Održan prvi Virtualni dan slobodnih i otvorenih tehnologija

Hrvatska udruga Linux korisnika je u nedjelju, 16. ožujka, organizirala prvi Virtualni dan slobodnih i otvorenih tehnologija. U sklopu Virtualnog dana, koji se odvijao na Hulk onAir YouTube kanalu, održana su četiri predavanja.

Virtualni dan otvorenih i slobodnih tehnologija

U uvodnom predavanju “Zašto i kako se uključiti u svijet slobodnih i otvorenih tehnologija” Jasna Benčić i Lucija Pilić nastojale su objasniti kako radom na open source projektima možete unaprijediti sebe, svoja znanja i vještine te svijet oko sebe.

prvo_predavanje

Matija Nalis je u sklopu predavanja “OpenStreetMap – slobodna karta svijeta” predstavio OpenStreetMap projekt u Hrvatskoj, objašnjavajući višestruke prednosti i napredne mogućnosti ove karte u odnosu na sveprisutni Google Maps.

drugo_predavanje

Vječnu raspravu o editorima potaknuo je Domagoj Stolfa s predavanjem “NetBeans u sklopu Linuxa“, ističući prednosti ali i mane ovog IDE–a, te ga direktno uspoređujući s Vim i Emacs konkurentima.

trece_predavanje

Zahvaljujući “Projektu Otvorena mreža“ Valenta Turkovića, cijelo naselje Moravica prekriveno je besplatnim, otvorenim i sigurnim Wi-Fi signalom, a volonteri na projektu trenutno se fokusiraju na širenje mreže u Slavoniji, Baranji te priobalnim turističkim naseljima. Osim sudjelovanja u projektu, možete im pomoći donacijama (za mrežne usmjerivače, tzv. routere), pisanju dokumentacije, koda i raznovrsnih članaka te javljanju bugova i ostalih problema.

cetvrto_predavanje

Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se ovaj događaj održi – predavačima, organizatorima i, naravno, posjetiteljima koji su nas došli slušati.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.