GNU Free Call

Telefoniranje putem Interneta je jednako zanimljivo svim korisnicima računala, bez obzira je li riječ o manje ili više iskusnim korisnicima, privatnim ili poslovnim, starima ili mladima. To je prvenstveno stoga što je jednostavno i besplatno; preciznije, telefonski pozivi su besplatni, a plaća se samo ostvaren promet preko vašeg ISP-a.

Trenutno najpopularniji pružatelj takve usluge je Skype, koji ima samo jedan problemčić – nije baziran na otvorenom kodu. Samim time je “uj fuj”, a ako vam to nije dovoljno, spomenut ću i opravdane sumnje koje se odnose na sigurnost i privatnost razgovora vođenih preko tehnologije bazirane na vlasničkom softveru.

Zbog tih ali i drugih razloga međunarodna grupa programera pokrenula je projekt GNU Free Call za koji se nadaju da će zamijeniti Skype i pružiti sigurniju i napredniju alternativu za komunikaciju na svim platformama.

Cilj GNU Free Call projekta je omogućiti glasovnu komunikaciju putem Interneta u potpunoj privatnosti na svim uređajima, a posebno na računalima i mobitelima, i to bez potrebe za registracijom ili korištenjem jednog centralnog poslužitelja usluge (kao što je to slučaj sa Skypeom).

GNU Free Call je baziran na otvorenom kodu, čime pruža mogućnost kontrole neovisnim programerima ili stručnjacima za sigurnost, bez obzira žele li vidjeti kako program radi ili pomoći u njegovom razvoju.
Takav pristup je ne samo transparentniji po pitanju sigurnosti, nego izbjegavanjem korištenja centralnog poslužitelja otvara potpuno nove mogućnosti za komunikaciju u otežanim uvjetima (npr. fizičko uništenje dijelova mreže, preopterećenje mreže, nestanci električne energije ili prirodne i druge katastrofe).

Obzirom da je GNU Free Call softver otvorenog koda, s vremenom će se pojaviti i na drugim platformama kao što su pametni telefoni. GNU Free Call neće koristiti centralni server nego peer-to-peer tehnologiju, pa će biti moguće komunicirati i s tuđim mobitelima putem WiFi mreže. Primjerice, u slučaju potresa i uništenja bazne stanice moći ćete uspostaviti kontakt sa unesrećenima ispod ruševine.
Također će biti moguće stvoriti privatnu kriptiranu mrežu s korisnicima koji su u dosegu našeg mobitela opremljenog WiFi tehnologijom i na taj način pružiti npr. medicinskom osoblju siguran način komunikacije.

GNU Free Call je još u fazi razvoja, no ako je suditi po ciljevima koje su pred sebe postavili razvijatelji programa možemo očekivati još jedan vrhunski program iz GNU radionice slobodnog softvera.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.