Sabayon 14.01 Xfce – Prošlost na dohvat ruke

Možda se pitate što se događa sa Sabayonom? Čini vam se da je krišom nestao? Distra koja je obećavala, uvijek skromna i nevjerojatno brza, bazirana na Gentoo Linuxu je ipak tu. S verzijom 14.01 Sabayon u tišini nastavlja svoj razvoj, a ja sam se opredijelio za Xfce okruženje.

Opet dižem prašinu sa starih tekstova i fokusiram se na ovu recenziju, koju sam u to vrijeme rado čitao dok se na mom laptopu vrtjela Pear petica.

Sabayon možete isprobati u grafičkom okruženju koje se vama dopada, a dostupan je u 32- i 64-bitnim verzijama. Veličina ISO slike Sabayona Xfce je 1.6 GB.

Nakon snimanja Sabayona na USB, pokrećem Live sustav. Pri podizanju sustava primijetio sam da Plymouth na kraju pomalo podbacuje (slika izgleda ružno), ali to ne predstavlja nikakav problem (vizualni), jer sustav normalno radi i stabilnost nije ugrožena. Desktop je lijep, ima dosta proziran panel i par ikonica na radnoj površini.

Sabayon Live desktop
Sabayon Live desktop

 

Pokrećem instalaciju. Instalacija je lagana, koraci su logični i nakon 20 minuta proces je uspješno završen. Jednostavno i brzo instaliranje ako usporedimo Gentoo distru i sustav koji mi koristimo.

Paritioning

 

Instalation_process

 

 

Desktop

Nakon podizanja svježe instaliranog Sabayona (Plymouth je ovaj put ispravan), pojavljuje se upit za odabir web pretraživača (Chromium ili tekstualni web pretraživač) te obavijest da je sustav ažuriran i da nema novih nadogradnji.

Desktop_first
Odabir preglednika interneta

 

Odlično – pomislih, i odmah otvaram RIGO program da instaliram Firefox ili Chrome pretraživač. RIGO je program za upravljanje paketima, instalaciju programa, nadogradnju sustava i podešavanje repozitorija. Na moje iznenađenje, program ne pronalazi nijedan paket, već traži da ažuriram repozitorije jer su stari i nadogradnju u startu prekida s greškom. Meni wireless nije uključen, pa njegovom aktivacijom te ponovnim unosom WPA lozinke (tijekom instalacije sam uključio wireless) ažuriram repozitorije. RIGO inače ispisuje komentare koji će vas malo začuditi i učiniti da sljedeće poteze obavite s osmijehom na licu.

Upgrade
Rigo zna imati smješne komentare

 

Nadogranja je završena
Nadogranja je završena

 

Xfce okruženje – uvijek isto. Prisutan je samo jedan panel, klasični izbornik, klasična tema i dovoljan broj programa. Panel pomalo oskudijeva dodacima, pa vi instalirajte one koji vam trebaju. Za razliku od ranijih verzija, u ovoj je uklonjen donji panel, a u gornji po defaultu nije aktiviran dodatak Područje obavijesti (Notification area), prilikom spuštanja otvorenih prozora programe nećete moći vidjeti ni pokrenuti s desktopa.

 

Programi

Thunar je zadani upravitelj datoteka dovoljan za većinu posla, iako izgledom odaje dojam da se radi o zastarjelom programu. O knjizi se ne sudi po koricama, pa tako ni Thunar nije manje vrijedan od drugih upravitelja datoteka.

Libre Office u verziji 4.2.1.1 dobio je novi početni prozor, pa se sada slaže s defaultnom pozadinom.
Za muziku je instaliran Exaile 3.3.1, za uređivanje slika Gimp 2.8.10, a za video Totem 3.10.1, dok se cijeli sustav vrti na kernelu 3.12.0.

 

Zaključak

Sabayon se pokazao kao jako brz i stabilan sustav. Od zadnje recenzije Sabayona 10 Xfce nema mnogo promjena; sve što je tamo napisano vrijedi i ovdje. Naravno, Thunar je dobio opciju otvaranja datoteka u novoj kartici, kombinacijom tipki ALT+F2 otvara se pokretač programa, dok automatski login i dalje nije moguć zbog 4.10 verzije.

Nadogradnja sustava je trajala 4 sata, ali utjeha mi je da je sve prošlo bez problema. Primijetio sam da nema indikatora za jačinu zvuka, pa sam to podesio kroz Audio Mixer. Manage Firewall se ne otvara na klik mišem, ali pokretanje tog programa moguće je iz terminala. Za pozadinske slike su dostupne samo 2 slike, dok se veći izbor nalazi u direktoriju /usr/share/backgrounds (opcija dodaj sliku na listu).

Zanemarite lažno upozorenje koje se pojavljuje odmah nakon podizanja sustava da je isti ažuriran.
Sabayon je dobar za svakoga, nije ga teško koristiti, a sa zadovoljstvom ga možete prilagođavati svojim potrebama. Jedino što ne mogu obećati je da će sustav uspješno raditi poslije nadogradnje, jer ovo je rolling release distra.

Nadam se da će autor one sjajne recenzije gore ponovno instalirati Sabayon Xfce u dual boot, barem da se prisjeti pozitivnog iskustva.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Sabayon 14.01 Xfce - Prošlost na dohvat ruke, 5.0 out of 5 based on 1 rating

13 Komentara

Dodaj svoj

Poslije instalacije koja je teška 2.4Gb još se nadograđuje oko 4Gb. To mi nikada nije bilo jasno, zašto onda ne naprave instalaciju koju nije potrebno odmah nadograđivati sa 4Gb.
Kod svake verzije Sabayona zafrkavaju driveri za grafiku. I nedostaju 64 bitni driveri za printere.Onda su maknuli neke programe iz repozitorija koji su prije bili pod normalno. itd…..

Stvarno preveliki upgrade.Ova je verzija izašla u prosincu prošle godine,ali bez obzira na to ipak je upgrade prevelik.Mislim da bi pametno učinili kada bi uskoro izašla nova verzija.Inače,distra je O.K. Koristio sam je dok je nisam skršio svojom nepažnjom. 🙂

Znaju updateovi na Sabayonu biti poprilično veliki. Ja sam znao imati svakih par dana po 600 Mb updatea.
Biće tako rješavaju rolling rellease probleme.

“Nadam se da će autor one sjajne recenzije gore ponovno instalirati Sabayon Xfce u dual boot, barem da se prisjeti pozitivnog iskustva.”
Na žalost neću. Sabayon je divna distra, ali ne isplati mi se strepiti kada će se nešto skršiti nakon instalacije updatea. Taman podesim sve kako treba, propustim desetak dana obaviti update i očekuje me nova reinstalacija.
Sve što je imao Sabayon (osim ovih funny stvari koje Rigo izbacuje) sam našao u Manjaru. A Manjaro osim toga ima i stabilnost.
Sabayon mi je draga distra, ali očito da nemaju dovoljno veliku ekipu da slože rolling rellease od Gentooa. Manjaro je tu puno bolje postupio. Odabrali su puno lakšu bazu, koja je još uvijek dovoljno hard core da se na njoj može graditi.

Pretpostavio sam da nećeš nakon što si imao loše iskustvo, ali sa druge strane pitanje je kako će se ponašati poslije par mjeseci? Trebalo bi da su stabilnost poboljšali, a to će znati korisnici koji ga koriste ili budu koristili.

Pa sve ovisi koliko tko ima volje uloziti vremena ako nesto zapne. Svaka greska se na Linuxu moze popraviti. Vjerojatno bi iskusan korisnik Gentooa ko od sale odrzavao i popravio Sabayon. Isto tako vjerujem da bi njihov forum ili wiki isto tako pomogli.
Sabayon ima svoj sarm i svakako preporucam ljudima da ga isprobaju. Da mi nije Manjara koji mi je savrseno sjeo, Sabayon bi mi mozda bila glavna distra.

Meni jedna od omiljenih distribucija, ali i distribucija koja me najviše iznervirala i izneverila. Kompletno sam je podesio, divio joj se kako radi … a kad došao update … sve se raspalo, Bilo kako bilo, i dalje mi je draga, ali sad barem znam da sa Sabayonom update nikad ne raditi. Nadam se da ce da poprave taj propust.

Meni je update kod ubuntua 8 prije 2-3 godine unistio cijeli sustav koji vise nisam mogao ni pokrenuti, a jucer sam radio update ubuntu 13. 04 i sporije mi se pali laptop. Tako da svi imaju probleme sa updatom… Vase misljenje je li update za sigurnost neophodan?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.