Zašto ne biste isprobali Linux?

Vi ste dugogodišnji Windows korisnik i možda se do sada niste niti zapitali da li postoji nekakav drugi sustav koji pokreće računala. Načuli ste možda za Mac OS, pa čak i za Linux, ali niste previše ulazili u cijelu priču oko operacijskih sustava – pa zašto bi  kad vam računalo i ovako radi sasvim dobro. Možda ste se malo ohrabrili pa ste prosurfali internetom i saznali neke informacije o drugim sustavima, ali entuzijazam je ubrzo pao kada je trebalo instalirati sustav  jer ste čuli da tu ipak treba malo više truda i znanja, ili ste čuli da Linux nije za obične korisnike nego samo za štrebere i geekove.

Pa zašto bih se ja mučio kada mi ovaj sustav radi sasvim dobro.” – to je vjerojatno izjava većine Windows korisnika. Slažemo se s vama kad kažete da vam taj sustav radi sasvim dobro, ali vi ne znate da neki drugi sustavi rade puno bolje i nude puno više nego Windows. O prednostima Linuxa nećemo previše govoriti, njih možete pronaći brzim pretraživanjem interneta nego ćemo se usredotočiti na nešto drugo. Pokazati ćemo vam da Linux možete isprobati na nekoliko načina a da ga niti ne instalirate na računalo, a ako se ipak odlučite na instalaciju pokazati ćemo vam kako i to napraviti. Pa krenimo.

 

  • LIVE CD

Gotovo svaka Linux distribucija dolazi na tzv. Live CD-u. To znači da se cijeli sustav može u cijelosti pokrenuti i raditi samo sa CD-a. Kada skinete Linux s interneta i “spržite” ga na CD, samo ga ubacite u računalo i kod paljenja računala postavite da CD medij bude prioritet pri pokretanju. Točno kako se to radi ovisi od računala do računala, ali izbornik u kojemu se to podešava se pokreće najčešće s tipkom DEL, F12 ili nekom drugom F tipkom. No to će vam vjerojatno pisati odmah kod pokretanja računala. Ali nemojte očekivati preveliku brzinu rada kada pokrenete Linux sa CD-a jer je CD medij ipak puno sporiji i bučniji nego tvrdi disk. Ovakav način pokretanja Linuxa je najbolji za testne svrhe da vidite kako sve to izgleda, pokrenete koju aplikaciju i kraće vrijeme se poigrate s Linuxom.

 

Ubuntu 11.10 pokrenut s Live CD-a

 

  • Live USB Stick

Pokretanje Linuxa s USB sticka je gotovo isto kao i pokretanje s Live CD-a. Razlika je u:

  1. Brzini – naime USB memorija omogućava veće brzine pisanja i čitanja podataka nego CD, pa je zbog toga pokretanje i rad Linuxa na USB sticku puno brži nego na CD-u.
  2. Buci – USB stick ne pravi nikakvu buku, dok CD pri svojem okretanju pravi određenu buku koja u malo dužem razdoblju može nekome smetati.
  3. Alatima za snimanje – za snimanje odnosno “prženje” CD-a ste koristili alat za snimanje kao što je Nero Burning Studio, Ashampoo Burning Studio, ili neki drugi alat. Tako i za snimanje na USB stick postoje određeni alati koje ćemo nabrojati.

Unetbootin

Unetbootin je alat u kojem možete odabrati željenu Linux distribuciju te USB stick na kojega želite snimiti Linux i to je to. Ili ukoliko ste već skinuli neku Linux distribuciju s interneta  samo odaberite iso sliku koju ste skinuli i željeni USB stick i kliknite na OK. Pričekajte koju minutu da se sve završi i možete ponovno pokrenuti računalo da biste isprobali Linux.

 

Unetbootin

 

Live USB Install

Live USB install je aplikacija gotovo identična prethodnoj. Morate odabrati dali želite Linux sa računala ili da vam ga aplikacija skine s interneta, i željeni USB stick i to je to.

 

Live USB Install

 

YUMI

YUMI ili Yet Another Linux Installer jer aplikacija slična prvim dvjema koje smo nabrojali. Sve možete vidjeti na screenshotu.

 

YUMI

 

SARDU

Sardu ipak nudi malo više opcija nego prve tri aplikacije. Prvenstveno zbog toga što omogućava pravljenje multiboot USB sticka, odn. snimanje nekoliko Linux distribucija na USB stick koje kasnije odabirete kod pokretanja računala. Možete čak snimiti i Windows sustav čiju instalaciju kasnije pokrećete s USB sticka, pa i neke druge alate poput antivirusnih alata, alata za spašavanje ili particioniranje diskova i sl. Sve ovo ovisi samo o kapacitetu USB sticka na kojega snimate.

 

SARDU

 

XBOOT

XBOOT, kao i Sardu, omogućava snimanje nekoliko Linux distribucija na USB stick. Ovdje je potrebno samo povući iso slike skinutih Linux distribucija na otvoreni prozor XBOOT aplikacije, nakon toga kliknuti na “Create USB” gumb, pa odabrati USB stick i eventualno bootloader i za kraj kliknuti OK.

 

XBOOT

 

LILI

LILI omogućava snimanje samo jedne Linux distribucije na USB stick, a ono što ga razlikuje od svih dosad nabrojanih je njegov izgled. Možemo reći da je najljepši od svih nabrojanih i da će se više svidjeti ženskoj populaciji.

 

LILI

 

Universal USB Installer

Universal USB installer je još jedan u nizu alata za snimanje Linuxa na USB stick, koji se ne razlikuje previše od prethodno nabrojanih.

 

Universal USB installer

 

Toliko o alatima za pravljenje bootabilnih ili multibootabilnih USB stickova s Linux distribucijama. Slijedeći način za isprobavanje Linux distribucija je virtualizacija.

 

  • Virtualizacija

Virtualizacija omogućava pokretanje i instalaciju bilo kojeg operacijskog sustava unutar postojećeg sustava. Neki od najpoznatijih rješenja za virtualizaciju su Virtualbox, VMware Player, VMware Workstation i QEMU. Virtualizacijom možete paralelno raditi na oba sustava i razmjenjivati podatke između njih. Jedan je sustav na kojemu se obavlja virtualizacija tzv. host, a drugi je unutar prozora. Virtualizacijom  možete isprobati bezbroj Linux distribucija a da ne morate niti jednom restartirati računalo. Nedostatak je što virtualizacija zahtijeva malo “jače” računalo jer su ipak pokrenuta dva sustava odjednom koji koriste isti hardver.

 

Virtualbox

 

  • Instalacija na računalo

Prošli smo sve načine isprobavanja Linux distribucija i vjerojatno ste dosad zaključili koji vam način najbolje odgovara a neki od vas su možda i skinuli neku Linux distribuciju s interneta. Ukoliko ste dovoljno zainteresirani možete ju i instalirati na računalo. Bez brige, nije to nikakav problem, potrebno je samo obaviti par koraka prije instalacije Linuxa na računalo. Potrebno je pripremiti mjesto na tvrdom disku na koje ćemo instalirati Linux distribuciju.
Većina Windows korisnika najčešće na svojem računalu imaju dvije particije. Prva je ona na kojoj je instaliran Windows, a druga je ona na kojoj čuvaju sve ostale podatke. Ako imate više od dvije particije, još bolje. Uglavnom, moramo odvojiti jednu particiju ili smanjiti postojeću za desetak ili više GB na koje ćemo kasnije instalirati Linux. Prije svega – napravite backup svega što vam je bitno na računalu. Ako imate vanjski disk ili puno DVD medija prebacite sve važnije podatke na njih za svaki slučaj.
Znači, moramo smanjiti jednu particiju. Otvorite “My Computer” na radnoj površini, desni klik na particiju koju smanjujemo pa na “Properties” i odaberemo karticu “Tools”.

 

 

Ovdje imamo dva alata, koji su za provjeru stanja i defragmentaciju particije. Prvo moramo provjeriti dali se na particiji nalaze nekakve greške koje bi mogle utjecati na zdravlje diska. Pa kliknimo na “Check now” gumb i provjerimo dali je disk zdrav. Alat bi trebao automatski prepoznati i popraviti bilo kakve greške na particiji. Kada smo to završili možemo krenuti na defragmentaciju particije. Vratimo se na onu prvu sliku i kliknimo na “Optimize now” gumb.

 

 

Dobiti ćemo novi prozor gdje vidimo popis particija, gdje odaberemo opciju za analizu particije i ako je particija fragmentirana, odaberemo defragmentaciju. Ovaj postupak bi mogao potrajati dugo, ovisno o fragmentiranosti particije. Fragmentiranost označava postotak u kojemu su datoteke na disku “razbacane” po cijeloj particiji. Što znači da će defragmentacija posložiti sve datoteke na početak particije a zadnji dio particije ostaviti nama da ju možemo slobodno smanjiti. Ovdje je Linux u prednosti jer na Linuxu nema fragmentacije kao na Windowsu.
Kada smo obavili defragmentaciju particije možemo krenuti na smanjenje particije.Pokrenite “Control Panel” i u njemu odaberite “Administrative Tools”:

 

 

Otvoriti ćem nam se novi prozor gdje odaberemo “Computer Management”, pa tu onda kliknemo na “Disk Management” s lijeve strane. Ovdje vidimo popis svih particija:

 

 

Desni klik na particiju koju želimo smanjiti i odaberemo “Shrink Volume..”. Dobivamo novi prozor:

 

 

U njemu moramo odabrati za koliko prostora želimo smanjiti particiju. Linuxu, za razliku od Windowsa je dovoljno čak i 10 GB za instalaciju, ali je preporučivo više. Oko 15-20 GB bi bilo sasvim dovoljno za osnovnu instalaciju. Pa unesimo za koliko želimo smanjiti particiju- ako je to 20 GB upišimo u kućicu 20480 i možemo kliknuti na “Shrink”. Možda će biti potrebno ponovno pokrenuti računalo kako bi se smanjivanje obavilo kako treba. Ako je sve završeno kako treba možemo instalirati Linux na prostor koji je ostao smanjivanjem particije. Upute za instalaciju svih popularnijih Linux distribucija možete naći pretraživanjem interneta, pa i na našem wikiju.

 

  • Wubi

Neke distribucije imaju uključen alat pomoću kojega možemo obaviti instalaciju Linuxa bez particioniranja diska, i to unutar Windowsa. Na Ubuntuu se on zove Wubi, ali se može se naći i na drugim distribucijama pod različitim nazivom. Također postoji i inačica Wubija pod imenom WubiX koja može instalirati bilo koju drugu distribuciju bez particioniranja diska. Ovaj alat je idealan za početnike koji se ne žele zamarati particioniranjem diska i uobičajenim postupkom instalacije Linuxa, a žele u potpunosti pokrenuti Linux na svojem računalu. Kada obavite instalaciju ovim putem kod ponovnog pokretanja računala će vas dočekati izbornik u kojemu imate izbor između Windowsa i Linuxa. Ako odlučite da vam Linux više ne treba samo pokrenite deinstalaciju iz početnog izbornika na Windowsu i deinstalirajte Linux kao bilo koji drugi program na Windowsu. Neki ne vole ovaj alat jer nije pravi dualboot kao kod uobičajene instalacije, ali ako želite instalirati Linux bez velike muke ovo je idealan alat za vas. Pa kada skinete recimo Ubuntu s interneta i spržite na CD otvorite taj CD i unutar njega će te vidjeti Wubi.exe datoteku. Pokrenite ju i otvoriti će vam se ovakav prozor:

 

 

Sve što je potrebno je odabrati na koji disk želimo smjestiti Ubuntu, odabrati veličinu instalacije, upisati korisničko ime i lozinku i kliknuti na instaliraj. Postupak će potrajati dvadesetak minuta i kada ponovno pokrenemo računalo moći ćemo odabrati Ubuntu.

 

Evo kao što vidite isprobavanje Linuxa nije nikakav bauk. Ako želite Linux možete isprobati bez ikakve trajne izmjene na vašem računalu, a ako se odlučite na instalaciju ona također nije preteška.

Sve ove podatke imate također i na našem Wikiju pa svratite i tamo. Naći ćete dosta informacija koje će vam olakšati početne korake u Linuxu.

Ako budete imali kakvih pitanja slobodno pitajte na našem forumu ili ostavite pitanje u komentaru.

 

Autor:Hugo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Zašto ne biste isprobali Linux?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

17 Komentara

Dodaj svoj

Vec godinu dana aktivno koristim linux, znaci nemam padobran zvan Windows na racunalu. Koliko toliko sve je manje vise ok, surfanje ok, multimedia isto tako, ali prosli tjedan sam kupio manje poznati usb stick za video capture i tu je nastao problem, nema drivera, a u driverima smatram da je Windows car, svaki iole mali komad info komponente je podrzan, dok sa linuxom i dalje se mora dobro paziti koje se komponente koriste da bi sve radilo kako treba.

Da. Imas pravo. Iako je trenutno dosta dobro podrzan osnovni hardver problem je i dalje sto nema drivera za egzoticniji hardver poput ovog sto si naveo. Iako se cesto i takav hardver moze natjerati da radi to nikako nije lako rjesiti pocetnicima i za njih to zna biti frustrirajuce iskustvo.
Takodjer, cesto je hardver podrzan pod Linuxom ali nema naprednijih mogucnosti podesavanja koje postoje pod Windowsima.
Ovo nije krivica Linuxa vec proizvodjaca hardvera koji ne rade drivere za Linux jer im se ne isplati.
Zato treba biti oprezan i malo prosurfati netom prije kupovine hardvera da se vidi da li doticni radi pod Linuxom.
BTW Hugo, odlican clanak!

Poštovanje, pohvala autoru članka. Odlično odabrana i odrađena tema, cjelovita i zaokružena. Nedostaje nam ovakvih kvalitetnih članaka. Da li bi se moglo odraditi pristup Linux-u u korporativnom okružju gdje (nažalost) postoji potreba za raznim ograničavanjima,… prvenstveno pristupa internetu.

Super članak, ali da bi bio kompletan samo još fali lista najpopularnijih distribucija, par riječi o njima te link na download. 🙂

Inače sam aktivan korisnik Ubuntu distribucije no nažalost i dalje ponekad moram boot-at u Windowse za neke stvari poput snimanja i obrade muzike gdje linux i dalje poprilično zaostaje.

Ubuntu – http://www.ubuntu.com/
Debian – http://www.debian.org/
OpenSuse – http://www.opensuse.org/en/
Fedora – http://fedoraproject.org/
Slackware – http://www.slackware.com/
Arch – http://www.archlinux.org/
Gentoo – http://www.gentoo.org/
PCLOS – http://www.pclinuxos.com/

To su glavne distribucije a ostalo su njihovi forkovi, neki vrijedni spomena a neki ne.

Linux imam sad već skoro 13 godina, windows ne koristim, hardware ne biram kad kupujem već kupim kaj mi se svidi a opet, sve mi radi.

Za to se javi na forum. Priloži i ispis lsusb i zadnjih dvadesetak redova dmesg kad budeš pisao na forumu. Ispis tih naredbi napravi kada je kartica uštekana makar pola minute.

Pozdrav!

Drago mi je da se linux sve više popularizira. Koristim razne Ubuntu distribucije nekih godinu i pol, najviše Ubuntu Studio iako nisam nikakav stručnjak za kompjutere. Jako sam zadovoljan i čak sam ga preporučio i instalirao nekim svojim prijateljima, prosječnim korisnicima kompjutera koji su zadovoljni i sve im radi. Jedino slažem se da treba obratiti pažnju na podržanost hardwarea. Npr. nikako nisam uspio natjerati ZTE MF652 USB modem da se spoji na internet (Vip mobilni) iako s nekim drugim USB-ovima, koliko čujem sve radi perfektno na Ubuntu.

Naprijed Linux, dole Windowsi!

Super, hvala za linkove, to ću sačuvati. U međuvremenu sam odustao od mobilnog interneta i sad radim da uvedem žicu u stan.

Pozdrav!

Na naslovnici postoji članak “Ubuntu okreće leđa zajednici koja ga je uzdigla na tron” i sudeči po komentarima svi “mrze” Ubuntu 😀 a prva slika u ovom članku Ubuntu 😀
Ako ga ne podnosimo (Ubuntu) zašto ga onda i dalje forsiramo?!

sad pogledaj datume članaka i reci što primječuješ. beside, većina ipak voli ubuntu bez obzira kaj oni radili i kak se ponašali prema zajednici tako da tko želi nek ima.

Ajde, nije ovaj članak toliko star! Nema ni godinu i pol!
Treptaj oka u svijetu informatike. Što se moglo dogoditi za godinu i pol?
😛

Davno je to bilo kad se taj članak pisao. Tada su bila neka druga bolja, naivnija vremena. Rijetki su ljudi koji se prisjećaju tih davnina.
Moja prabaka mi je nešto o tome pričala ali pola toga joj ne vjerujem.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.