Antergos Linux vs Manjaro Gnome edition

Iako nam je nedavni tekst o Manjaru (i pomiješana iskustva s njim) još uvijek u sjećanju, vidim da ovdje nije bilo priče o Antergosu. Jest na forumu – bila je preporuka za nove korisnike koji žele Arch s GUI instalacijom. Ovdje ću kratko opisati Antergos i usporediti ga s Manjarom koji je u zadnje vrijeme postao vrlo popularna distra.

Antergos je još jedna Linux distra bazirana na Archu koja dolazi s grafičkom instalacijom i Gnome okruženjem te slijedi KISS filozofiju. Antergos je novi naziv ove distre, koja se ranije zvala Cinnarch i nudila Cinnamon kao glavni DE. Distre bazirane na Archu su poznate po jednom radnom sučelju: Chakra po KDE okruženju, Manjaro po Xfceu, ArchBang ima Openbox, Bridge LXDE, a Antergos po Gnomeu.

Usporedba je urađena na sljedećem hardveru s jednako dodijeljenim diskovnim prostorom:

 • Intel Core i3-2310M 2.10 GHz
 • Intel HD 3000
 • RAM 4 GB
 • Hdd 500 GB

 

Preuzimanje

Antergos preuzimamo sa službene stranice (dostupno u 32- i 64-bitnim verzijama).

Manjaro s Gnome okruženjem nije službeno izdanje i održava ga zajednica, a stabilnost u odnosu na službena izdanja nije diskutabilna. Nedostatak je što korisnicima nije ponuđen direktni link na ISO, već moraju malo pretraživati kroz mape Manjara na Sourceforgeu.

 

Live DVD

Antergos je težak 717 MB, a tko voli snimati distribucije na disk morat će koristiti DVD zbog 18 MB viška.

Manjaro je ipak siguran za odabir DVD-a jer je ISO slika teška 1,6 GB.

Ja sam koristio USB stick za testiranje i instalaciju distri, a pripremu USB-a sam radio pomoću Unetbootin programa (za Manjaro) i terminal za snimanje Antergosa.

Obje distre imaju mogućnost podizanja sustava u Live modu, i nakon testa prepoznavanja hardvera slijedi odluka za instalacijom. Antergos dolazi s minimalnim brojem programa, dok je Manjaro snabdjeven programima za normalno korištenje.

 

Instalacija

Kako je rečeno, distre dolaze s grafičkom instalacijom, ali nude i mogućnost tekstualne instalacije. Tekstualnu instalaciju nisam radio zbog fokusa na nove korisnike.

Antergos_cnchi

Antergos koristi Cnchi instaler, identičan Manjarovom instaleru. Cnchi je još u beta fazi. Dodane su opcije za instalaciju željenog grafičkog okruženja (Gnome je izbor po defaultu), a kasnije nudi opcije poput instalacije firewalla, podrške za printere, Bluetooth, te instalacija softvera treće strane za pregled multimedije. Ostalo se ne razlikuje od instalacije Manjara, ali instalacija u mom slučaju nije htjela nastaviti. Nakon rješavanja problema, instalacija je ipak uspjela (njezino trajanje ovisi o brzini vaše veze na internet).

Problem koji se javljao kod instalacije Antergosa nakon particioniranja i unosa korisničkih podataka je uzrokovao mirror. Nakon omogućavanja drugih mirrora u antergos-mirrorlist datoteci (odnosno, komentiranja mirrora koji je pravio problem) i updatea repozitorija naredbom sudo pacman -Syy, instalaciju sam ponovno pokrenuo i uspješno dovršio.

Manjaro koristi Thus instaler koji je još u beta fazi, ali nisam imao nikakvih problema s instalacijom. Trajala je oko 20 minuta i uspješno je završena.

 

Desktop

Sustav se ne podiže brzo:

Antergos: 43 sekundi
Manjaro: 49 sekundi

Gnome okruženje je verzije 3.10.2; čisti desktopi i vrlo brzi sustavi.

Antergos desktop

Antergos desktop

 

Manjaro desktop

Manjaro desktop

 

Kod Antergosa sam imao problem da se Upravitelj datoteka ne otvara pod root ovlastima. Tim problemom se nisam previše bavio, jer sam vrijeme koje bih iskoristio za rješavanje problema zamijenio radom kroz terminal.

 

Programi

Antergos programi

Antergos programi

 

Antergos nudi malo programa: samo one najpotrebnije, i ostavlja slobodu korisnicima za dotjerivanje sustava po njihovoj želji. PacmanXG je odličan alat s mnoštvom opcija i pravi izbor za bijeg od terminala.
PacmanXG je u beta fazi, a prilikom otvaranja programa upozorava na greške za yaourt i problem provjere mirrora, kao i na problem s lokalizacijom. Yaourt moramo instalirati, no za ostale probleme – koji ne utječu na rad programa – nisam našao rješenje.

PacmanXG

PacmanXG

 

Chromium je odabran za web preglednik, Xnoise za multimediju, Shotwell za slike, a LibreOffice dolazi opcionalno.

Manjaro je u velikoj mjeri opremljen programima koji su dosta dobro izabrani. Većina tih aplikacija se često koristi, stoga ne mislim da će biti mnogo nezadovoljnih korisnika kojima bi izbor predinstaliranih programa predstavljao problem.

Manjaro programi

Manjaro programi

 

Zaključak

Prvo bih počeo s Gnome okruženjem. Lijepo i moderno okruženje, ali ne i za moje potrebe. Problema (bugovi) s ovim okruženjem nisam imao, osim mojih osobnih (navika). Iako se sve da podesiti (dodajmo tu još i klasični izgled), još uvijek nisam skupio dovoljno snage da se naviknem. Možda drugi put.

Antergos – ako sam ikada uporno htio instalirati neku distru, to je ova, zbog problema koji su me zadesili i traženja njihovih rješenja. Iako problemi nisu veliki, mislim da novi korisnik bez imalo iskustva u Linuxu baš i neće htjeti isprobati distru, a još manje rješavati problem kroz terminal. To nikako ne znači da će i ostali imati ovaj problem; ja pišem ono što se meni dogodilo.

Manjaro – da sada prvi put želim koristiti Linux, odabrao bih ga. Veličina ISO slike već na početku govori da se ovdje ne radi samo o base systemu, jer dostupni su programi za svakodnevno korištenje.

U cijeloj priči stekao sam neko iskustvo i ako zanemarimo probleme, na osnovu čega donijeti zaključke? Mislim da dvije stvari ovdje igraju ulogu:

1 – tko više teži KISS principu;
2 – tko više prilagođava Arch novim korisnicima.

Archeri vole jednostavnost, svoja pravila i nenametljivost – u osnovi, KISS filozofiju. Antergos dolazi s minimalnim brojem programa, veličina ISO slike je duplo manja u odnosu na Manjaro, instaleri su skoro identični (Cnchi ima više opcija od Thus instalera) i koristi Archeve repozitorije. Antergos ovdje više teži KISS-u.

Prilagođavanje? Distre jesu prilagođene novim korisnicima, ali nema Plymoutha. To je jedan od detalja koji bi trebali uljepšati iskustvo novim korisnicima, bez obzira na to što vrijeme čekanja iznosi 30-50 sekundi. Potreba za korištenjem terminala je značajno smanjena zbog grafičkih programa za instalaciju i upravljanje paketa. Ovdje bi jedina razlika bila Pamac vs PacmanXG kao i podrška, što po mojem mišljenju ostaje neriješeno.

Meni je Antergos bolji od Manjara jer više teži Archu i njegovoj filozofiji, dok je Manjaro odlična distra, ali ipak udaljenija od Archa.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Antergos Linux vs Manjaro Gnome edition, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

You may also like...

7 komentara

 1. Kreso napisao:

  Bas me zainteresirao ovaj Antegros da ga isprobam i usporedim s Archom koji sam sastavim

 2. Joel napisao:

  Pred par dana sam prešao na Manjaro sa PCLOS-a koji je dosta zapušten nakon odlaska Textara. Ime mi zvuči malo bezveze, jako mi fali Synaptic ali sve ostalo mi izgleda svježe, ispolirano i brzo. Govorim o baznom KDE okruženju koje si mogu bez grižnje savjesti priuštiti jer imam 6 GB memorije a ne bavim se grafikom niti rudarenjem Bitcoina.Prekrasne ikone, grafička sučelja, rolingriliz distribucija, svi kodeci instalirani, komu treba više za početak. Do sada sam samo naletio na bug u Google Earth-u da mi ne prikazuje slike panorama. Antegros sa Gnome-om me nipošto sada ne zanima nakon ovog otkrića, da ne pričam da sam isprobavao i Mageju, Fedoru, Open SuSe, Ubuntu, Mint i nijedna od navedenih distribucija me nije ostavila tako skoro pa bez daha. Da napomenem da PC koristim samo za zabavu, novosti i kontakte.

 3. vision napisao:

  Gnome je najviše izabran zbog neke ravnoteže na portalu što se tiče okruženja.
  Antergos je mogao biti i sa ostalim okruženjima, a Manjaro jeste dobra distra, ali mi je mnogo ljepše kad OS poslije instalacije poštimam mojim potrebama.

 4. blast beat napisao:

  Ja sam odlucio da u buduce pocetnicima preporucujem Manjaro. Em je rolling release, em je dostupan veci broj paketa (zbog AUR-a) nego u npr Mintu gde je pocetnicima problem dodavati nove repozitorijume zarad nekih programa. Manjaro ekipa je na dobrom putu da napravi savrsen OTB disto. A Antergos mi vise nije fora od kad su promenili ime i uzeli GNOME-e. U svakom slucaju, ja ostajem na Arch-u, a pocetnicima svaka preporuka za Manjaro. 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.