Ubuntu mijenja imidž – pozdravite nove boje

Ubuntu Linux, od prvog predstavljanja 2004. godine pa do danas, postigao je nevjerojatnu popularnost, osvojio srca mnogih Linux korisnika, i ono najbitnije – svojim pristupom i jednostavnošću privukao mnoge da se zainteresiraju za Linux operativni sustav. Sve ove godine pratio ga je poznati moto: “Linux for Human Beings”, izrečica koja je masama poručila kako je ovaj, do jučer “komplicirani” operativni sustav postao bliži i dostupniji običnim korisnicima.

Iako je sama distribucija još uvijek daleko od idealnog, moramo priznati kako je u posljednjih šest godina napravljen veliki napredak; Canonical je iz svijeta Linuxa preuzeo ono najbolje, dodao poneku vlastitu inovaciju, i sve zajedno zapakirao u kvalitetan brand, nastao zahvaljujući dobro promišljenim marketingom (sjetite se samo onih silnih CD-ova i naljepnica što su godinama besplatno stizali na vaša kućna vrata).

Ubuntu_desktop

Nove boje radne površine

Sav trud i uložena sredstva itekako su se isplatila; slobodno možemo reći kako je Ubuntu postao sinonim za Linux, postavio se kao vodeća Desktop distribucija oko koje se okupila radišna i organizirana zajednica.

Canonical je očito ispunio zadane ciljeve, stavio točku na poglavlje i nastavlja dalje. Ubuntu kakav poznajemo uskoro bi mogao postati stvar prošlosti – gotovo u tajnosti obavljen je veliki rebranding; predstavljen je novi artwork (za Ubuntu, njegove derivate i okolne projekte), glavne značajke branda (preciznost, pouzdanost, kolaboracija i sloboda) te posve novi “light” stil, moderni nasljednik “Human” filozofije.

Evo kako je Jono Bacon (Ubuntu Community Manager) opisao novi stil:

“Light nas privlači poradi topline, jasnoće i same ideje kako “light” predstavlja dobre vrijednosti u softveru, u smislu da efikasno koristi vaše resurse, radi brzo, a po potrebi se jednostavno može izmijeniti. Ubuntu predstavlja odmor u vrijeme bloatwarea koji je obuzeo vlasničke operativne sustave i donosi oduševljenje svima koji računalo koriste za rad i igru. Vizualno, “light” je lijepo, vječno, donosi bistrinu i udobnost”

ubuntu_web

Tu su i posve nove web stranice

Nedavnim predstavljanjem Ubuntu One servisa mogli smo naslutiti da se nešto sprema, ali sada smo dobili i službenu potvrdu. Na web adresi wiki.ubuntu.com/Brand možete pogledati u kojem smjeru se Ubuntu zaputio, kako izgleda novi logo, buduće web stranice, pa čak i novi, moderni Desktop (recite zbogom dosadnim bojama koje su godinama pratile distribuciju).

Novi look stiže već sa narednim LTS izdanjem koje se treba pojaviti krajem sljedećeg mjeseca, a definirat će izgled i iskustvo korištenja u godinama koje dolaze. Vjerujemo kako će svi pozdraviti inicijativu, a najavljene promijene pripomoći već sada ubrzanom, širenju Linuxa na Desktop i prijenosna računala.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...