Okršaj kod Odinovog korala: Arch vs. Slackware

Možda ste pomislili da je ovaj članak neka parodija na western filmove ili na legendarni nastavak serije Star Trek: Next Generation. Međutim, to ovdje nije slučaj. Cilj ovog članka je usporedba dviju velikih distribucija, Arch Linuxa i Slackware Linuxa.

Arch i Slackware donose samo najbolje iz svijeta operativnih sustava: Unix tradiciju, BSD eleganciju i Linux kernel. No uz brojne sličnosti krase ih i razlike, pa bi ovaj članak trebao ocrtati razlike između onoga za što vjerujem da su najkvalitetnije aktivne distribucije danas (pri čemu kvalitetno ne znači nužno i jednostavno).

★ Instalacija i prvi koraci

Obje distribucije krasi tekstualna instalacija, koja ni kod Archa ni kod Slackwarea nije teška ni dugotrajna.
Opcijama su vrlo slične, no ovdje moj glas odnosi Slackware jer je početnicima ipak lakši za instalaciju. Arch od korisnika zahtijeva uređivanje konfiguracijske datoteke u tekst editoru, pa je sa te strane potrebno nešto više znanja i sigurnosti, dok će kod Slackwarea to urediti installer, a kasnije korisnik ukoliko bude potrebno.

Pobjednik: Slackware

★ Konfiguriranje i korištenje

Prilikom instalacije, uređivanje rc.conf datoteke može lako zbuniti mnoge potencijalne korisnike. No prilikom korištenja sustava ta ista stravična datoteka uvelike olakšava rad. Ona je središnje mjesto za uređivanje daemona, modula, umrežavanja, imena računala… Ovakav pristup je vrlo zgodan, lako pamtljiv te koristan za održavanj sustava. Slackware pak ima zasebne datoteke za module, mrežu i daemone; dakle, to je riješeno u čistoj BSD maniri i zato zahtijeva više koncentracije i znanja.

Pobjednik: Arch

★ Upravljanje paketima

Slackwareov upravitelj paketima ne rješava ovisnosti, niti ih traži. Osnovna ideja je da se svaki korisnik sam mora pobrinuti za svoj sustav, pa tako i pripremiti isti kad želi nešto nadograđivati i/ili mijenjati. Na kraju, korisnik je taj koji koristi sustav, pa ako se nešto i poremeti, korisnik je taj koji je odgovoran. Mnogi korisnici koriste Swaret koji sam traži ovisnosti. Osobno mi baš odgovara osnovna ideja software installer/uninstallera a i s vremenom sam se naviknuo.

Archov upravitelj paketima, Pacman, rješava ovisnosti i vrlo je jednostavan za korištenje. Za instalaciju paketa iz AUR-a [Arch User Repository] koristi se Yaourt (franc. jogurt), koji je također vrlo jednostavan za instalaciju i korištenje. U ponudi su i razni GUI upravitelji paketima te razni CLI upravitelji. Osobno smatram Pacman najkvalitetnijim upraviteljem.

Pobjednik: Arch

★ Stabilnost

Slackware je, uz Debian, poznat po svojoj stabilnosti. Paketi ulaze u main tree tek kada se uspiju razriješiti apsolutno svi bugovi. Nakon rješavanja većih bugova, paketi ulaze u current izdanje koje služi kao pogled na sljedeće izdanje. Međutim, tu je Patrick Volkerding i njegovi strogi kriteriji za odabir programa.

Arch također odlikuje dobra stabilnost, no prema mišljenjima nekih korisnika, paketi prebrzo mijenjaju repozitorije, tj. prerano prelaze sa testing u current. Rješavanje bugova je brzo i efikasno, a tu je i zajednica koja sama počinje ispravljati greške čim su uočene.

Pobjednik: U ovoj kategoriji nema pobjednika. Ako želite stabilan i siguran sustav, odabir je Slackware. S druge pak strane, ako želite stabilan i ažuriran sustav, ali i hrpu svježih programa – definitivno Arch.

★ Podrška za multimediju

Slackware već neko vrijeme nije mijenjao inačicu Mplayera, a isto je i sa kodecima. Velika mana je i ALSA koja je ponešto zastarjela (ruku na srce, ALSA 1.0.17 baš i nije friška). Arch nudi uvijek svježe i ažurirane alate, primjerice kada izađe novi Mplayer dobijete i novi paket kodeka, nema potrebe za čekanjem hoće li biti odobren ili će ipak ostati starija verzija.

Pobjednik: Arch

★ Kernel

Arch na instalacijskoj slici dolazi s kernelom 2.6.33, no nakon instalacije te ponovnog pokretanja računala i prvog ažuriranja, kernel se ažurira na najnoviju inačicu. Slackware također dolazi s kernelom 2.6.33-4, ali se ažuriranjem inačica neće promijeniti na najnoviju. Dakle, ako želite novi kernel, izvolite ga skinuti, prilagoditi svom sustavu i kompajlirati.

Pobjednik: Arch

★ Korisnička podrška i zajednica

Da sam ovaj članak pisao prije pet godina, u ovoj kategoriji ne bih ni trebao raditi usporedbu, već bih bez ijedne potrošene riječi pripisao pobjedu Slackwareu. No danas su stvari znatno drugačije. Velik dio Slackware zajednice se podijelio u 3 skupine: Debian,Gentoo i Arch. Mnoštvo mirrora se prebacilo na Arch ili Gentoo ili pak oboje – dobar primjer su belnet i tuwien. Nedavno sam naišao i na brdo mrtvih mirrora, pa je trebalo urediti njihovu listu, što nije težak posao, ali je dugotrajan. Arch ima mnoštvo aktivnih poslužitelja, a i Judd Vinet se izvrsno brine oko osnovnog sustava i sigurnosnih paketa.

Pobjednik: Arch

★ Zaključak

Da ne biste krivo shvatili, usprkos dojmu koji ostavlja Slackware nije polumrtva distribucija; dapače, poprilično je živahan, pa smo nedavno bili počašćeni novom inačicom 13.37 (1337 :)), a uskoro stiže i finalna 14.0. No tijekom zadnjih godinu dana pojavile su se trzavice između Volkerdinga i ostatka razvijateljske ekipe.

Arch je znatno lakši za održavanje i stoga bolji izbor za desktop. Nijedna od ovih distribucija nije sasvim jednostavna za instalaciju i konfiguraciju, ali ni Arch nije toliko kompliciran da ga ne bi bez ikakvih problema mogao instalirati prosječan korisnik sa stažom od četiri mjeseca do godinu dana svakodnevnog korištenja nekog od Linux baziranih operativnih sustava (opaska – naravno, iznimka su find-on-google-copy/paste-in-terminal-no-brainer korisnici). Onima s bogatijim korisničkim iskustvom Arch ne bi predstavljao nikakav problem.

Nakon prvih par dana podešavanja sustava osobnim potrebama i prvih 5 dana privikavanja, obje distribucije su jednostavno odlične i obje RADE, (a to je barem po meni važno, da sustav radi) te pružaju mnoštvo zabave i veselja. Realni rezultati “okršaja” su vrlo tijesni i ovise o vašim osobnim potrebama.

Obje distribucije su vrlo “okretne” i brze te daju mnoštvo informacija. Dostupan je velik broj priručnika, a obje se ponose dobro razrađenom dokumentacijom, naravno u svom specifičnome stilu. Ipak, krajnja odgovornost leži na samom korisniku, što je i dobro, jer ne može tamo neki mađarski haker odgovarati za salatu koju vi napravite na svom računalu, bilo neznanjem, nepažnjom ili ne razmišljajući. Naravno, mogao sam bilo koju od ovih dviju distribucija uspoređivati sa Debianom, OpenSuseom i Fedorom, koji su također odličan izbor za desktop distribuciju, no nisu toliko fleksibilni kao Arch ili Slackware.

Isto tako sam mogao usporediti bilo koju sa Gentoom, koji je meni također vrlo draga distribucija koju volim koristiti, no Gentoo je zasebna priča. Traži poprilično znanja, koncentracije, opreza i vremena za instalaciju; 2-3 sata za osnovni sustav + još sat do sat i pol za kernel nije malo, no jednom kad se instalira postaje pitom kao mala mačkica.

Da ne duljim previše na kraju: isprobajte Arch, isprobajte Slackware. Probajte ih koristiti barem mjesec dana, a onda odlučite koji vam bolje leži i koji je za vas. Sretno!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
Okršaj kod Odinovog korala: Arch vs. Slackware, 2.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

2 komentara

 1. Shicy napisao:

  Odličan članak!

 2. Z0K4 napisao:

  Slackware FTW 😀
  Osobno, mrzim update (traume iz Windowsa) te mi ne pašu rolling release distribucije, a sa Slackwareom ne moram previše brinuti o updateima… One najvažnije po potrebi sam instaliram, i to 2-3 puta godišnje. Možda to i nije najbolja praksa ali (s mog gledišta) šljaka već 2 godine. A brzinaaaaaa… nenadmašna! 😀
  Uh da… Onima koji žele Slackati a imati odličan upravitelj paketima (koji prati zavisnosti i po potrebi ih instaliraI) preporučio bih Salix OS. Skoro pa je lakši od Ubuntua… skoro. 😉

  Patrick samo naprijed!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.