalacije Wubijem izravno iz Windowsa! Wubi je izbačen zbog problema s instalacijom iz Windowsa 8. Iako je to najlakši način instalacije za početnika, praksa je pokazala da se nakon takve instalacije veoma često dešavaju neobične pogreške u radu, tako da smo na našem forumu uvijek preporučivali korisnicima izbjegavanje ovakve instalacije. S obzirom na to da je Ubuntuov instaler jedan od najjednostavnijih u svijetu Linuxa, instaliranje klasičnoga dual boota uz Windows gotovo je trivijalno, a jamči da nećete imati probleme vezane uz Wubi. Nadamo se da će Wubi i ostati dio prošlosti.

 

Izgled

Klasično Unityjevo sučelje u odnosu na ranije verzije Ubuntua gotovo da se i nije izmijenilo. Sve je ondje gdje sam navikao da je. To je dobra stvar jer se odmah mogu početi koristiti Ringtailom bez potrebe za dodatnim upoznavanjem novínā. Canonical nastavlja graditi prepoznatljiv Ubuntuov stil. Prevladavaju ljubičaste nijanse, ikone su lijepo usklađene, ništa ne strši. Standardna tema Ambiance lijepo je izbalansirana i općeniti dojam prilično je pozitivan.

Ubuntu 13.04 nakon malo poštimavanja
Ubuntu 13.04 nakon malo poštimavanja

 

Ovdje bih se posebno osvrnuo na korisnike koji prvi put dolaze na Linux s Windowsa. Navikli na sučelje koje ne nudi prevelike mogućnosti prilagodbe, sasvim sigurno bit će oduševljeni modernim i drukčijim izgledom Ubuntua. Nedostatak mogućnosti jamčit će da će sve ostati kako je i predviđeno te da će sustav funkcionirati i na duže staze. Budući da poznajem ljude koji su zadovoljni i s tvornički postavljenim Windowsom još od dana kupovine prije dosta godina, mogu shvatiti Canonicalovu odluku da korisnicima ne ponudi previše opcija za mijenjanje sučelja. Nudi vam se samo promjena teme, promjena veličine i rasporeda ikona na Launcheru te dodavanje indikatora na panel. I naravno, promjena pozadinske slike.
S druge strane, korisnik koji dolazi s neke druge distribucije bit će poprilično frustriran nedostatkom opcija za prilagođavanje. Desni klik na panelu uopće ne funkcionira. Panel i Launcher nije moguće premjestiti na neko drugo mjesto. Indikatori na panelu ne nude opciju premještanja na drugu poziciju. To je samo par stvari koje će starom linuksašu zasmetati. Instalacija programa poput Ubuntu Tweaka te dodatak indikatora to će donekle popraviti, ali u usporedbi s KDE-om, Unity je rigidan poput metle.
Da zaključim: Unity će jako voljeti novopridošli u svijet Linuxa, a stari linuksaši najvjerojatnije će nakon nekoliko dana upotrebe prijeći na neko drugo, njima više prijateljsko sučelje. Ako uzmete da su Canonicalova ciljana skupina upravo tehnički slabo potkovani korisnici koji ne vole previše „čačkati“ po svojim računalima, mogu reći da je dizajn Unityja pogođen i da će laptop s najnovijim Ubuntuom sasvim sigurno izazvati zanimanje i možda čak i zavist kolega koji imaju XP ili Sedmicu na svojim računalima.

 

Rad na Ubuntuu

Kažu da je najnoviji Ubuntu brži i manje zahtjevan. Je li to istina?
Da. Dash je primjetno brži. No na ostatku sustava nisam primijetio neko primjetnije ubrzanje. Na mom računalu (2, 10 GHz dual core procesor, 6 GB RAM-a) sustav troši u mirovanju oko 500 Mb RAM-a te uzme oko 5-7% procesorske snage. Sasvim dovoljno za ugodan rad s više programa.
Programi se pokreću standardnom brzinom. Jedino sam primijetio nešto sporije prvo pokretanje Firefoxa. Jednom pokrenuti programi glatko obavljaju svoje zadaće. Firefox s više tabova, LibreOffice u pozadini, lagana glazba i lagano uređivanje pokoje slike u GIMP-u. Nema problema.
Korisnici pridošli s drugih operacijskih sustava najvjerojatnije će biti vrlo zadovoljni brzinom i glatkoćom rada. Moj Windows 7 na poslu neke stvari obavlja prilično sporije nego Ubuntu.
Neki linuksaši, poglavito korisnici „lakših“ DE-ova ili WM-ova, imat će ponešto drukčiji dojam. Kako imam Xfce, meni čekanje da se nešto otvori u najnovijem Ubuntuu traje cijelu vječnost. Dash se vidljivo brže otvara nego na starijim verzijama, ali daleko od toga da je to dovoljno brzo. Možda na jačim računalima da, ali na mom laptopu Dash je neusporedivo sporiji u odnosu na treptaj „oka“ koliko treba da se nešto pokrene na Xfce-u.
No u konačnici, ne bih rekao da je Ubuntu izrazito spor. Brzina će većini biti sasvim ugodna za standardni rad na računalu. Pregledavanje interneta, uređivanje fotografija, gledanje filmova, slušanje glazbe i uređivanje dokumenata. Sve to ćete na Ubuntuu odraditi bez problema.
U ovom odjeljku posebno bih se osvrnuo na Dash. Ubuntuova specifičnost; Dash je zamišljen kao središnje mjesto upravljanja računalom. Pokretanje programa, pretraživanje i brzinski pregled datoteka, gledanje filmova i slušanje glazbe. Sve to možete obaviti u Dashu. No, da biste u potpunosti iskoristili njegov potencijal, preporučujemo mali mentalni switch i uporabu tipkovnice umjesto miša. Klasično je pikanje strelicom miša sporo. Pokretanje programa zahtjeva nekoliko klikova mišem i prolazak kroz popis svih instaliranih aplikacija. (Zanimljivo je da Dash više nema kategorije programa, već prikazuje kontinuiranu listu svih instaliranih programa.) Za razliku od toga, kombinacija tipaka Super+A odmah otvara listu instaliranih programa. Pritisak tipke Super otvara Dash. Utipkavanje „Fir“ u prostor za pretragu odmah kao prvi rezultat pokazuje Firefox koji odmah pokrećem pritiskom na tipku Enter. Mnogo brže i fluidnije nego klasično „napikavanje“ mišem. Savjetujemo vam svakako da naučite osnovne tipkovničke kratice.

Dugi pritisak tipke Super otvara popis svih tipkovničkih kratica
Super – Otvara Dash Home
Super + A – Otvara popis aplikacija
Super + F – Otvara pretragu datoteka (files)
Super + M – Otvara pretragu glazbe
Super + V – Otvara pretragu filmova (videos)
Ctrl + Tab mijenja leće

Mogućnost pretpregleda datoteka također je jedna od vrlo korisnih mogućnosti Dasha. Desni klik iznad datoteke u Dashu pokreće pretpregled. Izrazito korisno za brzinsku pretragu dokumenata, slika, filmova i glazbe.
Vrlo dobro zamišljen, Dash još uvijek pati od nedovoljne brzine, a prilikom pretraživanja datoteka primijetio sam da treba određeno vrijeme da se novododane datoteke indeksiraju i prikažu u rezultatima pretrage. Neke se datoteke nisu indeksirale ni nakon više od sat vremena rada na Ubuntuu. Tu svakako postoji dosta prostora za poboljšanje. Ako će se brzina Dasha u narednim verzijama još povećati, a pretraživanje postati pouzdanije, Dash će postati vrlo moćno mjesto središnjega upravljanja vašim Ubuntuom. Mislim da se podrazumijeva da sam pretraživanje Amazonove trgovine odmah u početku isključio.

Sam Unity prilično je intuitivan i svi će se veoma brzo snaći i u kratkom se vremenu koristiti računalom bez ikakvih poteškoća.

Ovdje bih zaključio da, iako Ubuntu nije toliko trom operacijski sustav, još uvijek postoji dosta prostora za optimizaciju. Korisnici drugih distribucija ovo će najvjerojatnije primijetiti. Da je moguće imati moderno i napredno sučelje koje za to ne žrtvuje brzinu pokazuje upravo KDE. Nadam se da će se u narednim verzijama Ubuntua ovo još više popraviti. Izgleda da se trude u tom smjeru.

Noviteti

Idemo po redu:

  • Nautilus veoma lijepo izgleda. Izvrstan je odabir ikona. Opcije podešavanja smještene su u kotačić s lijeve strane. Nautilus i dalje nudi brojne mogućnosti za rad s datotekama i mapama. Očito je da Ubuntu nije slijedio glavne trendove u Gnomeu 3.

Ubuntu 13.04 - Nautilus

 

  • Izmjena aktivnih prozora programa vrhunski je izvedena. Prozore možete mijenjati kotačićem miša, desnim klikom ili odabirom umanjene verzije prozora. Vrlo lijepo i odlično odrađeno. Posebno pohvaljujem mogućnost zatvaranja prozora u pretpregledu.
Mijenjanje prozora istog programa krajnje je jednostavno
Mijenjanje prozora programa krajnje je jednostavno

 

  • Ikona za izmjenu radnih površina sada pokazuje aktivnu radnu površinu, a moguće joj je promijeniti i mjesto na Launcheru. Nažalost, radne površine isključene su i treba ih naknadno uključiti u postavkama sustava. Mislim da je ovo još jedan ustupak korisnicima koji dolaze s drugih operacijskih sustava i tehnički slabo potkovanim korisnicima. No, kao što rekoh, ova opcija lako se da naknadno uključiti.
  • Poboljšano upravljanje online računima. Dodane su opcije pomoću kojih možete fino podesiti integraciju sa svojim online računima.
Dodatne opcije za podešavanje online računa
Dodatne opcije za podešavanje online računa

 

  • LibreOffice konačno ima globalni izbornik i podršku za HUD. Kraćom upotrebom LO-a nisam primijetio probleme iako upozoravaju da su moguće manje pogreške u ovoj ranoj integraciji.
  • Podrška za MTP. Moguć je prijenos datoteka između novijih pametnih telefona s Androidom i ostalih uređaja koji podržavaju MTP. Nažalost, direktna reprodukcija multimedijskih datoteka s moga HTC One X-a ne radi.
  • Izbornik za gašenje računala sada ima novi, moderniji izgled
Jako lijep izbornik za gašenje
Veoma lijep izbornik za gašenje

 

 

Zaključak

Novi Ubuntu obožavat će svi manje zahtjevni korisnici računala te prebjezi s drugih operacijskih sustava. Njima će Ringtail pružiti moderan, lijep i sasvim funkcionalan operacijski sustav. Jednostavno sučelje, velika korisnička baza, hrpa programa dostupnih na repozitorijima te podrška velikih igrača poput Valvea sasvim sigurno jamče ugodno iskustvo korištenja.

Za većinu ljudi Ubuntu pruža sve što im treba za rad na računalu. I to za nula kuna, a potpuno legalno. Želite surfati internetom, slušati glazbu, gledati filmove, pisati dokumente? Facebook, mail, Twitter? Youtube? Uređivati fotografije s ljetovanja? S Ubuntuom to sve možete bez ikakvih problema. Uz to ste još sigurni od virusa, ne morate defragmentirati disk i ne morate upotrebljavati piratske programe.

Drugu stranu predstavljaju iskusni linuksaši koji su na Linux prebjegli upravo od ovakve filozofije rada operacijskoga sustava. Oni će najnoviji Ubuntu iskreno mrziti i zaobilaziti. Ultra rigidno sučelje s rudimentarnim mogućnostima podešavanja. Sustav koji je ponekad iritirajuće spor i zahtjeva nepotrebno kretanje po izbornicima samo radi pokretanja programa. Problematično liberaliziranje privatnosti korisnika. Uporno guranje neke svoje razvojne logike uz često ignoriranje korisničke baze. Ubuntu nudi i sve to.

Iz cijele ove priče se može zaključiti da je najnoviji Ubuntu idealan operacijski sustav za ljude koji nisu prezahtjevni korisnici računala. Naše mame, tate, bake, djedove, kolege na poslu te frendice s kojima se dopisujemo preko Facebooka. Velika šansa je da bi se njima Ubuntu jako svidio. Naravno pod uvjetom da im taj operacijski sustav instalira i podesi netko drugi. Njima iskreno preporučujem Ubuntu. Vjerujem da se neće razočarati. Također, Ubuntu odgovara ljudima koji nemaju vremena ili volje previše čeprkati po svom sustavu, a žele Linux zbog brojnih prednosti koje nudi.

Ostalima preporučujem da isprobaju ono ostalo što nudi Linux. Postoji hrpa distribucija, od onih namijenjenih potpunim početnicima, preko onih namijenjenih iskusnijim, pa do ultra radikalnih distri koje su namijenjene samo starim iskusnim liscima. Također preporučujem da isprobate i ostala sučelja. KDE, Xfce, LXDE, Gnome 3… Ako se držite Ubuntua kao baze, svakako isprobajte i izvrsne varijante: Kubuntu, Xubuntu te Lubuntu. Dodatni trud sigurno će vam se debelo isplatiti. 😉

Meni osobno se ovaj Ubuntu nije svidio. Nastavljam i dalje svoje sretno druženje s Manjaro Linuxom, a na Ubuntuovu particiju doselit će se LMDE za narednu LZS recenziju. 😉

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (23 votes cast)
Ubuntu Raring Ringtail - Prstenorepi iz perspektive višegodišnjega linuksaša, 4.7 out of 5 based on 23 ratings

32 Komentara

Dodaj svoj

“Drugu stranu predstavljaju iskusni linuksaši koji su na Linux prebjegli upravo od ovakve filozofije rada operacijskoga sustava. Oni će najnoviji Ubuntu iskreno mrziti i zaobilaziti. Ultra rigidno sučelje s rudimentarnim mogućnostima podešavanja.”

Unity se može podesiti u velikom broju detalja,Unity Tweak Tool je dostupan preko Software Center-a.U prijašnjim verzijama Ubuntua je bio potreban Ubuntu Tweak iz vanjskog repositoryja,sada više ne treba a i novi program omogućava više opcija nego što ih ima Ubuntu Tweak.Provjeriti prije nego što se napiše članak i tvrdi da se može samo rudimentarno podešavati grafičko sučelje Ubuntua.

“Iz cijele ove priče se može zaključiti da je najnoviji Ubuntu idealan operacijski sustav za ljude koji nisu prezahtjevni korisnici računala.”

Još jedna paušalna ocjena u članku.Moram te razočarati ali ima puno ljudi koji koriste Linux duže od 95% ljudi ovdje i imaju instaliran Ubuntu,ja sam jedan od njih.Takvu “reputaciju” je nekada imao Suse radi jednostavnog installera i Yast-a,da je distribucija za “manje zahtjevne korisnike”,što je također bila teška glupost.Svaka distribucija ako je imalo dobra je sposobna za sve primjene,koju će netko odabrati ovisi o ukusu a ne o zahtjevnosti samog korisnika.

Ja sam umalo odustao od isprobavanja.Prvo ,nije mi prepoznao kernel ,na USB sam nasnimio sa unetbotin,presnimim i pokrenem.Ucitavanje traje cijelu vjecnost,a kad ga pokrene live sve radi dobro.Krenem na instalaciju,opet razocaranje,priprema instalacije traje nekih desetak minuta,mozda i vise,prava muka.Nijedna distra koju sam isprobavao nije imala tako sporu pripremu.Ne znam mozda je krivo sto gore imam jos ubuntu 12.04 i pearOS.Firefox je poznata prica,sporost ,no imam chromium koji radi odlicno.

jednom sam negdje procitao i dalje se slazem s tom tvrdnjom: “linux bi trebao biti prilagodljiv i brz os”. distribucija kao sto je ubuntu koja koristi unity definitivno ne prati tu logiku. ponajprije, jako je lose prilagodljiva a osim toga iznimno je spora i troma, te je to cinjenica. naravno, moze se prilagodavati koristenjem dodatnih alata ili konfiguracijskim datotekama ali to nije poanta. prestao sam koristiti ubuntu onog dana kada je unity zazivio na njemu i presao na KDE. KDE nije idealan, ali je super prilagodljiv a svakom novijom verzijom i sve brzi. sve u svemu, moram se sloziti s vecinom napisanog u clanku, te svakako visoko preporuciti isprobavanje drugih distribucija.

Je. Brži je. To se vidi. Nadam se da će naći još mjesta za optimizaciju koda jer je sada što se tiče samog sučelja jako dobar.
Ali još uvijek mi Unity od svih sučelja najviše pali ventilator i grije računalo. Ništa prestrašno, ali moglo bi i bolje. Ako im to uspije Unity će biti fenomenalan.

Ja u međuvremenu koristim Lubuntu, zašto čekati da ubrzaju kad to već postoji. Osobne me ne interesiraju te điđe-miđe, a nekak nisu mi najsretije rjesenje te ikone s lijeve strane koje mi smanjuju window.

Neki dan sam testno instalirao Ubuntu (12.10), imao sam osjecaj ko da mi se komp postario, kako se sve vuklo :).

Cestitke na novoj verziji Ubuntu, ja navijam za njega, posebice jer onda se time povlaci i Lubuntu ;).

nemojte zafrkavat. članak je iznimno profesionalno napisan i sve što je u njemu rečeno, jednostavno stoji. možete govorit što god hoćete, ali činjenica je da se iskusniji linuksaši ne snalaze najbolje u Unityju i da im smeta nekonfigurabilnost istog.
početnicima je Unity izvanredan, potpuni odmak od Prozora, ali iskusnijim linuksašima je…malo nezgrapan 😀

Najgore mi je kada moram pokrenuti nekakav program, a zaboravim kako se zove..prosto me smori kliktanje dok ga ne pronadjem. Previse je nabacano u onaj Dash svega i svacega (recimo na pocetnoj strani nalazi se recently used apps, kao i na onoj strani gdje se nalaze instalirane aplikacije)..

Nekoristim ga već neko vrijeme ali koliko se sjećam niti nemoraš znat ime programa možeš napisat svrhu recimo internet ili music i izbaci programe vezane uz to. Inače tipkanje imena programa umjesto traženja po meni-u meni jedna od najboljih funkcija modernih sučelja.

U članku piše da je namenjen manje “tehnički potkovanim korisnicima” koji neće mnogo menjati svoje sučelje.
Ja recimo nikada ne menjam mnogo sučelje.Ni na mintu,ni na manjaru. na svakoj distri volim default izgled.samo promenim boju panela.
Inače,generalno,ubuntu je na oko prijatnijij početnicima. Ali i dalje tvrdim da postoje bolje distre za početnike,Mint pre svih.

Pozdrav!
Imam pitanje. Trenutno sam na Mintu i razmisljam preci na Ubuntu/Kubuntu, nesto od toga. Zanima me da li mogu instalirati nesto od toga preko Minta i usput ne izgubit fajle sa koje imam (filmovi, serije, glazba…)

Iskreno, meni je unity sasvim zadovoljavajuc UI. Daleko od toga da je idealan za rad i konfiguraciju ali je, imho, dovoljno nenaporan out of the box, sto je super. I ogromna prednost mu je sto je stvarno lijep (za razliku od KDE-a koji svi iz nekog razloga hvale a meni je apsolutno odvratan) + stedi prostor sa svojim mac-like maksimiziranjem, sto mi se jako svidja. I jos uz sve to ima relativno ok keyboard shortcutove pa se da relativno lako ubrzat rad ako se nauci par osnovnih stvari.

Osobno preferiram xmonad ali unity mi je definitivni drugi izbor i ne kuzim uopce taj cijeli hejt oko njega usability-wise. Iritaciju sporoscu shvacam.

^To. Što se tiče KDE-a ja obožavam njegovu konfigurabilnost način na koji radi ali sam izgled jednostavmo mi nikako ne leži a baš sam se trudio da se naviknem na njega. Sav mi je glossy i plastičan i metalan

Meni je jedino krivo kaj nemam Nexus 7 i 10 da mogu isprobati real deal – tablet, phone… . nešto su mi dali natuknuti da se bude moglo testirati na Androidovom emulatoru, ali opet nije to to…. aplikacija sigurno radi vidno drugačije na pravom uređaju nego na testeru

Ona njihova prilagođena verzija Qt kreatora je cool, ali kad nemaš pravi uređaj onda baš ispada koda programiraš za desktop

btw desktop mi je postao dosta “neiskorišten” kao okruženje za rad…(mislim, većinu vremena provedem radeći na webu), tak da mi čisto dosta dođe takav os ko’ Ubuntu

Prestao sam da koristim Ubuntu otkad su prešli na Unity, iako teška srca jer mi je distra bila prirasla srcu. No Unity takav kakav je, te neki novi smjerovi kojima je Canonical zaplovio meni nisu odgovarali i prešao sam na Fedoru Gnome3. Danas sam na nekoliko distri i s različitim desktop okruženjima, jer – Linux is fun! 😀

Pravu optimizaciju ćemo vidjeti slijedeće godine. Unity će biti nanovo napisan da bude brz i na mobitelima, neće više koristiti Compiz. Osim toga, Canonical radi i na novom grafičkom sučelju Mir koje će zamijeniti spori i 30 godina stari X. Dolazi uzbudljivo vrijeme i za ostale Linux distribucije jer će i one pomalo napuštati X i prelaziti na Wayland!

To će biti zanimljivo videti jer se nakon izjave da razvijaju Mir, GNOME tim odlučio za wayland, a Ubuntu se prilično oslanja na GNOME. Španska sapunica je pred nama…. 🙂

možeš li malo potkrijepiti dokazima taj Mir? hoće li to biti samo za Ubuntu ili će čitav ekosustav slobodnog softvera imati koristi od toga?
ubacio si mi bubu u uho…
pliz, preciziraj malo i dokumentiraj jer ovo je prilično zanimljiva tema koju si načeo 😉

Mir će biti samo za Ubuntu, rećeno je više puta od strane canonicala i sam Mark je tako rekel u odgovoru na Dear Mark Shouthleworth, please tell the truth od strane Gnome ekipe. Sudeći prema trenutnim informacijama MIR da bi radil treba svejedno x a konkretnih dokaza o njegovu postojanju osim razglabanja i tračeva nema. Zanimljivo da su i Nvidia i AMD rekli da nemaju interasa u razvijanju drivera za MIR dok sam Wayland još jedno poduže vrijeme neće zaživjeti. Također podsjećam ljude kako je Canonical najavljival još za Ubuntu 10.10 da ne će imati xorg već wayland a sad je vani 13.04 i još uvijek ništa od toga. Mogu sljedeće godine preći na svoj MIR no vendori nemaju interes raditi drivere za ubuntu, freedesktop oss drivere radi za xorg i lagano za wayland i također nema interesa raditi drivere za ubuntu a bez drivera su izvisili osim ako ne krenu raditi svoje što se neće desiti.

You nailed it. Točno to, već duže vremena slušam kak ubuntu bude prešel na wayland, i non-stop neka razglabanja o tome, da bi na kraju “Markina” rekel da “eh momci, razvijati ćemo MIR”. Prema slici koju sam do sada stekel mislim da bude još jedno godinu do dvije ostalo samo na tračevima kak MIR bude zaživel. Nadam se da se varam oko toga…

Osnovna razlika između Ubunta i npr. Debiana je ista razlika između paradnog i radnog konja. Paradni konj je naperlitan i vidi ga svaka budala. Dok radnog konja vidi seljak koj sa njime upravlja, ali taj radni konju uz posao ostavlja i rezultate te jedno vrijeme ima upotrebu i netko ovisi o njemu. Nedavno je objavljeno istraživanje u trajanju 30 godina gdje su proučavali 500 kompanija. Samo 8 ih se u 30 godina nije pomaklo sa ljestvice 500 najuspješnijih a gotovo 85% potrošača nikad nije čulo za njih dok su mnoge razvikane jednostavno i nestale. Direktori tih 8 kompanija nisu ulagali u marketing, nisu se pojavljivali na društvenim događanjima i nije se o njima pisalo u medijima. Oni su se posvetili postizanju što veće kvalitete i uspjeli. Isto je i u slobodnom softveru. Canonical je razvikan, ima bazu vjernih kupac, ulaže u marketing, Mark lupa ogromnu lovu unutra no igraju se sa svojim korisnicima, igraju se sa njihovim povjerenjem, isporučuju spyware sa svojim softverom, igraju se sa sigurnošću i privatnošću, zajednici okreču leđa. Doduše u rukavicama ali sve bi se to moglo obiti u glavu i gadno zaboljeti. A kaj se tiče wayland/weston/mir i pstalih modernih display servera, prošlo bude i do 10 godina prije nego u potpunosti zažive a u međuvremenu se bue desila i reforma u xorgu i na kraju budu svi ostali idalje na njemu.

Mir će prema dostupnim informacijama raditi sa open source AMD i Nvidia driverima (vjerovatno portani na Mir od strane Canonicala ili slično tome),Android driverima (radi mobilnog hardvera) a iz Canonicala tvrde da će AMD i Nvidia raditi i proprietary drivere za Mir.

Mir on HW Supported By Closed Source Drivers

Right now, Mir does not run on desktop hardware that requires closed source drivers. However, we are in contact with GPU vendors and are working closely together with them to support Mir and to distill a reusable and unified EGL-centric driver model that further eases display server development in general and keeps cross-platform use-cases in mind.

https://wiki.ubuntu.com/Mir/Spec

A Mir se može i instalirati u ovoj ranoj fazi za znatiželjne.

http://unity.ubuntu.com/mir/

Canonical tvrdi da će nvidia i amd raditi drivere za mir no nvidia i amd kažu da nemaju interesa. OSS driveri rade sve dokle se mir oslanja na xorg a tada prema tome mir nije display server jer za svoj rad, gle čuda, on treba display server. Još zanimljvije, Mark tvrdi da surađuju sa proizvođačima a ni u nvidiji ni u amd-u nemaju pojma da ih je itko iz canonicala kontaktiral oko suradnje, a kao što je već i nekoliko puta rečeno, i nvidia i amd su se izjasnili da nemaju namjere podržati mir. Također ni razvijatelji desktop sučelja ne namjeravaju podržavati mir. I upravo radi te izjave koju si citiral je i krenula kampanja Dear Mark Shutlleworth please tell the truth koju je pokrenul RedHat a priključili se KDE, Nvidia, AMD, Intel i Samsung. Tako da ne, neće to biti ništa spektakularno.

Pozdrav,
Da li moze neko da mi pomogne i da li uopste mogu da instaliram drajvere za wifi karticu atheros koji su bili na ubuntu 12.10 na najnoviju verziju 13.04? Posto na poslednjoj verziji kod programa aircrack, stoji mi fixed chanel, a na 12.10. je radilo bez greshe…
Unapred hvala,
Srdacan pozdrav.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.