Wayland je dostigao verziju 1.0.0

Wayland je dostigao ključno 1.0 izdanje.Ovo je velika prekretnica u razvoju ovog grafičkog servera.

Verzija 1.0 znači da je razvoj Waylanda došao do točke kada su razvijene sve ključne značajke. Od ove verzije Waylandovi developeri se obvezuju da u nastavku razvoja neće prekinuti kompatibilnost s ranijim verzijama. Ako klijent ne može raditi na novijim protokolima, server će mu poslati podatke koje podržavaju njegovi (klijentovi) protokoli. Developeri osim toga garantiraju da će sve klijentove aplikacije koje rade na 1.0.0 verziji raditi i na 1.x.x verzijama.

Ova verzija postavlja dobar kamen temeljac za daljnji razvoj, a garancija kompatibilnosti daje sigurnost developerima tako da oni sad mogu početi razvijati svoje verzije programa za Wayland. KDE aplikacije će početi raditi nativno na Waylandu nakon izlaska Qt 5, a Gnome developeri trenutno razvijaju GTK+ 3 koji će omogućiti nativni rad Gnome aplikacija. X11 aplikacije ća raditi na Waylandu od izlaska X.org servera 1.14 u ožujku sljedeće godine. Možemo očekivati i razvoj Kwina, Compiza i Muttera te postupno izdavanje Linux distribucija koje će podržavati Wayland.

Za one koji ne znaju Wayland će zamijeniti sadašnji X Server koji je previše opterećen nasljeđem iz prošlosti, ima prilično složen način rada te postaje sve više kompliciran za održavanje i razvoj.

Pogledajte grafičku usporedbu Waylanda i X servera:

Slika je preuzeta s unix.stackexchangea i objavljena pod cc licencom

 

Izvor:The H; Freedesktop.org; Unix.Stackexchange


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Wayland je dostigao verziju 1.0.0, 5.0 out of 5 based on 1 rating

3 Komentara

Dodaj svoj

Super, jedva čekam da ga linux distribucije počnu ugrađivati! Grafičko sučelje će brže reagirati jer neće trebati posrednika, screen tearing će napokon biti u potpunosti riješen a paljenje računala će moći biti lijepo animirano i ujednačeno (bez treptanja i izmjenjivanja slika)!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.