Android SDK installer za Debian i Ubuntu

Ako ste Android početnik, entuzijast ili iskusni developer i ako se slučajno odlučite kao razvojnu platformu odabrati Linux čeka vas prilično dugotrajan proces instalacije svih potrebnih alata. Osim toga taj proces može biti itekako složen ako niste previše upoznati s Linux sustavima. Postoje brojne upute diljem interneta no vjerojatno ćete negdje tijekom postupka zapeti i nećete znati rješenje (ovo se odnosi na one koji nisu previše upoznati s Linux sustavima). Pa evo ukratko postupak kroz koji će te morati proći kako bi ste sve obavili kako treba:

  • Prvo je potrebno skinuti Java Development Kit,

  • Nakon toga skinuti Android SDK, raspakirati ga i dodati njegove putanje u .bashrc,

  • Zatim morate pokrenuti Android SDK te pomoću njega skinuti SDK platformu i dodatne alate,

  • Četvrti korak je podešavanje računala da prepoznaje vaš Android uređaj,

  • Peti korak je instalacija Eclipse razvojnog okruženja i ADT dodataka za Eclipse,

  • Osim toga moguće je dodatno instalirati i podesiti brojne druge alate ovisno o pojedinačnim specifičnostima i potrebama.

Cijeli postupak će oduzeti mnogo vremena, a većina postupka se obavlja kucanjem naredbi u Terminal, što bi većina početnih a možda i iskusnih korisnika najradije izbjegla. Debian developer Adnan Hodžić iz Bosne i Hercegovine je mislio na to, te je odlučio sastaviti skriptu za Debian i Ubuntu koja znatno olakšava postavljanje početnog razvojnog okruženja za Android. Osim Debiana i Ubuntua, skripta će vjerojatno bez problema raditi na bilo kojem sustavu baziranom na Debianu, a uz male preinake možda i na drugim distribucijama poput Fedore, Archa i sl. U nekoliko jednostavnih koraka skripta će skinuti i podesiti OpenJDK, Android SDK, ADT dodatak za Eclipse, dodati podršku za većinu popularnih proizvođača Android uređaja i omogućiti punu podršku za MTP odn. omogućiti USB mass storage podršku za uređaje s Android Ice Cream Sandwich i Jelly Bean sustavom.

Android SDK Installer

 

Skinite arhivu s ovog linka, raspakirajte ju, a android-sdk-installer datoteci dodajte prava za izvršavanje i pokrenite kao administrator u Terminalu. Sve će se instalirati na root particiju tako da će svi korisnici na sustavu imati koristi od ovoga.  Vjerujemo kako će ovo olakšati život i sačuvati vrijeme mnogima. Projekt je objavljen pod GPL v3 licencom, tako da se i vi možete uključiti na na Github stranici.

Reference: OMGUbuntu

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 Komentara

Dodaj svoj

Ako imam android mob koji više ne koristim, da li ga mogu koristiti za SDK finte ako u njemu nije kartica, odnosno nije priključen na mrežu (ako ne računamo usb kabl do njega)?

Pozdrav,imam problem sa ovim naime kada pokrenem android-sdk-installer (run in terminal) terminal se na kratko pokrene i nestane to jest ništa se ne događa.Pokušao sam više puta ista stvar radi se o ubuntu-12,04 LTS

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.