Aplikacije: Music Player Daemon

U ovom članku pokušat ću vam približiti fenomenalnu, možda i najbolju aplikaciju za reprodukciju glazbe u open source svijetu, a i šire – Music Player Daemon.

Music Player Daemon je glazbeni server kojem se može pristupiti ili lokalno ili putem udaljene sesije, te se također koristi za jednu od ove dvije namjene – kao lokalni daemon ili kao network daemon. Zbog minimalne potrošnje resursa obožavaju ga i desktop i server korisnici diljem svijeta.

Dizajniran je da posao odrađuje u pozadini čitajući glazbu sa unaprijed definirane playliste. Za komunikaciju sa MPD-om potrebno je imati neki od klijenata iz bogate ponude. Na raspolaganju vam stoje ncurses, qt ili pak gtk-based klijenti te pluginovi koji omogućuju komunikaciju preko panela, izbornika, pa čak i iz VI editora.

Za komunikaciju s MPD-om potrebno je imati neki od klijenata iz bogate ponude

MPD koristi flat file baze podataka za održavanje osnovnih informacija o stanju glazbenih datoteka kada je ugašen. Nakon njegova pokretanja baze podataka se u potpunosti učitavaju u memoriju, stoga nema potrebe pretraživati HDD za glazbenim datotekama. Obično se glazba pohranjuje u korijenski direktorij audio datoteka (/home/user/Music), pa će MPD kod izrade baze podataka pogledati prvo u njega. Ukoliko glazbu pohranjujete u nekom drugom direktoriju ili disku, poželjno je da unesete putanju do nje u konfiguracijsku datoteku MPD-a kako biste izbjegli probleme i neugodnosti.

Njegova klijent/server arhitektura pruža nekoliko prednosti nad all-inclusive aplikacijama za reprodukciju glazbe. Klijenti mogu komunicirati sa MPD-om ne samo lokalnim, nego i udaljenim putem. Glazba, dakle, ne mora biti fizički na istom računalu na kojem se i reproducira – dovoljno da se računalo s glazbom nalazi negdje na mreži. Za rad ne zahtijeva X, pa glazbu možete slušati bez da ga podižete. Postoji velik broj klijenata od kojih su neki za različite namjene. Svaki korisnički račun može imati svoj klijent a da pritom oba (ili više njih) dijele bazu podataka te mogu istovremeno svaki zasebno raditi i ne smetati jedan drugome.

Prednosti

  • MPD podržava sve formate koje podržava i ffmpeg (Ogg Vorbis, FLAC, WavPack, MP2, MP3, MP4/AAC, MOD, Musepack, wave i mnogi drugi manje poznati i korišteni),
  • moguć pristup i kontrola s udaljenog računala (IPv4 i IPv6 podržani) pri čemu računala ne moraju koristiti isti OS,
  • svira FLAC, OggFLAC, MP3 i Ogg Vorbis HTTP streamove,
  • podržava gapless playback i skoro sve tipove playlista,
  • kontrola zvuka pomoću OSS, ALSA, Pulseaudia i softverskih miksera, nativna podrška za Zeroconf, PulseAudio, ALSA, OSS, MVP, JACK, Windows te Mac OS X,
  • za rad mu nije potreban GUI te će nastaviti raditi ako se klijent ugasi ili padne,
  • radi na svim operativnim sustavima,
  • moguća je kontrola i preko mobitela – dovoljno je da ima Bluetooth.

Nedostaci

Prije nego se pokrene potrebno je urediti konfiguracijsku datoteku, koju se radi lakšeg editiranja i rada preporuča spremiti u ~/.mpd, pa bi mnogi korisnici mogli smatrati ovakav način konfiguracije teškim i zamornim.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
Aplikacije: Music Player Daemon, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.