openSUSE 12.2 i KDE 4.9

Donosimo još jedan osvrt na openSUSE 12.2. Ovaj put našeg forumaša maxa. Da li je on zadovoljan s ovom distribucijom kao što smo mi bili nakon par dana korištenja?

GNU/Linux konstantno koristim već nekoliko godina. Počeo sam s Ubuntuom 10.04 i u međuvremenu koristio razne distribucije. Trenutno koristim Slackware i Debian testing “Wheezy”. Preferiram tiling window managere poput dwm-a, Xmonad-a i Awesomea kojeg trenutno koristim. Od DE-ova GNOME 2 smatram jako dobrim, Xfce vrlo dobrim, MATE isto tako dok Unity i GNOME3 smatram katastrofalnim. A KDE? E taj KDE……

Negdje početkom 2009. godine sam instalirao Kubuntu 8.10 koji je dolazio sa sada već prastarim KDE-om 4.1.2. Instalacija je prošla vrlo glatko i bez ikakvih problema. Nakon prvog pokretanja sustava napokon sam vidio taj KDE desktop. Na prvi pogled sve je bilo ok, menu je malo kasnio u usporedbi s Gnomeom. A onda sam htio na panelu neku ikonicu preseliti i cijeli desktop se raspao. Nikako nisam mogao sve posložiti nazad. Neki iskusan KDE korisnik s time ne bi imao problema, ali ja sam se prvi puta susreo s tim DE-om, nisam znao za nikakav forum gdje bi se mogao raspitati i automatski zaključujem ono što bi i svaka druga osoba zaključila u tom trenutku, a to je da je KDE 4 čisto bling bling smeće.

KDE sam još isprobao na PCLOS 2011.09 gdje je u globalu radio dosta dobro, ali je uglavnom bio bling bling i nije sve radilo kako treba. Probao sam i openSUSE 11.3 s KDE-om i to nije radilo nikako. Sustav je bio neupotrebljiv.

Kad su počele priče o tome kako će KDE 4.9 biti dobar, najbolji do sad, a onda i o tome kako će openSUSE 12.2 isto tako biti jako dobar, odlučio sam da bi mu mogao dati šansu.K

Kada je izišao novi openSUSE skinuo sam image, napravio novu mašinu u VirtualBoxu i instalirao sustav. Sve je bilo više manje ok, jedino je donji panel izgubio prozirnost nakon što sam updateao KDE u verziju 4.9. To nisam uspio riješiti niti uz pomoć uputstava s foruma. Pretpostavljam da je problem u tome što je u Virtual Boxu maksimum za memoriju grafike 128MB.

openSUSE 12.2 nakon instalacije

Desktop openSUSE-a 12.2 nakon instalacije

 

To me nije prestrašilo, napravio sam 50 GB slobodnog mjesta na hard disku i instalirao openSUSE na laptop.

Instalacija je brza, trajala je oko 10 minuta, ali treba uzeti u obzir da sam instalirao s USB sticka. Instalacijski medij trebao bi biti spojen prilikom prvog logiranja inače sustav javi par grešaka u vezi repoa, ništa što smeta instalaciji, ali iritira.  DVD/USB repozitorij treba isključiti. To se napravi preko Yast-a.

Desktop uz malo tweakanja

 

Prema jako praktičnim i korisnim uputama s foruma tweakao sam sustav.
Prvi i drugi korak prošli su bezbolno, ali prilikom trećeg koraka, instalacije nVidia grafičkih drivera došlo je do problema. Nakon reboota slika na ekranu je izgledala kao kad vam se na Nintendo klonu pregrije adapter i/ ili držite reset. Sustav je bio neupotrebljiv, Ctrl + Alt + F1 nije pomagao.
Rebootao sam u ono što bi kod openSUSE-a bio ekvivalent Windows safe modu. Maknuo sam vlasničke drivere, rebootao i opet isti problem. Rebootao još par puta jer mi je trebao Debian da mogu potražiti rješenje problema. Nisam uspio ništa. Već mi je bilo dosta taj dan i od jada sam pustio openSUSE i nastavio raditi u Debianu.
Sutradan sam uključio laptop i kako sam openSUSE zadnji instalirao on se automatski bootao i vidi čuda. Desktop se pokazao. Bio sam totalno zbunjen.Sve je normalno radilo, instalirao codece, rebootao i opet je sve normalno radilo.
Kako openSUSE dolazi s KDE 4.8.4, ja sam rekao da ću isprobati taj KDE 4.9 dodao sam repozitorije i updateao sustav. Sve je dobro radilo na prvi pogled, čak je i panel proziran, ali evo problema: nakon što je laptop otišao u hibernaciju kad se baterija ispraznila, probudio se iz hibernacije na kabelu. Opet isti problem s ekranom. E sad mi je već to dojadilo, rebootam u “safe mode”, sa službene stranice skidam nVidia proprietary drivere za koje znam da rade, gasim X.org, sa zyppo install gcc i zyppo install kernel-devel instaliram dependencije i nakon toga instaliram nVidia drivere i rebootam u normalan mod i desktop koji radi kako treba jedino su slova malo veća, ali to je “problem” za koji znam od prije i koji sam riješio jednostavnim dodavanjem dpi u /etc/X11/xorg.conf.

Update KDE-a u tijeku

 

Nisam jedini s problemima kod instalacije nVidia proprietary drivera, još se nekoliko osoba na forumu žalilo na isti problem. To nije ništa čudno i ne treba vas prestrašiti, zato imamo Google i naš forum da se potraže odgovori.

Audio je nakon instalacije radio ali je na mixeru na panelu bila defaultna kriva kartica, to sam lako podestio pomoću ugrađenog setupa.

 

Sada kad je sve postavljeno, mogu pričati o openSUSE 12.2 i KDE 4.9.

Ovo je odlična kombinacija, sustav leti, KDE je daleko ispred ostalih DE-ova. Lijepo je ispeglan i radi kako treba. Zahtjeva više RAM-a nego ostali, ali to je oduvijek tako kod KDE-a.
Sve jako lijepo izgleda, ima dosta dodatnih efekata, ali sve zajedno radi bez zastajkivanja.

Sama instalacija programa, dodavanje eventualnih dodatnih repozitorija, kao i administracija cijelog sustava može se raditi pomoću Yast-a.

YaST služi za administraciju sustava

 

Sam openSUSE dolazi s povećim setom programa, jedino što sam dodao su Krusader (dvo panelski file manager ekvivalent Double Commanderu, Gnome Commanderu te Total Commanderu kojemu je i najsličniji), Yakuake i Google Chrome.

Upravitelj datotekama Krusader

 

Yakuake – padajući terminal

 

openSUSE je RPM distribucija i pakete nije tešto naći, gotovo svaki paket koje postoji u .deb ima i u .rpm, a čini mi se da ima čak i više .rpm paketa nego .deb paketa.

Upravljanje paketima u YaST-u

 

Flash Player se instalira zajedno s kodecima. U Firefoxu treba isključiti hardversku akceleraciju ako vam je video u negativu. Kad se to podesi Flash radi bolje na ovoj distribuciji nego na većeni drugi distribucija.

KDE se jednostavno uređuje, ne postoji neki posebni tutorijal za to jer ga svaka osoba uređuje kako njo odgovara.

Bootanje openSUSE-a nije previše brzo. Zapravo dok se pojavi desktop ne treba puno, ali dok se pokrene Yakuake i touchpad software treba malo vremena- Za to vrijeme sustav se ne može koristiti, barem ne preko GUI-a. Kad se pokrene sustav radi bez zastajkavanja.

Nakon što je externi hard disk bio spojen duže vrijeme Nepomuk i Akonadi su podivljali. Počeli su jesti CPU vrijeme i sve je naravno štekalo. Isključio sam ta dva servisa i više nije bilo tih problema.

Sa Amarokom također imam problema. Ruši se a neke fileove ne pusti do kraja, prekine prije. Nisam uspio otkriti zašto.

Spajanje na wireless također ne radi kako treba. Nakon reboota Network Manager nije vidio mrežu na koju sam se ranije spojio. Par tjedana nakon izlaska ovaj problem i dalje nije riješen. openSUSE zajednica očito još uvijek slavi. Probao sam zato staviti wicd ali i on ne radi kako treba na ovoj distri, zahtjeva dosta podešavanja a i nakon njih i dalje ne radi kako treba. Preko terminala se može spojiti na wireless ali to za većinu korisnika nije riješenje.

Ovaj problem s wirelessom čini openSUSE ne baš najboljim izborom za laptope. Postoji dio korisnika kojima radi bez problema ali to je manji postotak. Nerješavanje ovog buga je jako je veliki propust openSUSE ekipe i koliko god cijeli sustav u cjelini radi gotovo odlično sve to pada u vodu zbog toga jer veliki postotak korisnika danas koristi wireless i ako on na nekoj disti ne radi dobro ona se može smatrati neupotrebljiva.

ZAKLJUČAK

openSUSE je dobar za korisnike koji dolaze iz Windowsa i traže da se sustav administrira preko grafičkih aplikacija, te za radne stanice gdje sam korisnik administrira sustav. Ali da li je dobar za mjesta gdje sam korisnik ne može / ne zna administrirati sustav, te sustav mora raditi stabilno, odgovor na to pitanje ne znam. Za to bi trebalo openSUSE koristiti nekoliko mjeseci. Čini mi se da je.

Moj savjet je, ako imate par godina staro računalo probajte openSUSE. Možda vam se svidi. Ovo je moje osobno viđenje openSUSE-a. Stariji korisnici govore:”openSUSE i KDE ili ti paše ili ne.” Ne znate dok sami ne probate.

Sve u svemu, meni se openSUSE u kombinaciji sa KDE svidio. Slackware ili Debian u kombinaciji sa Awesome WM su mi odlični ali ovo je ugodna promjena.

 

Autor:Marino Ž.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

19 komentara

 1. hrc napisao:

  i dolphin ima ‘split mode’

  • drone napisao:

   Ima, kao i Konqueror, ali to nisu klasični dual panel file manageri. Postoji posebna skupina Norton Commanderom inspiriranih ortodoksnih file managera u koju spada i spomenuti Krusader. Takvi file manageri imaju određeni način rada i posebnosti koje ih razlikuju od ostalih (npr. donji red s funkcijama).

 2. Cooleech napisao:

  Ma, da je KDE4 ne znam na čemu, to je KDE4 Nabloatani DE, prekrcan opcijama preko kojih opet ne možeš ono što si mogao sa par zgodnih na GNOME 2 DE-u. Probavao sam par puta raznorazne KDE4 distre i uvijek ostajao ugodno razočaran.

  • Z0K4 napisao:

   Ugodno razočaran? 😀
   Meni KDE impresionira jedino na Slackwareu. Na svim ostalim distribucijama je bio više/manje bugovit… doduše nisam ga probao s Debianom (iako smatram da je i tamo stabilan kao i na Slacku).

 3. SuSe napisao:

  Ako nisam pogriješio problem oko wirellesa, kada se ne vidi kućna mreža: čekirati System connection u Network manager settingu, za Vašu mrežu.

 4. bazuka napisao:

  ljep OS koji mi nikada nije radio kako treba(neupotrebljiv),,,,šteta.

 5. SuSe napisao:

  I ne treba nikakav terminal za detekciju wirelessa, ako Vam ne pomaže korak koji sam gore napisao (a mora pomoći:)), preko ikonice za mrežu u System tray, odčekirajte enable wireless (možda treba i enable networking, zaboravio sam), pa ponovo čekirajte i mreža na koju ste bili se pojalvjuje u popisu. Tako da ta velika optužba otpada:) Što se tiče drivera, to se ne mogu kriviti toliko distribucije, zna se ko treba, i bezveze je da se to još ne riješi kako treba, jednostavno meni 5h rada na prozoru (nvidia optimus) je science fiction na linux OS-u.

  • lutherus napisao:

   Linux OS? What is this?

   • SuSe napisao:

    lutherus znao sam da ćeš se javiti:) Mislim da i ti znaš šta je Unix/Linux OS. Upotrebljava se svuda. Sasvim je druga stvar što treba reći OS koji se bazira na linux jezgri:). Mislim da je zamaranje baviti se nečim što je prisutno i u stranoj i u našoj literaturi. Definiciju linuxa možeš i sam pročitati:
    “Linux is an operating system that evolved from a kernel created by Linus Torvalds” (linux.org)
    “Linux is, in simplest terms, an operating system.” (linux.com)
    Treba li citirati knjige raznih IT stručnjaka????

    • SuSe napisao:

     Hoćemo li o GNU sada:), ti jesi upravu, o termni možemo nekada na forumu diskutovati ali, se nadam da će se termini nekada usaglasiti:)….

     • lutherus napisao:

      Linux is not UNIX. Linux je samo Unixoid. There is a difference.
      BSD is Unix, every Linux based operating system is Unixoid or Unix like not Unix. Ako želiš da se poštuje terminologija i pravilno koristi onda molim te i počni je pravilno koristiti. Linux OS kao jedan OS ne postoji. Linux je idalje kernel a OS sa Linux kernelom je Linux distribucija. Zajednički OS koj bi se nazival Linux OS ne postoji a kernelu da bude OS fali još podosta toga.
      GNU? Uvijek i vrlo rado. Koliki je tvoj doprinos GNU zajednici?

      • SuSe napisao:

       Nisam ni rekao da je kernel OS, već baziran, Dalje, nisam ni rekao da je Linux Unix, tačno je da je Unixoid, zato se u literaturi odvaja skroz ili piše jednostavno UNIX/Linux. Tako da si se tu složio samnom. kao i u samo svom odgovoru. Ja sa tobom mogu poštovati terminologiju, ali sa običnim ljudima, koji ne znaju puno o OS-u, a čuli da postoje OS prozorčići, jednostavno im kažem Linux OS, trebam ih učiti šta je kernel, šta su distribucije, oni to neće niti razumiju niti im je potrebno, ko hoće govorim onda preciznije. Ako bi i ti i ja davili svakoga s tim, rekli bi nam da smo ludi. I ja te ljude razumijem. Bio sam učlanjen u jednom GNU/linux projektu, nažalost život čini čuda:(

      • lutherus napisao:

       Hoće, samo im trebaš znati pristupiti i objasniti.
       Vidiš ja još uvijek aktivno radim na GSL-u.

 6. max360se napisao:

  SuSe
  Onda kažeš GNU/Linux ili samo Linux distra

 7. SuSe napisao:

  Svaka čast, drago mi je:). Ma nekoga to ne zanima, hoće samo da izađe na google i sluša pjesme. A ova fondacija tako daje slobode, nema ograničenja, gotovo je sve besplatno, i to je meni smisao humanosti. Zato mi je drago kada nekome instaliram linuxMint, Ubuntu … Onda kažu “jes dobro”. Čovjeku je dato da bira,i inače u životu, a tako bi trebalo i na ovom polju, a ne da smo ograničeni mišljennjima i produktima nekolicine koji se bogate. A na Windowsu profitiraju mnogi i sa strane i to je zatovreni krug. Ovo je predaleko, ali je tako. 🙂

 8. Magus napisao:

  Od komentara KDE-a do rasprave o kernelu u tili čas, malo razbistravanje pojmova … :-))

  Sjećam se KDE-a od verzije 3.2, uvijek je bio bugovit, nekad više, nekad manje. Neko kraće vrijeme sam ga upotrebljavao, doduše imao sam slab komp, pa je bio još sporiji 🙁

  I nedavno, nakon popriličnih godina, tražio sam neki dobar Linux za netbook, stavio Mint KDE i sa desktop – verzije prebacio na netbook – verziju. Ne ruši se i ne raspada, vrlo lijepo i ujednačeno izgleda, jednostavno se upotrebljava … sve OK, sve 5. Jedino ždere mnogo memorije, ali ne koristim ga za neke zahtjevne svrhe, uglavnom samo za Internet, tako da ni s te strane nije problem. Verzija je najnovija, 4.9.2.

 9. SuSe napisao:

  Pa moralo se malo do razbistrivanje pojmova, ali nema razloga, kada linux OS je gotovo općeprihvaćeno u društvu (zato i citati, gore, sa nekih stranica), kao što je uzet i tehnički smjer struje,a stvarni je obrnut. KDE je i mene živcirao samo se kršio (stoga bio na GNOME i XFCE), ali sada je KDE daleko bolji.

 10. Luudsam napisao:

  Suse u potpunosti se slazem s tobom. U vrijeme KDE-a 3.5 jedino je pristojno radio na Mandrivi. Barem kod mene. Korisnik sam Ubuntu-a od verzije 8.04 (bolje reci bio sam) i mogu reci da izlaskom Unity-a i Gnome Shella vise nisam. Od Pardusa preko OpenSusa i sad Chakre Kde je stvarno odlican i sa zadnjim updateom je odlican. Malo vise trosi resursa ali je zato stabilan i brz.
  P.S.
  Gnome 2 je bio zadnji pravi Gnome.