Clonezilla – čarobnjak za kloniranje

Volite isprobavati nove programe, često dograđivati, podešavati i istraživati svoj operativni sustav?

Ako je odgovor potvrdan možda ste već iskusili situaciju i osjećaj kada nakon vaših stručnih zahvata ostanete s crnim ekranom i pomalo nervoznim, “trepćućim” kursorom. Ponekad će vas računalo pozdraviti ispisom uzbudljivih poruka iz kojih zaključujete da se kernel uspaničio, skočio kroz prozor i pobjegao u šumu. Onaj drugi OS, inače miran, šutljiv i povučen u sebe, više voli plavu boju pa ako je toga dana dobre volje i razgovorljiv možda vas pozdravi poznatim BSOD pozdravom na tečnom engleskom jeziku. Nekad ne pomažu nikakve kombinacije tipaka osim one jedne na kućištu.

Naravno, situacija ne mora biti ovako ekstremna, ali kakva god havarija OS-a bila u pitanju cilj je što prije vratiti računalo u stanje u kakvom je bilo. Ako to želite obaviti za nekoliko minuta, Clonezilla je odličan izbor. Uvjet za ovakvo brzinsko vraćanje OS-a je da već imate njegov backup.

Backup ili sigurnosna kopija važnih podataka pojam je koji mnogi korisnici ozbiljno shvaćaju i redovito obavljaju potrebne radnje na različite načine. Nažalost, postoje i oni koji taj postupak zanemaruju. Backup se često radi jednostavnim kopiranjem važnijih datoteka s radnoga diska na neko sigurnije mjesto, lokalno ili u oblacima. Postoji mnogo specijaliziranih programa namijenjenih za takvu vrstu backupa. Međutim, tako ne možemo napraviti backup operativnoga sustava nego samo podataka.

Naravno, postoje alati koji služe za backup čitavih particija i diskova. Takva vrsta backupa naziva se kloniranje, a često i ghosting. Iskusni korisnici osobnih računala odmah će se sjetiti Norton Ghosta, najpoznatijega i, ako izuzmemo dd, vjerojatno najstarijega programa te namjene. To je vlasnički, komercijalni proizvod tvrtke Symantec. Danas postoji veliki izbor programa za kloniranje, različitih cijena, mogućnosti i licencija.

Clonezilla live boot menu

Clonezilla je slobodan i besplatan program pomoću kojega možemo klonirati particije i diskove. Dolazi kao samostalni live CD ili u repozitorijima mnogih distribucija Linuxa. Postoje dvije osnovne verzije: Clonezilla Live namijenjena radu s jednim računalom i Clonezila SE (server edition) predviđena za masovno kloniranje preko mreže.

U ovom članku upotrijebit ćemo Clonezillu koja dolazi na Parted Magicu, a radit ćemo jednostavan backup operativnoga sustava te njegovo vraćanje na istu particiju. Pripreme smo obavili u članku o Parted Magicu. Naravno, ništa vas ne sprječava da umjesto Parted Magica preuzmete i upotrijebite samostalnu ISO sliku Clonezille Live ako vam tako više odgovara. ISO slike dolaze u standardnoj i alternativnoj verziji. Standardnoj je baza Debian, a alternativnoj Ubuntu.

Clonezillino korisničko sučelje nije grafičko pa ćemo, umjesto miša, za navigaciju po tekstualnim izbornicima rabiti pet tipaka:

 • strelice za gore i dolje
 • razmaknicu za označavanje jedne ili više opcija unutar izbornika (izabranu stavku predstavlja zvjezdica (asterisk), ekvivalent kvačice ili križića kod GUI programa)
 • Tab za izbor sljedećeg elementa (primjerice za OK ili Cancel)
 • Enter (Return) za potvrdu izbora

Na radnoj površini Parted Magica Clonezillu nalazimo pod nazivom Disk Cloning. Iako je svaki korak odlično objašnjen u Clonezillinim izbornicima, dodatno ćemo ukratko opisati pojedine korake na hrvatskom kako bi se čitatelji koji ne znaju dobro engleski bolje snašli. Iako se radi o jednostavnom postupku, kod svakoga koraka moramo znati što radimo i pažljivo odabrati željenu operaciju ili više njih.

 

Backup

Prva odluka koja je pred nama odnosi se na izbor načina kloniranja. Možemo klonirati disk ili particiju kreiranjem preslike (image datoteke), ili izravno klonirati disk ili particije s jednoga diska na drugi. U našem ćemo primjeru napraviti backup koji ćemo upotrijebiti u slučaju problema s operativnim sustavom. Zato biramo prvu opciju:

Clonezilla - izbor vrste backupa

Clonezilla – izbor vrste backupa

 

Potom biramo hoćemo li presliku kreirati na lokalnom uređaju ili ćemo ju poslati na neko računalo ili uređaj u mreži. U našem primjeru, izabiremo prvu stavku izbornika, local_dev.

Clonezilla - lokalno ili preko mreže?

Clonezilla – lokalno ili preko mreže?

 

Ako želimo da preslika bude kreirana na vanjskom USB uređaju, a zaboravili smo ga priključiti, sada to možemo učiniti. Nakon priključenja vanjskog USB diska ili stika, pritisnimo tipku Enter. Clonezilla će detektirati sve upotrebljive uređaje koje ćemo kasnije moći rabiti za pohranu preslike.

Clonezilla - prepoznavanje uređaja

Clonezilla – prepoznavanje uređaja

 

U ovom će nam koraku biti ponuđen popis svih uređaja, odnosno particija koje bi mogle poslužiti za pohranu preslike. Particiju koju želimo backupirati izabrat ćemo poslije. U našem je primjeru OS (Linux Mint 14) na particiji sda1, a njegovu ćemo presliku snimiti na sda2 particiju namijenjenu za podatke. Zato ovdje biramo sda2 za odredišnu particiju.

Clonezilla - odredišna particija za backup

Clonezilla – odredišna particija za backup

 

Potom biramo direktorij u kojem će se nalaziti preslika. Dubina direktorija ograničena je do prve razine. To znači da možete osim početnoga, / (root) direktorija, izabrati još jedan u dubinu.

Clonezilla - backup direktorij

Clonezilla – backup direktorij

 

Clonezilla je prikupila potrebne podatke o uređajima. Za nastavak pritisnimo tipku Enter.

Clonezilla - info o uređajima

Clonezilla – info o uređajima

 

Biramo Beginner (početnički) ili Expert (napredni) način rada. Expert nudi bolju kontrolu pojedinih parametara.

Clonezilla - početnik ili stručnjak?

Clonezilla – početnik ili stručnjak?

 

Sada biramo hoćemo li klonirati cijeli disk (savedisk) ili pojedine particije (saveparts). Izabrat ćemo saveparts. Ako se Clonezillom koristite prvi put, izbornik će izgledati kao na slici ispod. Međutim, ako već imate presliku, bit će vam ponuđene dodatne opcije za njezino vraćanje (restore). Do toga ćemo doći poslije, u prvom koraku za restore. Do ovog koraka postupak je isti i za backup i za restore.

Clonezilla - disk ili particije?

Clonezilla – disk ili particije?

 

Unosimo naziv direktorija za smještaj preslike i još nekih datoteka koje će biti kreirane u postupku kloniranja. Clonezilla je ponudila naziv koji sadrži datum i vrijeme kreiranja backupa. Preporučujemo da ponuđeno zadržite i eventualno dodate naziv operativnoga sustava. Tako ćete se poslije, kada napravite više različitih backupa, lakše snalaziti.

Clonezilla - naziv backup direktorija

Clonezilla – naziv backup direktorija

 

Slijedi izbor particija za backup. U našem slučaju imamo samo jednu (sda1) na raspolaganju.

Clonezilla - izbor particija za backup

Clonezilla – izbor particija za backup

 

Clonezilla za backup upotrebljava nekoliko programa. Ovdje biramo prioritet. Ako iz određenoga razloga prvi program s popisa ne može obaviti kloniranje, bit će upotrijebljen idući. Najsigurnije je ostaviti kako jest – na prvoj opciji.

Clonezilla - prioritet programa

Clonezilla – prioritet programa

 

Biramo dodatne parametre. Slobodno ih postavite kao na slici ispod.

Clonezilla - dodatni parametri za backup

Clonezilla – dodatni parametri za backup

 

Biramo vrstu kompresije. Neki su algoritmi brži, ali rezultiraju dobivanjem veće preslike. Ako imate višejezgreni procesor u izborniku ćete moći izabrati paralelno kompresiranje koje je brže. Izaberite po želji. Optimalan je izbor gzip. Ako imate manje mjesta za pohranu preslike, izaberite jaču (ali sporiju) kompresiju, primjerice bzip2.

Clonezilla - vrsta kompresije

Clonezilla – vrsta kompresije

 

Presliku možemo snimiti kao jednu veliku datoteku, ali i podijeliti ju u nekoliko manjih, primjerice za snimanje na optičke medije ili na particiju čiji datotečni sustav ne podržava veličinu datoteka kakva bi mogla biti naša. U našem se primjeru koristimo ext4 datotečnim sustavom pa slobodno možemo snimiti našu presliku kao cjelovitu datoteku.  Zato za maksimalnu vrijednost (u megabajtima) upisujemo veliki broj. Nije bitno koliki je broj, ali ako želimo jednu datoteku, mora biti veći od buduće preslike . Ništa se strašno neće dogoditi ako ostavite i početnu vrijednost od 2000 MB – i dalje će biti ispravna, ali će se sastojati od više datoteka.

Clonezilla - jedna velika ili više manjih datoteka?

Clonezilla – jedna velika ili više manjih datoteka?

 

Ako ste sigurni da greške ne postoje ili ako se koristite datotečnim sustavom koji nije dobro podržan (NTFS, HFS+), izaberite prvu stavku. Izborom druge stavke pokrenut će se interaktivna provjera datotečnoga sustava kod koje ćete odgovoriti na dodatna pitanja, a treća će pokušati automatski pregledati i popraviti datotečni sustav.

Clonezilla - provjera datotečnog sustava?

Clonezilla – provjera datotečnog sustava?

 

Želimo li provjeriti presliku nakon kreiranja, izabrat ćemo prvu opciju. Iako provjera traje gotovo kao i samo kreiranje, dobro ju je obaviti.

Clonezilla - provjera backupa?

Clonezilla – provjera backupa?

 

Sljedeće pitanje odnosi se na akciju koja će biti obavljena nakon kreiranja i provjere preslike. Možemo ostati u postojećem okruženju, ponovno pokrenuti računalo ili ga ugasiti.

Clonezilla - što nakon backupa?

Clonezilla – što nakon backupa?

 

Pri kraju smo s popunjavanjem Clonezillina upitnika. Dobit ćemo ekran popunjen informacijama o našem izboru. Obratimo pažnju na zeleni tekst. To je ispis naredbe koju je Clonezilla generirala za kreiranje preslike (/usr/sbin/ocs-sr…)
Tu naredbu možemo kopirati i pohraniti te drugi put upotrijebiti bez ponovnoga prolaženja kroz Clonezilline izbornike. Vrlo korisno ako ponavljamo isti backup. Pritisnimo Enter za dalje.

Clonezilla - generirana backup naredba

Clonezilla – generirana backup naredba

 

Provjerimo još jednom informacije i potvrdimo izbor tipkom y.

Clonezilla - potvrda

Clonezilla – potvrda

 

Napokon kreće kreiranje preslike. Obratite pažnju na potrebno vrijeme. Za backup svježe instalacije Linux Minta 14 u VirtualBoxu, s običnim SATA2, 7200 rpm hard diskom, dvojezgrenim procesorom Intel Pentium Dual Core E6700 na 3.2 GHz (u VBoxu se rabi jedna jezgra) i gzip kompresijom potrebno je oko šest minuta. Linux Mint 14 zauzima 4,7 GB.

Clonezilla - backup u tijeku

Clonezilla – backup u tijeku

 

Oko tri i pol minute bilo je potrebno za provjeru kreirane preslike. Završavamo pritiskom na tipku Enter.

Clonezilla - provjera image datoteke

Clonezilla – provjera preslike

 

Backup je napravljen. Pogledajmo iz Mintovoa Nemoa kako izgleda direktorij s backupiranim datotekama. Preslika je kompresirana na 2,1 GB. Osim preslike možemo primijetiti da je kreiran backup mbr-a, te particijske tablice. Sve ovo Clonezilla može vratiti.

Mint 14, Nemo - backup direktorij

Mint 14, Nemo – backup direktorij

 

Restore (vraćanje backupa)

Backup nije opasna radnja, ali njegovo vraćanje jest. Ako imamo više particija na disku, moramo dobro paziti na koju particiju vraćamo backup jer će izabrana particija biti prebrisana sadržajem backupa. Ponovimo da u našem primjeru imamo dvije particije. OS je na prvoj sda1, a preslika na drugoj sda2 particiji.

Prvih sedam koraka identično je kao i za backup, pa ih ovdje nećemo ponovno opisivati. Samo ponovite potrebne korake dok ne dođete do ovoga koraka. Kod izrade backup preslike izabrali smo stavku saveparts. Sada biramo restoreparts.

Clonezilla - restoreparts

Clonezilla – restoreparts

 

Clonezilla će pronaći postojeće backupe i ponuditi nam izbor. U našem slučaju imamo samo jednu presliku.

Clonezilla - izbor imagea

Clonezilla – izbor preslike

 

Dolazimo do izbora particije na koju vraćamo presliku. Još jednom naglašavamo da dobro pazite pogotovo ako imate više particija jer će izabrana particija biti prebrisana sadržajem preslike. Naš je slučaj jednostavan jer nam je preostala samo jedna particija, sda1. Drugu, sda2 particiju već smo izabrali kao particiju na kojoj je pohranjena preslika, pa ju je zato Clonezilla pametno izostavila iz ovog izbornika.

Clonezilla - izbor restore particije

Clonezilla – izbor particije za restore

 

Ako smo odabrali Expert mod, dobit ćemo mogućnost bolje kontrole vraćanja backupa. Među mnoštvom parametara možemo izabrati hoće li Grub biti reinstaliran, mbr ponovno zapisan, preslika provjerena pomoću MD5 i SHA1 checksuma itd. U našem slučaju sve opcije možemo isključiti.

Clonezilla - expert restore

Clonezilla – expert restore

 

Još jedno pitanje ako smo izabrali Expert mod: želimo li kreirati particijsku tablicu i na koji način? To je korisno ako kloniramo disk i u još nekim posebnim slučajevima. Međutim, u našem nam primjeru to ne treba, pa ćemo izabrati prvu opciju.

Clonezilla - što s particijskom tablicom?

Clonezilla – što s particijskom tablicom?

 

Jednako kao i kod backupa i ovdje možemo izabrati ostanak u okruženju, ponovno pokretanje ili gašenje računala nakon obavljenoga posla.

Clonezilla - što nakon vraćanja backupa?

Clonezilla – što nakon vraćanja backupa?

 

Nakon prijeđenih svih izbornika, Clonezilla nas, slično kao kod backupa, obavještava o učinjenom te nam ispisuje naredbu za restore koju kasnije možemo ponovno iskoristiti direktnim unosom u terminal bez prolaženja kroz prethodne izbornike.

Clonezilla - generirana restore naredba

Clonezilla – generirana restore naredba

 

Clonezilla nas upozorava da će podaci s izabrane particije biti prebrisani i izgubljeni. Ako ste sigurni da ste sve dobro izabrali, potvrdite tipkom y. Nakon ovoga nema povratka…

Clonezilla - restore potvrda

Clonezilla – restore potvrda

…osim ako niste izabrali Beginner mod gdje jedan pritisak na y neće biti dovoljan, pa će vas Clonezilla dvaput pitati istu stvar (za svaki slučaj jer ste početnik).

Naša se preslika zapisuje na odabranu particiju pomoću programa Partclone koji je Clonezilla, uz našu sugestiju, odabrala za ovaj postupak.

Clonezilla - Partclone

Clonezilla – Partclone

 

Nakon pet minuta pojavljuje se još jedan lijepi crni ekran ukrašen sivim i žutim tekstom koji nas poziva da pritisnemo Enter.

Clonezilla - kraj

Clonezilla – kraj

 

Preostaje nam još samo jedan korak: ponovno pokrenuti računalo i provjeriti je li vraćanje sustava uspjelo.

Clonezilla je jedan od popularnijih programa za kloniranje diskova i particija. Tomu je pridonijela relativno laka i intuitivna upotreba u stilu čarobnjaka. Postoje i nedostaci, a kao značajnije možemo navesti:

 • kloniranje na manju particiju zasad nije moguće
 • u slučaju kloniranja na drugu particiju potrebno je ručno urediti tekstualnu datoteku parts koja se nalazi u backup direktoriju i preimenovati presliku. Primjerice ako se originalna particija s OS-om nalazi na particiji sda1 i taj OS želimo klonirati na particiju sdb3, morat ćemo prije kloniranja sva pojavljivanja stringa sda1 promijeniti u sdb3. Također, u samom nazivu preslike moramo promijeniti sda1 u sdb3. Dakle, zasad se to ne obavlja automatski. Više o tome možete pročitati ovdje.
 • particija koju kloniramo ne smije biti montirana. To znači da ne možemo klonirati OS tako da instaliramo Clonezillu iz repozitorija i pokrenemo kloniranje tog istog OS-a “na živo”. Tako možemo klonirati neki drugi OS koji imamo u dual bootu ili particiju pod uvjetom da prije kloniranja obavimo umount te particije. Ovo vrijedi i pojedinačno, tj. ako se radi samo backup ili samo restore.

Clonezilla kao program koji uključuje nekoliko drugih programa i Parted Magic kao distribucija koja uključuje Clonezillu u svoj repertoar korisnih alata, izvrstan su praktični primjer kako se postojeće slobodne programe može iskoristiti te dodatnim pametnim rješenjima poboljšati i proširiti njihovu funkcionalnost.

Službene stranice projekta
Dokumentacija
FAQ/Q&A

Autor: Draško Perović

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.9/5 (20 votes cast)
Clonezilla - čarobnjak za kloniranje, 4.9 out of 5 based on 20 ratings

You may also like...

16 komentara

 1. Vl@do napisao:

  Još jednom bravo i hvala ti Draško. Stvarno nas oslobađaš svakog straha. Sada samo treba dobro proučiti i primiti se posla.

 2. protacticus napisao:

  Sve pohvale za izbor teme. Kao što autor napominje ovo je must have za sve koji se igraju sa sistemom, lično iskusio 😉

 3. max360se napisao:

  Odličan članak, alat prve klase.

 4. dani napisao:

  vise puta smrdah stvar.Svaka čast na članku,izvrstan je.Morat ću konačno napravit backup.

 5. Bertone napisao:

  A joj .. uskoro dolazi vrijeme da se potroši drugi dio prošlogodišnjeg godišnjeg odmora .. malo mi je čak i žao HDD-a i USB-a zbog torture kojoj će biti izloženi 🙂

  Tnx za slikovnicu Draško 😉

 6. Shicy napisao:

  Fantastičan članak! Svaka čast autoru 🙂

 7. Profesor Bruka napisao:

  Znam da nema veze s temom, ali zanima me kako napravite da vam uz komentar stoji i avatar – nisam na stranici, izuzev na forumu – primijetio mogućnost za prijavu? 😀

 8. Punisher napisao:

  Odličan software samo ako se ne varam jedina loša strana mu je što ne može se vratiti backup image sa većeg diska na manji što software poput Acronisa ili Ghosta može. No pošto se oni plaćaju ne može se prigovoriti Clonezilli. Ipak to bi bilo sljedeće što trebaju imlementirati.

  • Draško napisao:

   Ne varaš se i ako pažljivije pročitaš članak vidjet ćeš da sam to naveo kao nedostatak 😉
   Postoje backup rješenja koja nemaju taj nedostatak, a također spadaju u slobodni sw. O tome u jednom drugom članku.

   • Punisher napisao:

    Vidim da si napomenuo izgleda da sam to “preskočio” priliko čitanja 😉 .
    BTW savjet više inače za one koji dosta instaliraju/reinstaliraju OS-ove na kompovima ukoliko recimo koristite OS sa GPT particijom i nakon toga prepišete ga sa OS-om sa MBR particijom prilikom kloniranja sa Clonzillom će vam izbaciti poruku.
    “This disk contains mismatched GPT and MBR partition”. To se događa jer MBR particija ne poznaje GPT particiju pa obriše dio GPT particijske tablice ali ju potpuno ne očisti. Ukoliko ste sigurni da vaš disk koji mislite klonirati koristi MBR onda pokrenite naredbu sudo sgdisk -z /dev/sdx gdje x mijenjate sa oznakom vašeg diska npr. sda ili sdb.
    Nakon toga će vam se očistiti GPT particija a MBR ostati netaknut. Nakon toga će Vam proći backup/kloniranje

 1. 23. kolovoza 2013.

  […] Ukoliko se odlučite upustiti u avanturu sa Clonezillom ovdje imate sva detaljna uputstva Clonezilla – čarobnjak za kloniranje. […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.