Wine za Android započinje svoje prve korake

Uskoro bi se na našim Android uređajima mogli pokretati programi za Windowse.

Alexandre Julliard, jedan od razvijatelja Winea i zaposlenik CodeWeaversa, jučer je na FOSDEM-u predstavio Wine za Android. Doduše, radi se tek o vrlo ranoj razvojnoj verziji, koja za sad baš i ne oduševljava brzinom i performansama (Phoronixova je ekipa spomenula izraz “stravično spor”). Kao olakotnu okolnost trebamo uzeti da je Alexandre pokretao Wine u Androidovu emulatoru na svojem računalu, a ne na stvarnom Android uređaju.

Ova je verzija samo dio sveukupnoga rada na prenošenju Winea na ARM procesore, a za sam je razvoj jako zainteresiran CodeWeaver koji, ako Android uspije uhvatiti i onaj “ozbiljniji” dio tržišta elektroničkih uređaja, vidi potencijalan prostor za profit.

Uskoro ćemo i na Android uređajima moćći pokretati Windows programe
Uskoro ćemo i na Android uređajima moći pokretati programe za Windows

 

Vjerojatno bi se većina vas složila da baš i nema previše programa za Windowse koje biste htjeli pokretati na svom tabletu ili pametnom telefonu, pogotovo ako uzmemo u obzir da imamo stotine tisuća aplikacija za Android koje rade nativno i koje će najvjerojatnije sasvim dobro obaviti traženi posao.
Međutim, sigurno je da će se naći zainteresiranih korisnika. Uzmimo za primjer stare tablete s Windowsima koji se još uvijek upotrebljavaju u industriji, a za koje se baš ne bi moglo reći da su odveć lagani i pouzdani. Prebacivanje ključnih programa na tablete s Androidom moglo bi znatno olakšati rad zaposlenicima takvih tvrtki. Također, mogućnost pokretanja nekoga specifičnog programa koji je razvijen za Windowse mnogim bi ustanovama moglo značiti uštedu jer ne bi morali razvijati verzije za druge platforme. Primjera sasvim sigurno ima još dosta.
Ako ćemo u ovu priču uključiti i Android za x86 uređaje, cijela ova priča počinje zvučati prilično zanimljivo. Wine za Android projekt je kojega svakako valja pratiti.

Izvor: Phoronix

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Wine za Android započinje svoje prve korake, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

9 Komentara

Dodaj svoj

Pod broj jedan ni wine za linux nije bogzna sto, razvijaju ga jednom mjesecno evontualno koji put se potrefi da ga azuriraju dva puta mjesecno. Po mom misljenju a i mnogi ce se sloziti da premlo nas donira za wine projekt da bi se bolje razvijao, kad bi nas bilo vise koi bi donirali wine projekt. Vjerovatno bi wine bio bolje azuriran.

Wine je impresivan projekt. Sama činjenica da možeš igrati igre i koristiti programe koji su u potpunosti napisani i prilagođeni drugoj platformi ogromna je stvar sa svakog aspekta. Većina najpopularnijih programa i igara za Windowse brzo dobije dobru podršku (Gold ili Platinum status) kroz Wine: Photoshop radi, Office alati, WoW, StarCraft, Oblivion, Mass Effect itd. http://appdb.winehq.org/

Ludnica! Nikad nisam mislio da će se moći ti veliki naslovi igrati na GNU/Linuxu i zato Wine rulz!

Wine bi se kao i svi projekti razvijal daleko brže i kvalitetnije kad bi korisnici poslali taj prokleti bug report kad nađu neki bug, kad bi obavijestili developere kad nešto ne radi uz pomogučnosti što detaljniji opis problema. No sve dok je 80% bug reportova NE RAADI je jako teško naći kaj i zašto ne radi.

Mozda dodje dan kada ne bude vise ni potreban. Na omg ubuntu je clanak o (glasina) Microsoftovom portanju Officea na linux. I ostale tvrtke u zadnjih godinu-dve masovno rade programe i aplikacije i za linux. Shvatili su napokon da je to trziste koje raste i to dosta brzo te da i na linuxu ima ljudi koji za spremni i platiti za neke stvari

Hmm, pa regresije su moguće naravno, ali često je nešto drugo po srijedi: ili imaš nekih kolizija s drugim programima/DLL-ovima u istom wine prefiksu ili je neki update na razini sustava napravio regresiju.

A ima i ona uzrečica: ako radi ne diraj 🙂

Bitno je shvatiti koliko je kompleksan posao koji Wine ekipa radi. Obrnuto inženjerstvo (reverse engineering [1]) isto je kao napraviti kopiju auta samo gledajući ga kako vozi bez ikakvog uvida u specifikacije ili ispod haube…

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_engineering

Neznam sta bi mi trebalo od programa na androidu od windowsa ?! Razmisljam citavo vrijeme i nikako da dodem na ideju ?

lp b4sh

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.