Canonical produljuje podršku za kernel 3.13

Canonical je objavio produljivanje podrške za kernel 3.13 u aktualnom Ubuntu 14.04 LTS izdanju do travnja 2016. godine.

 

Dana 14. travnja Greg Kroah-Hartman, jedan od glavnih programera GNU/Linux kernela, službeno je objavio novi kernel 3.14, što predstavlja posljednje stabilno izdanje. Vijest je objavljena uz preporuku korisnicima da što prije nadograde vlastite sustave, budući da je gotovo svim prethodnim izdanjima istekla službena podrška. Iznimke su 3.10 LTS (long-term stable release) s podrškom do prosinca 2015., te izdanje 3.12 LTS do prosinca 2016. godine.

Kako smo nedavno pisali, prošli tjedan je objavljen novi Ubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr) s petogodišnjom podrškom do travnja 2019. Vijest je zacijelo razveselila brojne korisnike Ubuntua, ali i ostalih distribucija kojima je Ubuntu osnova. Zanimljivost je da je novo izdanje objavljeno 17. travnja –  samo tri dana nakon objave novog kernela 3.14. Ipak, Ubuntu je ostao na 3.13, što je vrlo indikativno. O čemu se točno radi?

Prema sarkastičnoj objavi Kamala Mustafe, Hartman je ukinuo podršku za kernel 3.13, a Canonical nije imao dovoljno vremena za implementaciju novog (3.14). Mustafa je dio Canonicalovog Ubuntu Kernel Teama (UKT) koji radi na pružanju neslužbene podrške kernelu kojeg Ubuntu trenutno koristi. Službena podrška za 3.13 je ukinuta 23. travnja, no Mustafa je objavio da će Canonical forkati službenu verziju 3.13.11, te korisnicima nastaviti pružati neslužbenu podršku do travnja 2016. Time se pokazuje svijest o sigurnosti i briga za krajnje korisnike, no je li to uistinu dovoljno?

 

Linux kernel 3.x

Linux kernel 3.x

 

Razvojne verzije bilo koje distribucije uvijek donose uzbudljive novitete vezane uz grafičko okruženje, nove ideje i politiku razvoja; one su uvijek dinamične. Za razliku od njih, LTS izdanje je gotovo bez iznimke konzervativno. Naglasak je na utvrđivanju stabilnosti i sigurnosti, dovršavanju i poliranju DE-a te “cementiranju” razvojnog puta. Riječ je o ogromnom poslu i brojnim promjenama koje nisu očite na prvi pogled, ali nedvojbeno upotpunjavaju iskustvo korištenja. Stoga LTS uvijek mami uzdahe!

Uvjeren sam da se brojni epiteti mogu pridodati najnovijem Ubuntuu koji se neprestano razvija, no očito je da objava stabilnog kernela 3.14 Canonicalu dolazi u najgore moguće vrijeme. Tvrtka je vrlo blizu širenja na mobilne platforme, te joj zahtjevna briga oko LTS-a zasigurno ne ide na ruku. Projekti usko vezani uz Ubuntu i Unity su pri završetku, no trenutačno nisu spremni za ulazak u LTS. Nedavno su predstavljene mogućnosti Mir-a/xMir-a, čija je budućnost i dalje neizvjesna. Izlazak Unitya 8 predviđen je tek iduće godine za mobilne platforme uz potpunu integraciju s postojećim Unityjem 7, ali dovršenje tog projekta još je prilično daleko. Čak i uz uspješnu realizaciju postojećih ideja, Canonical će se tek naći u pravim problemima: potrebno je istodobno održavati i razvijati desktop i mobilno izdanje, Unity 7 i Unity 8, LTS s petogodišnjom podrškom, kao i forkani kernel 3.13 naredne dvije godine!

Forkani kernel neće ući u službena imenovanja niti će se pojaviti na kernel.org. Radi se o zasebnom projektu koji će utjecati samo na Ubuntuove derivate, zbog čega će se nalaziti u zasebnim git repozitorijima. Detalje možete pročitati na službenim stranicama. Čitav slučaj jest neobičan, ali nije iznenađujuć: isto se dogodilo s kernelima 3.2 (objavljen 2012.; produljena podrška do travnja 2017.) i 2.6.32 (objavljen 2009.; produljena podrška do travnja 2015.).

Koja nam sljedeća iznenađenja priprema Canonical – ostaje nam tek vidjeti!

 

Izvori: wiki.ubuntu.com, en.wikipedia.org

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Canonical produljuje podršku za kernel 3.13, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

You may also like...

5 komentara

 1. lutherus napisao:

  Neće unity 8 tako brzo a ni Mir u upotrebu. Do sljedeće godine njih više nebude u razvoju.

 2. JH-IM napisao:

  Kada si tako vidovit pa znaš budućnost nabaci nam brojeve od lota.

 3. :) napisao:

  Zato je najbolje cekat linux mint

 4. jurastublic napisao:

  Kernel 3.14 nije LTS.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.