Uvod u GitHub

Uvod u GitHub izvorno je objavljen na engleskom jeziku na web stranici autora te u malo dorađenoj verziji i na OpenSource.com. Za potrebe objavljivanja članka na web portalu LZS-a, članak je od strane autora preveden te je uz njegovu suglasnost dorađen i prilagođen od strane članova uredništva LZS-a.

LZS uredništvo

Kompaniji GitHub vjeruju mnogi – od Googlea do Bijele kuće. Ako ne znate što je GitHub i što vam sve može pružiti, nastavite čitati jer ću vam u narednih nekoliko poglavlja objasniti zašto je GitHub jedan od meni najdražih web servisa te ću vas upoznati s njegovim mogućnostima.

github-octocat - Izvor: https://education.github.com/

github-octocat – Izvor: https://education.github.com/

Što je to GitHub?

GitHub je hosting servis za Git repozitorije koji vam omogućuje korištenje svih funkcionalnosti Gita u kombinaciji sa setom drugih mogućnosti specifičnih za GitHub. Laički rečeno, GitHub je mjesto gdje svaki (budući) programer može podijeliti svoj izvorni kod i priče s ostatkom svijeta. GitHub je ogromna i visoko cijenjena platforma za kolaboraciju i danas ga koristi gotovo svaka velika tehnološka kompanija koje se možete sjetiti. Navest ću tek nekoliko primjera: Google, Twitter, Mozilla, Facebook, IBM, Netflix, Dropbox i PayPal. Zašto su svi oni odabrali baš GitHub kako bi putem njega dijeli svoj kod s ostatkom svijeta?

Najbolje mjesto za pohranjivanje vašeg koda

Zbog nedavnih skandala u SourceForgeu kada su preuzeli (oteli) nekorištene profile poznatih projekata otvorenog koda kao što su, primjerice, nmap ili GIMP te ih iskoristili za širenje reklama i malvera te nakon gašenja Googleovog Code servisa, sve više vlasnika projekata okreće se GitHubu kao mjestu gdje će pohraniti i čuvati svoj kod i putem njega ostvaruju suradnju sa zajednicom.

Na GitHub se odlučilo i nekoliko Linux distribucija; elementary OS ga koristi za izradu svoje web stranice, Red Hat ga koristi na mnogo načina, NixOS ga koristi za svoj menadžer paketa, a nekoliko Linux distribucija koje još uvijek nisu doživjele stabilne verzije u potpunosti razvijaju svoje operativne sisteme preko GitHuba, a kao dva primjera navodim OzonOS (projekt nastao suradnjom vrlo popularnih Numix i Nitrux projekata) i Papyros (koji razvija prvu Linux distribuciju čiji je dizajn baziran na materijalnom dizajnu). Na GitHubu možete pronaći i sam kod Linuxa.

Ogromna zajednica programera

GitHub trenutno koristi preko deset milijuna ljudi koji su zajedno kreirali preko 26 milijuna GitHub repozitorija. Kako kažu na njihovoj web stranici: “Programeri iz cijelog svijeta zajedno prave nevjerojatne stvari. Njihova priča je i naša priča.”

GitHub kao zamjena za LinkedIn

Kao dugogodišnji korisnik LinkedIn servisa došao sam do zaključka kako na njemu možete navesti bilo što. Recimo, ako ste na LinkedIn profilu stavili kako znate programirati koristeći C++ programski jezik, vaše “konekcije” (prijatelji) mogu podržati to vaše poznavanje C++ ali vaši potencijalni poslodavci ne mogu znati koliko ga dobro poznajete. Međutim, ako koristite GitHub vaši potencijalni poslodavci će moći vidjeti praktičnu primjenu vašeg znanja te na osnovu toga ocijeniti koliko se dobro snalazite koristeći C++.

Kako me ne bi pogrešno shvatili, GitHub nije zamjena za vaš rezime, GitHub je mjesto gdje možete pokazati koliko dobro vladate nekom tehnologijom (umjesto da samo pričate o tome).

GitHubove web stranice

Recimo da želite napraviti svoju web stranicu. Imate nekoliko opcija; možete kupiti hosting i domenu te kreirati je od “od nule”, možete koristiti neki freemium servis poput Wix-a koji će vam omogućiti kreiranje web stranice za samo nekoliko minuta ali će vas pritom ograničiti u mogućnostima kako i koliko možete urediti vašu stranicu.

No, što ako želite imati punu kontrolu nad vašom web stranicom i tako svijetu pokazati dizajnerske vještine, a da pri tome ne morate ništa platiti? Tu na scenu stupaju GitHubove stranice. S GitHubovim stranicama možete napraviti svoju vlastitu web stranicu, web stranicu nekog vašeg projekta ili organizacije. Ne vjerujete mi? Pogledajte moj online portfolio koji sam napravio za 15-ak minuta rada. Imam potpunu kontrolu nad njegovim kodom, a nisam morao ništa platiti da bih ga objavio.

Laka izrada web stranice putem GitHuba

Laka izrada web stranice putem GitHuba

GitHubov trening

GitHub koristi Git, distribuirani servis za kontrolu revizija dizajniran i programiran od strane Linusa Torvaldsa koji nam je svima poznatiji kao autor i tvorac Linux kernela. Od tada, Git je postao najšire primijenjen servis za kontrolu revizija.

No, što ako ne znate koristiti Git? Niti to vam neće predstavljati problem jer vam GitHub nudi potrebne resurse kako bi naučili koristiti Git i to putem GitHub platforme kroz svoje besplatne vodiče ili online tečajeve. Bez obzira za koju od ove dvije opcije se odlučili, vidjet ćete da su materijali podijeljeni u tri kategorije: početnički, srednje teški i napredni.

GitHubov Gist

Ovo je jedna od najnovijih funkcionalnosti koje vam GitHub pruža. Preko Gist servisa možete podijeliti dio koda javno ili samo s osobama koje vi odaberete. Ako ste odabrali “javno” dijelovi koda će biti dostupni (vidljivi svima) i pokazat će se prilikom pretrage, dok odabirom “privatno” kodu mogu pristupiti samo one osobe kojima ste podijelili link. Vrlo korisno, pogotovo ako imate kakvu kratku skriptu koju želite podijeliti s nekim – Gist je odličan servis za to.

Atom editor teksta

Kada sam prvi put čuo za Atom, GitHubov “hakabilni” editor teksta, ponovno sam se zaljubio u GitHub. No, što zapravo mislim pod “hakabilan”?

To znači da možete promijeniti bilo koji dio editora koji vam se ne sviđa, a kako bi ga prilagodili svojim potrebama. Ne znate kako bi to napravili? Ne brinite, već su dostupne tisuće dodataka koji će vam omogućiti dodavanje nove funkcionalnosti u svoj editor. Naravno, svaki paket je u potpunosti besplatan i hostan na GitHubu.

text editor - Atom

text editor – Atom

Ne sviđa vam se dizajn editora? Izaberite jednu od tisuća alternativnih tema. Zapravo, Atom možete modificirati da postane bilo što: od običnog editora tekstualnih datoteka do punokrvnog integriranog okruženja za programiranje. U Atomu možete pisati i vaše radove, članke na blogu ili knjige. Na kraju i ovaj članak je napisan u njemu, a koristio sam ga i za pisanje svih svojih članaka na blogu.

GitHubov paket za studente programere

Putem GitHubovog paketa za studente možete preuzeti više od petnaest alata za programiranje i to potpuno besplatno ili uz veliki popust. Ti paketi su ponuđeni od strane GitHuba u suradnji s njegovim partnerima, a jedino što vam je potrebno je e-mail adresa sa .edu domenom.

Zahvaljujući ovom paketu, dobio sam svoju .me domenu koju sada koristim za hostanje stranice i bloga. S domenom dobio sam i besplatan SSL certifikat tako da mi je stranica sada zaštićena te joj se može pristupiti isključivo putem https protokola.

Postoji li razlog da ne koristite GitHub?

Ako razvijate vlasnički (eng. proprietary) softver postoji nekoliko razloga zašto GitHub možda nije za vas. Po defaultu, besplatna verzija GitHub računa ne dozvoljava stvaranje privatnih repozitorija. To znači da, ako želite razvijati vlasnički softver koristeći GitHub, njegov kod će biti javno dostupan svima ali ako ne izaberete neku open source licencu, automatski zadržavate sva prava vezana za vaš kod (više o tome u intervjuu postavljenom na kraju članka). Ovo se može izbjeći kupovinom nekog od premium paketa čije se cijene kreću već od sedam dolara mjesečno pa na više, a za što dobijete pravo na 5 privatnih repozitorija (za mene sasvim dovoljno). Međutim, za tvrtke čiji se posao sastoji prvenstveno od kreiranja vlasničkog softvera cijena u konačnici ipak može biti velika pa je u takvim slučajevima možda bolja opcija korištenje GitLaba kao alternative GitHubu.

Ako se vaš posao ne zasniva na prodaji softvera već samo želite pisati kod i podijeliti ga sa svijetom, GitHub je pravo mjesto za vas. Isto tako, ako se vaš posao zasniva na prodaji softvera, to vas ne bi trebalo spriječiti da sudjelujete u nekom od milijuna projekata s otvorenim kodom u vaše slobodno vrijeme. U konačnici, sudjelovanje u takvim projektima vam samo može pomoći da proširite svoje znanje ili, u slučaju potrage za poslom, sudjelovanje u takvim projektima navedete kao prednosti. Sudjelovanjem također pomažete i programerima koji su zaduženi za konkretan projekt kao i svakom korisniku tog projekta. GitHub vam pruža doista mnogo mogućnosti i zapravo ne vidim niti jedan razlog zašto ih ne bi iskoristili za sebe na vama najbolji način.

I za kraj..

Ako sam vas ovim tekstom uspio barem malo zainteresirati za GitHub, za dodatno čitanje vam mogu preporučiti intervju kojeg sam napravio s Benom Balterom, zaposlenikom GitHuba koji radi na promociji transparentnosti korištenja open source softvera u vladinim organizacijama pod nazivom. Trenutno stanje open source licenci na GitHubu.

Autor: Aleksandar Todorović

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.7/5 (30 votes cast)
Uvod u GitHub, 4.7 out of 5 based on 30 ratings

You may also like...

8 komentara

 1. pribon napisao:

  Da budem iskren, vrlo malo sam znao o GitHubu. Da, sada se prisjetih problema koji sam imao kod instaliranja Archa, tada sam prvi put koristio GitHub a da nisam ni znao za sta i sluzi.
  Dakle, sada sam naucio neke stvari, po prvi put, o GitHubu. Nadam se da ce, u narednom periodu, biti jos materijala o GitHubu. Veoma mi se dopada nacin na koji je materija prezentirana , meni kao citaocu, a nadam se i drugim clanovima ovog foruma.

  • Drago mi je da ti se svidio. Neko je na forumu već predložio drugi dio koji će da uči osnove korišćenja Git-a zajedno sa GitHub-om, tako da ga imam već u planu.

 2. hrx napisao:

  Ranije sam gledao tutorijale od thenewboston na youtubeu. Mogu reći da je zadovoljstvo gledati Buckyjeve tutorijale. Tu je i github naravno

  https://www.thenewboston.com/videos.php?cat=80

 3. audiosl4ve napisao:

  jedan po meni jako dobar tutorial te opcenito o git-u i kako radi.

  http://rogerdudler.github.io/git-guide/

  • Tutorijal je odličan! Mada, rekao bih da iako je zamišljen tako da ima mnogo opcija, većina nas zapravo koristi samo nekoliko:

   1. git pull
   2. git add . (ili -A umjesto tačke)
   3. git commit -m “poruka”
   4. git push

 4. Izrada sajtova napisao:

  kroz github je redak slucaj. Github se koristi za neke druge stvari kao sto su pravljenje i update modula i plugina za wordpress i prestashop platformu, naravno i magento i ostale e commerce cms platforme.

  • iweb napisao:

   Nije uopće rijedak slučaj, wtf. Uostalom, mogao bi ne pokušavati SEO optimizirati tako da stavljaš name=Izrada sajtova i link na svoj web, jer neće baš pomoći, a samo će ti link biti obrisan kao što je obrisan na ovom komentaru.

 5. Peric Dizajn napisao:

  Zanimljivo, nisam dosad koristio.