Cinnamon 2.0 je postao samostalno radno okruženje

Krajem prošloga tjedna objavljena je najnovija verzija Cinnamona. Osim novosti i poboljšanja unutar samog sučelja, Cinnamon 2.0 postaje i pravo samostalno radno okruženje.

Najnovija verzija Cinnamona označuje bitnu prekretnicu u razvoju ovog radnoga sučelja. Prvi put Cinnamon ne ovisi o Gnomeu, već je postao samostalno radno sučelje (ili kako mi često volimo reći: desktop enviroment — DE). Cinnamon se sada oslanja na vlastite libraryje i servise, a korisnik Cinnamona više ne mora u pozadini imati instaliran Gnome 3.

Ovaj potez posljedica je brzog i nepredvidljivog razvoja Gnomea 3. Šestomjesečni razvoj Gnomea često je donosio sasvim nove API-e te je rušio kompatibilnost sa starijim verzijama ovog sučelja. Zbog toga je npr. Cinnamon 1.8 mogao raditi samo na novijim verzijama Minta, a prenošenje na starije verzije zadavalo je glavobolje njegovim razvijateljima.

Naravno, najnoviji Cinnamon i dalje zadržava potpunu kompatibilnost sa svim Gnomeovim programima.

Zbog ranije integracije s Gnomeom, Mint je morao poprilično prilagoditi i promijeniti sam Gnome kako bi korisnicima Cinnamona dao što bolje korisničko iskustvo. Zato je doživljaj korištenja Cinnamona na drugim distribucijama bilo nešto lošiji, a upotreba Gnome Shella na Mintu nije bila baš uzorna. Ovo se sada mijenja te će korisnici Cinnamona na drugim distribucijama, te Gnome Shella na Mintu, imati iskustvo ujednačeno s ostalim linuksašima.

Najnoviji Cinnamon bit će službeno predstavljen u Mintu 16 Petri koja nam dolazi krajem studenoga ove godine.

Osim ove velike prekretnice, najnoviji Cinnamon naravno donosi i poboljšanja ionako poprilično dotjeranog sučelja. Preletimo najvažnija.

Poboljšan tilling i snapping prozora.

Koristeći se tillingom, ili snappingom prozora, više otvorenih prozora na ekranu možete jednostavno posložiti uz rubove ekrana. Razlika između tillinga i snappinga jest ta da se kod snappinga razvučeni prozor uvijek prikazuje u prvom planu. To može biti korisno ako želite da sadržaj nekog prozora uvijek bude vidljiv.

Tilling prozora

Tilling prozora

 

Dodani su zvukovi za događaje poput zatvaranja prozora, promjene radne površine i sl.

Ovom će se veseliti ljubitelji zvučnih efekata. Oni koji baš i ne vole kada im se njihovo računalo oglasi, moći će do mile volje podešavati glasnoću svakog pojedinog efekta ili po želji ugasiti sve zvučne efekte odjednom. Naravno, podržano je i unošenje vlastitih zvukova za kreativce među vama.

Zvuk

 

Poboljšano je upravljanje korisničkim računima i grupama

Uvelike je poboljšano upravljanje korisničkim računima. Administratori računala od sada imaju izvrsan grafički alat za upravljanje pojedinim korisničkim računima i grupama, a korisnici računala istim će alatom moći podešavati svoje postavke.

Admin-korisnici

 

Uveden je i novi applet koji na jednom mjestu objedinjuje najkorištenije zadaće upravljanja računalom poput gašenja, suspendiranja, pristupa postavkama sustava i računa te upravljanja obavijestima.

Applet

 

Poboljšanja u Nemou

Znatno je olakšano postavljanje zadanog programa koji otvara pojedini tip datoteke.

MIME
Prozorčić koji je ranije pokazivao napredak prilikom seljenja ili kopiranja datoteka sada se može minimizirati u panel. Tako minimiziran pokazuje ikonu na kojoj  je s pomoću malog kružića prikazano napredovanje trenutačne radnje.

Coppy
U kontekstualnim izbornicima kod odabira opcije “Prenesi na…” i “Kopiraj na …” od sada se mogu odabrati i prijenosni uređaji, te bookmarksi.

Kontekstualni-meni
Nemo je dobio nove ekstenzije, poput nemo-media-columns te nemo-preview koji nam omogućuje brzinski pretpregled datoteke unutar samog Nema.
Nemo izgleda ljepše i bolje se ponaša

Modul za upravljanje ekranima je poboljšan

Display

 

Programi koji se pokreću u “punom ekranu” od sada i se trebali puno bolje ponašati.

 

Cinnamon se ovim izdanjem pridružuje velikoj ekipi: KDE-u, Gnomeu i Xfceu, te sasvim zasluženo postaje veliki igrač na polju radnih okruženja, a Linux Mint još jednom potvrđuje svoje prvo mjesto na Distrowatchovu popisu.

Svima koji se odlučuju prvi put zaplivati u vode Linuxa, preporučujemo da svakako isprobaju ovu izvrsnu distribuciju, te ovo moderno sučelje. Linux Mint vam odmah nakon instalacije nudi sve što ćete trebati kod korištenja računalom, a Cinnamon predstavlja odličnu kombinaciju između tradicionalnih i modernih rješenja.

Ja ću zaključiti s izrazom svojega poštovanja prema ovoj maloj ekipi dragovoljaca. Svaka čast Clementu i njegovoj ekipi! I dalje znaju kako se to radi! 😉

 

Izvor: cinnamon.linuxmint.com

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.2/5 (15 votes cast)
Cinnamon 2.0 je postao samostalno radno okruženje, 4.2 out of 5 based on 15 ratings

You may also like...

34 komentara

 1. Yannbane napisao:

  Nije “Gnome” već “GNOME”. Biblioteka ili modul je prihvatljivo koristiti umjesto “library”, ja mislim. Također registrirajte .hr domenu…

 2. nklst napisao:

  Sva čast ekipi koja radi na Mintu i na Cinnamon-u, ne pokušavaju ponovo izmisliti točak i govoriti korisnicima šta je najbolje za njih.

  Uz XFCE i KDE savršen DE za desktop, malo bogatiji od XFCE-a a za razliku od KDE-a fokusiran na to da uradi jednu stvar dobro. (UNIX- filozofija ako se ne varam?).
  Baš mi je drago da Cinnamon napreduje tm putem jer po mom mišljenju odlično je popunio rupu koju je ostavio Gnome 2.

  Odličan primer da je open surce sjajan model 🙂

 3. trzalica napisao:

  Mint ekipa na čelu sa Clemom je zakon! 🙂
  Branko, da li ću dobiti odgovor na pitanje postavljeno nekoliko puta? 🙂

  • Branko napisao:

   Sori trzalica, ne znam koje je to pitanje. Ne mogu se sad niceg sjetiti. Ajde jos jednom pliz pitaj.

   • trzalica napisao:

    Ma ništa bitno Branko! A i znam da već ovoliko koliko radite je puno tako da razumijem što nisi registrirao pitanje i nema problema! 😉 Ma zanima me da li si isprobao LMDE do kraja i kako si zadovoljan s njim? Zainteresiran sam da LMDE stavim na jedno računalo a pošto nemam vremena u zadnje vrijeme za testiranje zanimaju me mišljenja…

    • calisto053 napisao:

     LMDE MATE koristim vec 6 mjeseci kao distru na glavnom laptopu i pokazao mi se izuzetno stabilnim i pouzdanim. Sve radi besprijekorno, potrosnja resursa cak i pri vecim opterecenjima ne prelazi 800 MB. Novi update donese novitete, buduci da je ovo “testni poligon” sluzbene grane, bude malo bugova, ali se ekspresno rjesavaju.
     Oko njega se moras malo vise potruditi, ali je odlican za ucenje. To je “Debian za pocetnike”. Za detalje vidi nas forum

     • trzalica napisao:

      Isprobao sam ja mislim UP5 i za to kratko vrijeme je bio ok i nije bilo baš nikakvih problema (pa mi nije niti jasno zašto svi upozoravaju da ga je teže koristiti). Baš sam htio čuti kakvo je mišljenje onih koji ga duže koriste (i pogotovo ovu novu verziju, tj. UP) i hvala ti na reviewu calisto053! 🙂 Odoh još malo pogledati šta novoga ima na forumu vezano za LMDE pa ako budem imao pitanja… 🙂

      • rudar napisao:

       Pogledaj i poseban LMDE forum na http://www.linuxmint.com.

       • trzalica napisao:

        dobro sam upoznat sa njihovim forumom ali me zanimaju iskustva i ostalih korisnika 😉

        • Big Muzzy napisao:

         ja vrtim neko vrijeme LMDE sa UP7, istina bilo je nekih problemčića prilikom instalacije zadnjeg update-a, ali ništa strašno. Kompletna arhitektura mi je Intelova. Ja sam uspio podesiti LMDE nakon instalacije na skoro isti način kao što sam podešavao Ubuntu/Mint. Većinu potrebnih programa sam instalirao preko Synaptica i svi rade. Aplikacije koje sam ranije instalirao pomoću .deb paketa, isto radim i na LMDE i sve normalno radi. Za šta mi je trebalo podešavanje preko terminal na Ubuntu/Mint, sve isto radi i na LMDE. Moje skromno lično iskustvo je da LMDE nije ništa složeniji za korištenje i podešavanje od standardnih Ubuntu/Mint izdanja

        • trzalica napisao:

         Hvala @Big Muzzy na kratkom osvrtu! 🙂 Ja sam takav dojam stekao sa UP5 (da u biti nije ništa puno kompleksniji od običnog Minta ili Ubuntua) ali pošto vidim da se svi “žale” da je puno teži pa rekoh, baš da vidim malo mišljenja korisnika… Jedino je malo glupo što LMDE ne može (koliko znam) staviti na nove laptope i nije mi jasno zašto se to ne omogući, odnosno ne sredi?!… Koji “okus” LMDE-a koristiš, cimet ili? 🙂

        • Big Muzzy napisao:

         moji počeci na Linuxu su bili na Gnome. Svaki moj kasniji pokušaj da pređem na neki drugi DE završio se vraćanjem na Gnome. Nakon gašenja Gnome2 projekta, MATE je za mene bio logičan izbor 😉 tako da i na drugim izdanjima koje vrtim pokušavam “prikačiti” MATE (sa manje ili više uspjeha) 😀

     • Petar Kružić napisao:

      Drago mi je da ste zadovoljni al’ samo oprez prilikom upgradea… Ili još bolje, ne dirajte ga! “Don’t fix what ain’t broken” rekli bi Ameri.

      • rudar napisao:

       Načelno se slažem, ne diraj što radi, ali problem je što dalje ipak ne bi radilo dobro. Znaju oni zašto je bila potrebna nadogradnja, ne samo zbog sigurnosnih razloga.

    • Branko napisao:

     Ma nema problema trzalica.
     Probao sam LMDE kroz jedno mjesec dana. Nikakvih problema nisam imao. Jedino nisam isprobao onaj veliki update na novi kernel na kojem su ljudi javljali dosta problema. Ali, po onom sto sam vidio na forumu, nakon par dana s novim updateovima su se problemi ispravili.
     Koliko sam shvatio, LMDE je ljudima jako stabilan, samo se treba pripaziti kod takvih velikih updateova.
     Nisam zaboravio za recenziju, samo sam lijen ovih dana sjesti i to nakucati. Biljeske imam, screenshotove imam, samo treba sjesti i napisati.
     A moram se natjerati. 😀

 4. darkborn napisao:

  F*k cimet, MATE rulez!
  Mate je stabilniji i BRŽI, a ovo cimet postaje hipstersko-softverski nadomjestak Viagre.
  Jbt ako će se toliko forsat novo-najnovije “okružje” (a previđati gluposti i nestabilnosti) vratit ću se na XP.
  Nekad se znalo čemu služe neparni brojevi radnih verzija…

  • trzalica napisao:

   …MATE je možda bio stabilniji i brži na početku ali sada je Cimet stabilniji i potpuniji (čak podjednako hardverski zahtjevan a ponekad čak i manje) i to je činjenica. I Branko je lijepo napisao da Cimet prije (do sada) nije radio na drugim distrama jednako dobro kao na Mintu tako da jedino to možda razlog zbog kojega misliš da je MATE bolji…

  • trzalica napisao:

   Premda, i MATE je super!

  • Z0K4 napisao:

   Pa onda možeš komotno reći i f*ck KDE, f*ck GNOME… Međutim to nije u redu, jer ja onda mogu reći i f*ck Xfce, i f*ck MATE, jer je LXDE stabilniji i brži. Onda će se naći ljubitelj WM-ova pa će reći f*ck LXDE i f*ck Enlightenment, jer je Awesome stabilniji i brži. Potom će doći netko i reći f*ck Awesome, f*ck Xmonad, f*ck openbox and use *nix without the X.

 5. Cooleech napisao:

  Mislim da bih mogao dati još jednu šansu cimetu.. 🙂

 6. b4sh napisao:

  Dobar clanak

  LP b4sh

 7. Dario napisao:

  Fino, čim uhvatim vremena probat ću spariti Sabayon i Cinnamon 😀

 8. zagortenay333 napisao:

  A tek šta nas čeka u cinna 2.2…ohohoho

  • darkborn napisao:

   Je, bit će najnoviji i najbržiji.
   Svakoga dana u svakome pogledu sve više napreduje. Evo, samo što nije, pa jedva prošlo dvije godine kako svršavamo na Cinnamon… a u međuvremenu, radimo na nečem stabilnijem.
   Ajde više paralelno testirajte Mate i Cinnamon, koliko god je Mate abandonware – pun mi je kufer da sa svakom novom verzijom uz nove fićre nove nestabilnosti dolaze. A o brzini ne bih, ovo je funboy debilana trolanje kao sa Windoze spikom – te fluidost, te ljepše, te najbržije…. je, u rikverc.
   Fala bogu da se odljepilo od Gnome 3, dok ne postane stabilniji.

   Sam još jedna misao: obzirom da je dev community velikim dijelom prebjegao na Android i ine platforme, pozdravljam svaku aktivnost na “core” – desktop x86 / 64 Linux platformi. Razvoj Cinnamona je vrlo bitna stvar u tome, i želim mu dobar uspjeh.
   SAMO: ne treba previđati sadašnjost na račun lijepe budućnosti.

   • trzalica napisao:

    Vidiš, ja baš mislim da ti trolaš @darkborn. Nikada se ne slažeš s ničim i uvijek moraš biti kontra svih… Ja da sam na tvom mjestu promislio bih tko ustvari trola. 😉 Peace man! 🙂

  • Loreia napisao:

   Imas kakav link za nabaciti?

 9. Dragan napisao:

  Odnedavno na Mint 14 a i 15-ci ne-moze se instalirati SAMSUNG-ov SCX-4521F scanner; dok stampac radi.

  Ove upute vise ne vaze, a bile su u upotrebi / isprobo sam ih nekoliko puta do sada –>>

  http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=202&t=57503

  Ugaseni su Medibuntu repozitorijumi. Zna li ko kako “natjerati” senner da radi, ponavljam stampac i fax uredno rade !?

 10. Dragan napisao:

  ma neznam vise na koji crni forum da se prijavim – obzirom da niko nista ne odgovara ili ako neko nestoi odgovori; odgovori su im toliko sturi da fakticki i ne pomazu nista ….

  ako imate koji gram snage i volje pisite ili ovde ili neznam gdje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.