Sabayon 10 XFCE – Ponovno sam pronašao zašto volim Linux

Netko je ovdje rekao da recenziramo samo KDE distre i da nismo fer prema ostalim sučeljima. Da ga demantiramo bili smo prisiljeni skinuti Sabayon 10 XFCE verziju i isprobati ga kroz kraće vrijeme.

Naravno, s obzirom da se radi o relativno marginalnoj distri očekivao sam poluodrađeni posao i još jedan poluamaterski uradak koji bi uz malo poliranja možda imao nekakav potencijal. I eto, nisam mogao biti više u krivu.

S XFCE-om sam sentimentalno povezan. Na samim početcima mog bavljenja Linuxom ovo je bilo moje prvo korisničko sučelje. Tako da sam na njemu ispekao zanat. Kasnije, mojim prelaskom na Gnome 2, XFCE polako tone u zaborav jer je Gnome 2 u sebi imao sve što mi treba a i bio je nešto ljepši i lakši za prilagodbu. Osim toga, XFCE prije par godina i nije bio nešto brži ili lakši od Gnomea 2. Bar ne na popularnijim distrama.

I tako kombinacijom moje ljubavi prema XFCE-u, nesklonosti prema današnjem Gnomeu, te kritike naših čitatelja Sabayon se našao na mom hardu. Planiram baciti jednu Virtualbox instalaciju, pobacati par screenshotova, isprobati najosnovnije stvari dan-dva i napisati svoje dojmove.
I tu se ponovno ubacuje sudbina i ne da mi da instaliram Sabayon u Virtualbox. Dođe do splash ekrana i tamo zastane. Vjerojatno bi se to dalo riješiti ali odustajem i idem ga ipak staviti na jednu particiju na hardu.

 

INSTALACIJA

Live USB se podiže brzo i neloše izgleda. Hardver je uredno prepoznat. Djeluje obećavajuće. Ajmo instalirati!

Sabayon 10 Live CD

 

Klikanje na Install ikonu i još jedno ugodno iznenađenje prijateljskim sučeljem u kojem podešavam instalaciju. Bez problema se podešavaju lokalizacija, korisničko ime i lozinka a podešavanje particije za instalaciju je izvedeno bez nepotrebnog kompliciranja. Teško da bi se netko mogao zbuniti u ovom. Nedostaje samo opcija postavljanja autologina. Mislim da je to stvar XFCE-a 4.10 koji još uvijek nema tu mogućnost lako dostupnu.

Opcija ne nedostaje

 

Podešavanje particija za instalaciju je krajnje jednostavno

 

Nakon podešavanja postavki kreće instalacija uz par slideova o Sabayonu. Petnaestak minuta i jedan reboot kasnije dočekuje me poznati desktop.

 

XFCE

I flashback trenutak! Nakon dugo vremena korištenja modernih DE-ova poput Unitya, te KDE-a ovo je pravo osvježenje! Aha, to je onaj Linux u kojeg sam se prije pet godina zaljubio! Nema nikakvog blještavila. XFCE-e naginje na ružniju stranu arhaičnih sučelja iz početka ovog tisućljeća.
Ali kako je sve brzo! I kako je sve na jednom mjestu! Skroz sam zaboravio što znači da je sve dostupno na jedan klik miša! Ne moram pritisnuti Super+lijevu tipku miša + slovo M i potom odvući miša u gornji lijevi kut te tri puta kliknuti kroz izbornik da bi otvorio program. Da, nekad smo programe otvarali mišem u izborniku! Šokantno se toga ponovno prisjetiti!

XFCE se nije puno promijenio od posljednji puta kada sam ga koristio. Samo je postao još bolji. U ovo doba modernih sučelja koji stalno nešto inoviraju i dramatiziraju ovo je dobro došlo osvježenje!

Zadani desktop je standardni XFCE. Dva panela. Par stvari na njima i izbornik za pokretanje aplikacija i pristup postavkama sustava. Par klikova mišem i stvar sam posložio kako meni paše. Jedan panel na dnu i sve što mi treba na njemu. Sabayon ne dolazi sa svim mogućim dodatcima za panel pa malo prošvrljajte po paketnom upravitelju i dodajte si sve što trebate.
Preporučam i posjet xfce-look stranici i instalaciju par tema koje vam pašu. Izbor je enorman a instalacija tema krajnje jednostavna. Na kraju krajeva, XFCE je nepromijenjen već godinama i dobrih stvari se tamo nakupilo koliko hoćete kroz svo to vrijeme.

Ovako se nekada radilo na računalu. Mišem a ne prstom.

 

Na sam XFCE ne bi više trošio riječi osim što bi još jednom napomenuo da sam se uz ovo sučelje ponovno sjetio kakav je Linux nekada bio. Ružan i funkcionalan! A ako vam je izgled smetao uz par tweakova ste mogli sve poštimati da vam dođu suze na oči od ljepote! A funkcionalnost bi i dalje ostala.

Posebno bih napomenuo XFCE-ov Settings Manager. Sve je odlično integrirano na jednom mjestu. Logično organizirano i bez problema pronalazite postavke koje vam trebaju i dodatno podešavate sustav.

XFCE Settings Manager

 

Thunar je zadani upravitelj datotekama. Osnovne radnje bez problema obavlja ali moram priznati da mu nedostaju neke naprednije funkcije koje ima npr. KDE-ov Dolphin. Najviše mi je nedostajala mogućnost otvaranja lokacije u novoj kartici. Šteta, jer to imaju svi ostali file manageri.

 

Thunar

 

SOFTVER

Sabayon dolazi s predinstaliranim multimedijskim kodecima, Flashom i Javom. Zadani internetski preglednik je lagani Midori, za uredski rad se brine standardni LibreOffice. Grafiku uređuje GIMP 2.8, filmove otvara Totem, a za muziku se brine Exhaile 0.3.2.1. Naravno u paketu dolazi još par manjih programa i utillitya. Uglavnom, Sabayon dolazi sa svime što vam treba za normalan rad.
Prvo što bih preporučio je instaliranje nekog drugog preglednika interneta jer iako je Midori nevjerojatno lagan i brz na mom računalu je radio nevjerojatno bugovito i stalno se rušio. Firefox i Chromium su prisutni u standardnim repozitorijima.
Dostupnost programa je izvrsna! U Sabayonovim repozitorijima sam uspio naći sve što inače koristim. Posjet internetu je zahtjevala samo instalacija Teamviewera kojeg sam preuzeo u binarnoj inačici za sve Linux distribucije. Moram priznati da me iznenadila količina softvera kojeg ova distra ima u svojim repozitorijima! Puno veće distre nisu imale takvu popunjenost.

 

UPRAVITELJ PAKETIMA

Još jedna stvar koja me posebno oduševila na ovoj distri je Rigo. Radi se o malenom upravitelju paketima koji će vam na jednom mjestu dati sve što vam treba. U Rigu možete tražiti i instalirati programe, pregledavati programe po kategorijama, obaviti nadogradnje sustava i upravljati repozitorijima. Ukratko, sve što trebate je na jednom mjestu. Program je jako jednostavan i možda mu nedostaje profinjenost Synaptica ali svoj posao obavlja jako dobro.
Ono što me posebno oduševilo su duhoviti komentari na koje nailazim prilikom nadogradnje sustava ili instalacije programa. Na niti jednoj Linux distribuciji nisam našao na opcije poput:”Nemoj mi više dosađivati s tim“, “Jesam, pročitao sam licencu, pusti me na miru!” ili “OK. Pokaži mi.” Tijekom instaliranja programa ili vršenja nadogradnji prikazuje se obavijest “Working hard” (Vrijedno radim), a nakon obavljenog posla kliknete na :”OK,thanks” tipku. Posebno mi je smiješno što se prozor u kojem se pristupa naprednijim opcijama naziva “Breaking stuff” (Razbijanje stvari)
Takve male sitnice su razlog zašto uvijek sa smiješkom otvaram Rigo i jedva čekam kad će update sustava. Linux je nekada bio prepun toga. Šteta što na ovakav humor sve teže nailazimo.
Uglavnom, Rigo je veliki plus za ovu distribuciju!

Rigo

 

Ovako izgleda instalacija programa

 

Tijekom dosadašnjeg rada nisam imao nikakvih problema kod instalacije programa ili nadogradnje sustava. Sve je izvršeno korektno i bez zastajkivanja. Stvarno imate dojam da je sve jako stabilno. Moram vas podsjetiti da se radi o rolling release distribuciji tako da je ovaj dojam stabilnosti jako veliki plus.

 

HARDVER

Prepoznavanje hardvera je odlično. Sav hardver na mom laptopu korektno je prepoznat. Web kamera, wifi kartica, touchpad i zvučna kartica rade bez ikakvih problema. Podrška za multitouch na touchpadu radi odlično. Nakon instalacije Nvidia drivera i Bumblebeea (koji je BTW smiješno jednostavno instalirati na ovoj distri) trajanje baterije se dramatično popravilo i sada bez problema dobijem preko tri sata korištenja.
Prepoznavanje tipki za glasnoću sam riješio instalacijom XFCE Volume daemona.

 

PROBLEMI

Tijekom korištenja sam naišao na par manjih problema.

 • Pritiskom na Alt i F2 umjesto da dobijem pokretač programa sustav se ponaša kao da sam pritisnuo Alt+Ctrl+F2 i prebacuje me na konzolu. Vraćanjem na desktop (Ctrl+Alt+F7) dobijem pokretač programa. Malko čudan bug. Nadam se da će ga brzo riješiti. No, ne koristim previše Alt+F2 tako da mogu živjeti s njim. Ostali koji su navikli na ovo vjerojatno neće biti oduševljeni ovim bugom.
 • Druga stvar je da Firefox ima onemogućenu Javu koja iako je korektno instalirana zbog sigurnosnog propusta u njoj ne radi. Tako da će vam pojedine web stranice dolaziti s upozorenjem da vam nedostaje plugin. Ako ste spremni preuzeti rizik, omogućavanjem Java plugina u Firefoxu ovaj problem nestaje.
 • Treći problem na koji sam naišao je nemogućnost automatskog logina. Trenutno XFCE postavke ne dozvoljavaju tu mogućnost. Međutim ovo se da riješiti instalacijom drugog login managera poput GDM-a ili Slima. Nisam se još stigao pozabaviti s tim.
 • Posljednji bug na koji sam naišao je da sustav provjerava nadogradnje prije nego se spoji na internet. Tako da vas dočekuju lažne obavijesti da nemate novih nadogradnji što se povremeno pokazuje netočnim ako provjeru pokrenete sami.

I to je cijela lista problema. Sve ostalo radi nevjerojatno dobro!

 

ZAKLJUČAK

Nakon dva tjedna korištenja ove Linux distribucije moram reći da sam ostao ugodno iznenađen njenom kvalitetom, stabilnošću, dobrim izborom programa, prijateljski nastrojenom zajednicom, te sveukupno pozitivnim duhom kojim ova mala distra obiluje.
Nakon skoro dvije godine izbivanja sa starinskog Linux desktopa ponovno sam otkrio užitak korištenja Linuxa, te korištenja responzivnog sustava koji se ne trudi posebnim efektima i hrpom opcija privući vašu pažnju, već se iskazuje tamo gdje treba a to je povećanje produktivnosti pri radu na računalu.
Iznenađujuće, za distru zasnovanu na Gentoou je da Sabayon nevjerojatno prijateljski nastrojen i bez ikakvih problema bi ga mogao koristiti i potpuni početnik na Linuxu. Sve opcije su dostupne klikom miša i zalaženje u terminal nije potrebno.
Naravno, pravi znalci će vjerojatno iz ove distre izvući još više jer na kraju krajeva ipak se radi o prerađenom Gentoou.

U svakom slučaju mislim da sam našao svoju Linux distribuciju i ponovno otkrio ono što je dobro na Linuxu. Možda sam tradicionalista ali stari ružni XFCE me ponovno osvojio.
Svaka čast ekipi koja razvija Sabayon!

 

Autor:Branko S.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Sabayon 10 XFCE - Ponovno sam pronašao zašto volim Linux, 5.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

44 komentara

 1. iweb napisao:

  Još nešto za moju todo listu…

 2. Z0K4 napisao:

  Odličan članak!

 3. Blacx napisao:

  Odlična i detaljna recenzija.
  Hvala na preporuci, već se skida!

 4. calisto053 napisao:

  Odličan osvrt, svaka čast! Skroz neobično izdanje s puno duha! 😀

 5. Cooleech napisao:

  Prije cca mjesec dana isprobavao sam S10 sa MATE desktopom i jednako tako ostao oduševljen svime osim brzinom boota i gašenja. Nisam obraćao pozornost na traženje updatea prije spajanja na net jer čim bi mi se pojavio desktop, doslovno, sekund kasnije sam spojen (bežično). Odlična recenzija… tjera me da odvojim malo vremena za svoju recenziju! 😀

 6. Vl@do napisao:

  Bravo Branko!;-) Xfce je i mene osvojio a Sabayon je već na sticku.

  • Mario napisao:

   Da barem omogučuje opciju persistant na USBju, a ne samo live. Rekli su mi momci sa sabayon tima, da te opcije Sabayon več godinama ne podupire.

   Smiješno, kad se zna, da to radi na Gentoou …

 7. Medojedni jazavac napisao:

  Svi se zaljube u xfce ili gnome2 <3

 8. Zlatko napisao:

  Mene Sabayon u potpunosti osvojio, doduse sa KDE. Distribucija po mojoj meri, sve jednostavno, sve na klik, sve radi (barem za sad). Od kako sam ga instalirao na laptop, ni jednom nisam usao u konzolu, doduse jesam jednom da vidim samo kako izgleda :). A mana mu je što mu zaista treba vremena prilikom dizanja sistema, gasenje još tu i tamo ide brzo. Što se tiče količine programa, zaista mogu da mu pozavide čak i neke daleko veće distribucije (openSuse npr).

 9. Branko napisao:

  Ne znam zašto vam se toliko dugo boota. Meni se boota za tridesetak sekundi najviše. I gasi se za par sekundi.

 10. domi napisao:

  Odlična recenzija a što se tiče ružnoće xfce-a to on odavno više nije da se ga lijepo ušminkati i lagano po korisnika,pogotovo xfce 4.10. 🙂

 11. blast beat napisao:

  I meni je veoma spor prilikom paljenja i gašenja. Ali nema veze, to su mi totalno nebitne stvari. Jedino što me iritira je taj “alt+f2 problem” koji je boljka na svim okruženjima. Sreća koristim KDE pa sam sa 2 klika prebacio krunner na ctrl+f1, mada me nije baš najsrećnije rešenje. Prijavio sam bug, videćemo kada će se pozabaviti njime. Svi ostali utisci su maksimalno pozitivni.

 12. neven napisao:

  Branko, hvala na članku. jesi li javio nedostatke autorima?

  • Branko napisao:

   Nisam stigao prijaviti bugove. Budem svakako kasnije.
   Ali sam im dao pristojnu donaciju. Mislim da im ni to nije loše.

 13. Alukard napisao:

  Je l samo meni neće da pokrene instalaciju sa usb stick-a ili ima još neko problem?

 14. PunoIme napisao:

  Meni je ovo jako jako brzo.Imam lap HP 550 sa dual core 1.4….Stvarno je fenomenalno brz.Naknadno sam uz xfce instalirao MATE…Još je sve nekako brže.Prosto ne mogu vjerovati. Ali….nikako..baš nikako ne mogu pokrenuti blutut. 🙁 A to mi je stvarno jako bitno.Svi paketi instalirani…a niti jedan se ne može pokrenuti ????

 15. PunoIme napisao:

  Hahha..koji sam ja lik
  https://wiki.gentoo.org/wiki/Bluetooth

  Ipak odmah riješeno. Radi kao metak.

 16. Natan napisao:

  Lijepo.

 17. Igor napisao:

  Dobar članak.
  Ja osobno koristim na računalo ono što mi brže ili glađe radi.
  Nakon mučenja sa sporim Ubuntom, prelazak na Lubuntu (Ubuntu sa LXDE) bio je pravi preporod.

  Mislim da jesam isprobao i XFCE, ali nekako mi se čini da je LXDE za dlaku još brži i manje zahtjevan.

 18. Loreia napisao:

  Zaintrigirala me ova recenzija pa sam pokusao testirati distribuciju u VirtualBox-u, ali nece pa nece 🙁

  http://i47.tinypic.com/2d8hmpe.png

  Steta, zvucalo je kao da ima potencijala.

  • iweb napisao:

   I tako kombinacijom moje ljubavi prema XFCE-u, nesklonosti prema današnjem Gnomeu, te kritike naših čitatelja Sabayon se našao na mom hardu. Planiram baciti jednu Virtualbox instalaciju, pobacati par screenshotova, isprobati najosnovnije stvari dan-dva i napisati svoje dojmove.
   I tu se ponovno ubacuje sudbina i ne da mi da instaliram Sabayon u Virtualbox. Dođe do splash ekrana i tamo zastane. Vjerojatno bi se to dalo riješiti ali odustajem i idem ga ipak staviti na jednu particiju na hardu.

   Probaj ga instalirati na hard disk.

   • Loreia napisao:

    Ups, zaboravio sam na taj detalj. Valjda je proslo previse vremena izmedju citanja recenzije i pokusaja testiranja. Steta sto nemam ni racunalo, ni particiju slobodnu za isprobavanje, ali imat cu na umu ovu distru kad si osposobim testno racunalo.

    Lp

 19. Loreia napisao:

  Hvala na recenziji. Stvarno me je zaintrigirala.
  Skinuo sam KDE verziju, otkrio sam da radi u VMWare i nakon par dana igranja u VM, odlucio sam staviti ovu distru na racunalo. Inicijalni dojam je bio
  1. prekrasno (po prvi put KDE destop je bio lijep)
  2. solidno brzo
  3. sve ispeglano

  Medjutim brzo su krenuli problemi, komp nije htio niti bootati. Zatrazo sam pomoc na forumu i uspio osposobiti boot, ali gotovo sve sto sam koristio je pucalo. Ark je beskonacno otvarao rar ili 7zip arhive, update sustava mi uopce nije javio koliko MB ce skinuti (na kraju potrajalo je poprilicno). Rigo (jel se tako zove application manager?) je znao pucati ili se zamrznuti nakon sto je skinio fajlove lokalno. (pveliki plus mu je duhovitost 🙂

  Ili recimo iskljucim zvuk, a on se oglasi svaki put sa onim iritantnim “beeeeeeep” kad mu nesto nije po volji. I to naravno sa zvucnicima napucanim na max, pa sve zvoni.

  Konacno mi je prekipilo kad nisam uspio omoguciti git-svn naredbu.
  Shvatio sam da je manje truda i vremena potrebno za instalirati Mint nego se boriti sa Sabayon-om.

  Steta, jer ova distra stvarno ima potencijala. Cekam verziju 11, a u medjuvremenu ovo pisem sa Minta koji radi kao svicarska urica.

  Lp
  Loreia

  • Branko napisao:

   Bas mi je zao sto imas takvo iskustvo.
   Ja jos uvijek imam istu instalaciju koju sam recenzirao.
   Nikakvih problema. Svi updateovi tip-top. Stvarno sam zadovoljan.
   Ali mozda XFCE verzija radi bolje od KDE.

   • Z0K4 napisao:

    Ja imam KDE verziju, ali kod mene Sabayon radi stabilno poput Slackwarea 14.

    • Loreia napisao:

     To je oduvijek bio problem na linuxu (vrijedi za sve distre), sindrom “ne znam za tebe, ali meni radi”. Zato treba dosta upornosti dok se ne nabode “prava” distribucija.

     Stvar je u tome sto mi je tesko naci neku KDE distru koja ce me osvojiti i vizualni i funkcionalno. Recimo Kubuntu je zakon, ali predstavlja nesto najruznije sto sam u zivotu vidio. Bez pretjerivanja. I to dolazi od osobe koja svakodnevno radi u Solarisu u CDE okruzenju (ako je itko probao to cudo, koje nije mijenjano od prve polovice 90ih, znat ce o cemu pricam)
     Pokusao sam im to objasniti na forumu, ali developeri ignoriraju to mjesto:
     http://forum.kde.org/viewtopic.php?f=17&t=101291

     Na osnovu preporuke (dakle recenzije) sa ovog portala probam i novi openSuse. Takodjer je pucalo sve redom. Recimo idem napraviti update i dobijem poruku u stilu “zipper failed, please update” (nesto slicno, ne mogu se sjetiti tocnog teksta). Google me je odveo na njihov patch tracker gdje sam nasao uputu kako to rijesiti iz terminala. Zatim sam isao instalirati Skype (zena taman vice “treba mi Skype ODMAH”), i otkrio da ga nemaju u repozitoriju. Nista, odem na sluzbene stranice, skinem instalaciju i klikam na nju, ocekujuci sa se podigne installer (takve su bile upute), ali nista se ne dogadja. Tri puta sam downloadao isti paket. Onda probam install iz terminala i 5 sekundi kasnije imam funkcionalan Skype i sretnu zenu. Jos se par stvari srusilo iz GUI-a, ali je uredno radilo iz terminala. Zato mi je openSuse ostao u pozitivnom sjecanju, brzo se sve dalo rijesti iz terminala, a rjesenje se uvijek nalazilo na prvoj stranici Google rezultata.

     Kako sam ovaj tjedan uzeo za testiraje distri (zamjenio sam disk u laptopu i sad instaliravan distre kao mutav :), tako sam probao i novi Mint Cinnamon. I do sada nemam bas nikakvu primjedbu. Pogotovo me odusevilo sta daje jasne upute kako instalirati program koji nedostaje.
     Recimo idem pokrenuti git da skinem lokalno projekt sa github-a, a on mi napise “git nije dostupan, mozete ga instalirati sa ovom naredbom……”. Vrhunski, mali copy/paste i vec sam natrag na onom sto me zanima, bez “ratovanja” sa OS-om. Dakle, nisam nasao odgovarajucu KDE distru, ali barem imam funkcionalno racunalo. Mislim da necu isprobavati nista vise nakon Minta.

     LP
     Loreia

     • Branko napisao:

      Da, Mint je odlicna distra. Kad nadjes ono sto ti pase drzi se toga. 😉

      • Loreia napisao:

       Tocno to.
       “Problem” je jedino taj sto sam slab na KDE. Svidja mi se projekt, njegovi ciljevi, nacin kako napreduje, mogucnost koristenja na tabletima i puno drugih stvari. Al nikako se skrasiti na nekoj KDE distri. Izgleda da cu opet morati uzeti pola godine do godinu pauze prije nego pokusam pronaci omiljenu KDE distribuciju.

       Ako nista drugo, Mint ce mi biti stvarno “dobar drugar” kroz to vrijeme.

       Inace sam taman u procesu slaganja multimedijalnog racunala spojenog na televiziju, pa mi je jako bitno dobro izabrati jer ce mi djeca preko tog racunala prvi put uci u informaticke vode. Nauciti cu ih kako ce sami ici na Youtube gledati crtice, ili kako mogu pregledavati obiteljske fotografije.

       Dobar znak je to sto mi kcer najvise voli crtic Pingu o simpaticnom malom pingvinu. Zena joj ga slucajno pustila na Youtube i od tada mala luduje za pingvinima. Definitivno je odgajamo na pravi nacin he he

       BR
       Loreia

    • Lutherus napisao:

     Ja imam cijeli Gentoo

      • Lutherus napisao:

       Sabayon je Gentoo base sa grafičkom instalacijom i laymanom.

      • Z0K4 napisao:

       Aha, znam to… ja sam tvoj komentar shvatio kao da imaš svaki paket kompajliran i instaliran, zato mi nije bilo jasno 😀
       Sabayon mi je za sad predobar. S njim pokušavam naučiti ponešto o portageu, pa bih onda pokušao i Gentoo…

      • Lutherus napisao:

       Pa i imam svaki paket kompajliran. Di je tu problem.
       Sabayon ti netreba da bi uopće naučil portage. Sve kaj ti treba ako želiš probati je Ubuntu live cd i kuharica. Naravno i računalo.

      • Z0K4 napisao:

       Mislio sam na svaki dostupan paket… Npr. onih 20000+ paketa što ih ima Debian 😀
       Znam da ti je svaki paket na Gentoou kompajliran, inače Gentoo gubi smisao 😉

      • Lutherus napisao:

       Zapravo i ne. Ima jedna razlika među paketima. Recimo cijeli libre office. Razlika između kompajliranog i binarnog je nekih par mikrosekunda brže podizanje. No to su aplikacije koje ne rade ništa već čekaju korisnika da unese nešto. Isto i firefox. Razlika je nebitna. Ili mplayer. Mplayer se ne kompajlira, kompajlira se ffmpeg. No ja imam sve pakete kompajlirane iz nekih drugih razloga i osobnih preferencija.

     • Loreia napisao:

      Da, znam. Cesto to spominjes u komentarima 😛

      Inace, jako sam impresioniran sa Gentoo filozofijom u stilu “uzmi kod i kompajliraj sam”. Problem je jedino sto nemam vremena za takve stvari i sto ja primarno koristim Visual studio, ne znam nista o gcc-u. Da sam takvu distru otkrio kao student, vjerojatno bih joj ostao vjeran do kraja zivota. Ali sad u “srednjim godinama” mi to predstavlja preveliku tlaku, i previse ucenja.

      Zato se Sabayon ucinio kao super kompromis, al eto nije islo.

      • Lutherus napisao:

       Gentoo je zapravo jednostavan. Osnovna filozofija je kao i kod Slackwarea. Svaki korisnik je odgovoran sam za svoj sustav.

      • Loreia napisao:

       To sam skontao, ali ja jednostavno nemam vremena za rjesavanje gomile problema koji nastaju u takvim situacijama. Trebali bi mi tjedni da sve poslozim po svom ukusu, a to sam mogao ostvariti jedino u studentskim danima, ili neposredno nakon toga.

       Zato mi vise odgovara binarni oblik distribucije (i OS-a i aplikacija).

       Sto reci nego “zivio Mint” !! :-))

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.