Compiz na smrtnoj postelji

Lelujajući prozori, Desktop u obliku 3D kocke, pregled otvorenih prozora… samo neki od brojnih Compiz efekata, koji su nesumnjivo doprinijeli popularizaciji GNU/Linuxa na Desktop platformi, posebice među mlađom populacijom.

Danas se pitamo, je li ovaj projekt pred svojim krajem? Ekipa Phoronixa smatra da jeste; pored Fedore koja je najavila napuštanje Compiza, tu su još Gentoo, openSUSE Linux i mnogi drugi. Čini se da je Ubuntu ostao jedina distribucija koja “gura” Compiz za potrebe svog djetešca, Unitya.

Razvoj Compiza drastično je usporen, svježa izdanja objavljuju se sve rjeđe, a čitav projekt pun je neriješenih bugova. Čak se i glavni razvijatelj projekta nedavno oglasio putem bloga, gdje se ispričao za nedostatak smjera, razvoja i općenito, povećanja stabilnosti čitavog projekta. Izdanje 1.0 daleko je od ostvarenja.

Ubuntu jedini i dalje "gura" Compiz

 

Dok Compiz ide prema statusu quo, neka druga rješenja aktivno se razvijaju i prihvaćena su od strane novih tehnologija, poput Muttera na GNOME Shellu i KWina na KDE SC 4 radnom okruženju.

Usprkos ovim lošim vijestima, nadajmo se da će Compiz upravitelj prozora još neko vrijeme ostati s nama.

Compizu možemo zahvaliti za bogate vizualne efekte poput “kocke”, transparencije, sijena i “wobbly” prozora – sve to uz pomoć njegovog kompozitnog enginea, koji se oslanja na hardverski akceliranu 3D grafiku i najnovije mogućnosti Xorg-a. Dolazi s većim brojem popularnijih Linux distribucija i iznimno je popularan među Linux korisnicima.

Projekt je prvotno započet u Novellu, kao rad Davida Revemana, ali je ubrzo napravljen fork od nezavisne zajednice razvijatelja, koji su bili razočarani pristupom i načinom rada Novella. Fork je nazvan Beryl, ali se na kraju ipak sjedinio sa upstream Compizom te je nastao Compiz Fusion.

Pomalo neosnovana razlika između Compiza i Compiz Fusiona kasnije se u potpunosti odbacila. Projekt se jednostavno nazvao Compiz i sva njegova infrastruktura, poput sustava za prijavu bugova i mailing lista su se sjedinili.

Izvor: Phoronix

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

11 komentara

 1. Branko napisao:

  Jako mi je žao za Compiz. Mislim da je zaslužio bolju sudbinu.
  Na kraju krajeva Windows korisnici su ostajali paf kad bi pokazali lelujave prozore ili desktop kocku. Iako nisu koristili za ništa svejedno smo im mogli nabijati na nos svoj ušminkani dekstop.
  Mnogi su prešli na Linux upravo zbog desktop kocke.
  Nadam se da će se dio koda iz Compiza moći iskoristiti i da će barem na taj način nastaviti živjeti.

 2. Shicy napisao:

  Šteta…

 3. mee napisao:

  To bi bila velika šteta, meni je kompiz osim lijepih efekata i jako koristan pri svakodnevnom radu kao npr rotacija desktop cube s mišem, razbacivanje prozora (throw plugin) po drugim desktopima i u kombinaciji sa emeraldom (shade i on top) uživam u radu na svom linux-u

 4. grof napisao:

  Dolaskom Waylanda upotreba compiza postati će prošlost.
  Čak je i MArk to obznanio: “Mark Shuttleworth announced plans to eventually replace X with Wayland as the primary Ubuntu display server with their Unity desktop”
  No Unity će trebati biti potpuno prepravljen za rad s Waylandom i napustiti X i compiz

 5. 4ndY napisao:

  Trebalo bi ispraviti u članku:
  Compiz nije fork Beryla, već je Beryl fork Compiza, a poslije su se Compiz i Beryl ujedinili u Compiz Fusion.

  Ne treba sad roniti suze, to je prirodni tijek FLOSS projekata – neki umru, neki naknadno ožive, neki se forkaju… Compiz je odradio velik dio posla i ostat će u zapisan u povijesti. Inspirirao je sadašnje projekte i time omogućio da kompozitni desktop postane je svakodnevica na GNU/Linuxu…

 6. Kova napisao:

  Jedan ispravak, compiz nije fork beryla kao što je gore u tekstu navedeno… ako se dobro sjecam prvo je bio compiz, zatim se beryl (kao fork) izdvojio od compiza i poceo svoj neovisan razvoj, zatim su se compiz i beryl spojili u compiz fuson i poslije je samo “fusion” izbacen iz naziva… molim da se ispravi!

 7. Branko napisao:

  C’ est la vie…

 8. linuxzasve napisao:

  Kova hvala na ispravku. Dodali smo ispod teksta još malo informacija o nastanku itd.

 9. lutherus napisao:

  Inaće compiz možete pogoniti i kao stand alone window manager.

 10. Cooleech napisao:

  Iskreno, toliko sam naviknut na rad sa lelujavim prozorima da mi se, kad sjednem za komp bez compiz efekata, čini kao da radim na nečemu zastarjelom.
  Nadam se da će compiz ipak naći svoje mjesto i u budućnosti, makar kao fork.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.