Virtualni dan slobodnih i otvorenih tehnologija

Ovu nedjelju nakon nedjeljnog ručka, umjesto uobičajenog poslijepodnevnog spavanca, odvojite malo slobodnog vremena za zanimljiva virtualna predavanja u organizaciji HULK-a. Od 15 do 17:30 sati, preko zanimljivih predavača, imate priliku saznati nešto o uključivanju u svijet otvorenih tehnologija, o Open Street Map projektu, Net Beansima, te o otvorenoj mreži. Predavanja možete pratiti na “HULK onAir” YouTube kanalu.

Ne brinite, komunikacija neće biti jednosmjerna. Predavanja ćete moći komentirati na HULK-ovom IRC kanalu, a predavači će odgovarati na pitanja koja će se tamo postaviti.

Virtualni dan otvorenih i slobodnih tehnologija

Upute za posjetitelje Virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija:

Predavanja možete pronaći na Hulk onAir YouTube kanalu.

Pitanja predavačima možete postavljati za vrijeme trajanja svakog predavanja na IRC kanalu #hulk-leadership. Predavači će odgovarati na pitanja po završetku predavanja.

Za one koji nemaju instaliran IRC klijent ili se nisu prije koristili IRC-om:

  • Otvorite IRC u internetskom pregledniku
  • odaberite korisničko ime po želji

 

Raspored predavanja:

15:00 – 15:05Otvaranje virtualnog dana, Jasna Benčić
15:05 – 15:35Kako se uključiti u svijet slobodnih i otvorenih tehnologija, Lucija Pilić i Jasna Benčić
15:35 – 16:05Open Street Map – slobodna karta svijeta, Matija Nalis
16:05 – 16:35NetBeans i GDB na Linuxu, Domagoj Stolfa
16:35 – 17:05Projekt otvorena mreža, Valent Turković
17:05 – 17:30Razno, otvorena pitanja publike i završna riječ

Voditelji Virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija: Jasna Benčić i Tomislav Damjanović

  • Predavanje: Zašto i kako se uključiti u svijet slobodnih i otvorenih tehnologija; Lucija Pilić i Jasna Benčić

Sažetak predavanja: Svaki početak je težak. To  može biti učenje korištenja neke Linux distribucije ili uključenje u neku zajednicu, u ovom slučaju zajednicu slobodnih i otvorenih tehnologija. Osoba se može uključiti u svijet slobodnih i otvorenih tehnologija na razne načine (preko prijatelja, samoinicijativom, preko posla…). Uključenjem u takvo nešto osoba dobija priliku za osobnu i profesionalnu nadogradnju.

O predavaču: Jasna Benčić, ponovno izabrana dopredsjednica Hrvatske udruge Linux korisnika, po struci je nastavnik informatike, a po zanimanju sistem administrator. Uključena je u FLOSS svijet u Hrvatskoj od 2010. godine, a od 2012. i u inozemstvu. Više o Jasni možete pronaći na njenom blogu

O predavaču: Lucija Pilić, novinarka s posebnim interesom za video igre, mobilne te slobodne i otvorene tehnologije. Novoizabrana glasnogovornica Hrvatske udruge Linux korisnika.

 

  • Predavanje: OpenStreetMap – slobodna karta svijeta; Matija Nalis

Sažetak predavanja: OpenStreetMap je slobodna karta svijeta u čijoj izradi i korištenju može svatko sudjelovati na sličnom principu kao što to Wikipedia radi u svijetu enciklopedija. Karte svijeta koje nisu otvorene kao OpenStreetMap, čak i kada su besplatne (kao npr. GoogleMaps) postavljaju razna ograničenja kojih korisnici najčešće nisu niti svjesni. Nakon kraćeg osvrta na probleme “zatvorenih” karata, te prednosti i mogućnosti koje nam slobodne karte donose, ukratko će prikazati razne primjere korištenja OpenStreetMapa (besplatne mobilne offline karte, prilagodbe karata za razne specifične situacije kao navigacija na moru, planinarenje, biciklizam…)

O predavaču: Matija Nalis, rođen ’73 u Zagrebu, zagovornik je slobodnog softvera otvorenog koda te slobodne kulture. Iako je po struci energetski elektroničar, bavi se računalima praktički cijelu svoju karijeru. Sudjeluje u raznim projektima otvorenog koda – od jednostavnijih popravaka grešaka do višegodišnjeg službenog održavanja datotečnog podsustava Linux jezgre. Nakon raznih programerskih firmi te ISP-ova, trenutno je zaposlen u Tomsoft d.o.o. poduzeću gdje se bavi administracijom GNU/Linux računalnih poslužitelja. U slobodno vrijeme uživa vozeći bicikl, te održavajući stranice biciklijade

 

  • Predavanje: NetBeans u sklopu Linuxa; Domagoj Stolfa

Sažetak predavanja: Osnovne stvari u NetBeansu, guide za pluginove i development u NetBeansu + GDB, dobre i  loše strane, usporedba s klasičnim editorima tipa Vim i Emacs.

O predavaču: Domagoj Stolfa, student Odjela za Informatiku na Sveučilištu u Rijeci, a inače pokušava rasprostraniti slobodni software što je više moguće. Što se tiče struke, zanima ga elektronika, low level development i umjetna inteligencija.

 

  • Predavanje: Projekt Otvorena Mreža; Valent Turković

Sažetak predavanja: Projekt Otvorena mreža ima za cilj napraviti slobodnu i otvorenu Wi-Fi mrežnu infrastrukturu koja se može koristiti za bilo koju namjenu. Projekt je ostvaren pomoću Free, Libre i OpenSource tehnologija, a za bežičnu se komunikaciju koriste mesh protokoli. Jedan je od najvažnijih ciljeva napraviti platformu koja će biti otvorena za razne druge aktivnosti – od pristupa internetu za turiste i građane te omogućavanja besplatnih telefonskih razgovora unutar mreže, do postavljanja senzoričkih platformi za mjerenje bilo koje vrste podataka (temperatura, buka, padaline, itd.), postavljanje web kamera i sl. Jednako važan cilj ovog projekta jest i edukacija mladih kroz besplatne radionice, a u području novih tehnologija poput rada računalnih žičanih i bežičnih mreža, Linux operativnog sustava, mikroelektronike, programiranja i dr. kroz besplatne edukacije.

O predavaču: Valent Turković, entuzijast i evangelist slobodnog i otvorenog softvera, osnivač osječkog ogranka Hrvatske udruge Linux korisnika, aktivan u OpenStreetMap projektu, zaposlen u Iskon internetu kao tehničar za optiku, mrežne protokole, ADSL i glasovne usluge, sudjeluje u Fedora projektu kao ambasador, voditelj Fusion Linux projekta, hardver hacker, bavi se temom domotike i pametnih kuća i “voli sve što vole geekovi”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.