U par koraka naučite Conky prikazivati broj nepročitane e-pošte na GMailu

Nedavno smo predstavili pet prelijepih Conky tema, uz kratko upoznavanje s aplikacijom. Danas ćemo vam pokazati kako dodati još jednu korisnu funkciju – provjera e-pošte.

Kao što smo rekli, Conky je alat za monitoring sustava u realnom vremenu, pri čemu koristi minimalno resursa. Može se pohvaliti ogromnim setom informacija koje je sposoban neupadljivo prikazati na zaslonu (kako bi dobili bolji uvid, zavirite na popis Conky varijabli, svaka od njih sadrži i kratak opis).

Danas ćemo Conkyu dodati još jednu korisnu funkciju – radi se o periodičnoj provjeri e-pošte za čak dva različita naloga, koristeći sigurnu HTTPS vezu. Skripta ne koristi nikakve zvučne niti grafičke notifikacije, odnosno okidače stresa koji uglavnom samo ometaju normalan rad. Možete je preuzeti ovdje: provjeri_postu.sh, a zatim je spremite u direktorij ~/.scripts/shell/ (obratite pozornost na točku ispred imena, što znači da je direktorij skriven) i dozvolite izvršavanje.

Napokon, otvaramo Conkyrc i dodajemo novu funkciju

${color DarkGoldenrod3}S T A NJ E SANDUČIĆA
${hr}
${color White}<tekst1> ${font :size=30}$alignc${execpi 300 ~/.scripts/shell/provjeri_postu.sh <nalog1> '<lozinka1>'} ${execpi 300 ~/.scripts/shell/provjeri_postu.sh <nalog2> '<lozinka2>'}${voffset -28}${font :size=9}$alignr <text2>

Gore zamijenite sljedeća polja s vašim podacima za pristup:

<tekst1> – Unesite po volji
<nalog1> – Korisničko ime za prvi nalog
<lozinka1> – Lozinka za prvi nalog

<tekst2> – Unesite po volji
<nalog2> – Korisničko ime za drugi nalog
<lozinka2> – Lozinka za drugi nalog

*imajte na umu da korisnička imena i lozinke spremate kao običan tekst, stoga je dodatan oprez obavezan!

Obična Conky konfiguracija  Prikaz broja nepročitane pošte u Gmailu

Po potrebi prilagodite izgled, način i mjesto gdje se informacija prikazuje. Skripta i njena implementacija u Conky konfiguraciju rad su korisnika Anakinholland na forumu CrunchBang GNU/Linux distribucije, originalni članak možete pronaći ovdje.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
U par koraka naučite Conky prikazivati broj nepročitane e-pošte na GMailu, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

1 Response

  1. Medojedni jazavac napisao:

    Odlicno, havala! 😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *