Pet prelijepih i korisnih Conky tema

Usprkos očito velikom broju korisnika ali i onih koji bi to htjeli postati, do sada nismo pisali o Conkyu. Stoga, smatram da je krajnje vrijeme da se upoznamo s ovim laganim, ali vrlo konfigurabilnim alatom koji je s nama već duže vrijeme.

Radi se o monitoru sustava za X Windows System, dostupnom za Linux i BSD platforme. Njegov zadatak je na vašem desktopu prikazati željene informacije u realnom vremenu, kako bi uvijek imali uvid u trenutno stanje sustava. Conky prikazuje datum i trenutno vrijeme, vremensku prognozu, zauzeće procesora (ukupno ili pojedinačno po jezgrama), radne memorije, popunjenost particija, brzinu i količinu preuzetih i poslanih podataka putem mreže, jačinu WiFi signala, očitanje toplinskih senzora i mnoge druge stvari. Direktno na radnoj površini gotovo neprimjetno uklopljen u pozadinsku sliku, uz minimalno zauzeće memorije. Mogućnosti konfiguracije su nevjerojatne – možete birati što će, gdje i na koji način biti prikazano.

Zvuči predobro? Pa zapravo i jeste, tek uz poneku sitniju manu koja ipak većini neće predstavljati problem. Recimo, neiskusnije korisnike Conky bi mogao odbiti pošto se podešavanja izvršavaju mijenjanjem konfiguracijske datoteke – što znači da nema GUI alata niti mogućnosti izmjene pozicije ili veličine putem strelice miša. Također, instalacija novih konfiguracija se obavlja izmjenom navedenih datoteka.

Bez brige, internet (pa tako i naš forum) je prepun različitih konfiguracija, najčešće sadržanih u jednoj jedinoj tekstualnoj datoteci. Instalacija kao i podešavanje zapravo je vrlo jednostavna, što ćemo vam i pokazati na primjeru ovih pet predivnih Conky konfiguracija.

Za početak, krenimo s instalacijom i inicijalnim podešavanjem lm-sensors aplikacije koja kao što se iz naziva da zaključiti, očitava senzore:

Kao root povucite aplikaciju iz repozitorija (naredba se razlikuje ovisno o paketnom upravitelju, prikazat ćemo primjer za Ubuntu):

sudo apt-get install lm-sensors

Zatim, također kao root pokrećemo naredbu za očitavanje senzora:

sudo sensors-detect

Potvrdno odgovorite na sva pitanja, a zatim uz naredu sensors provjerite što je sve detektirano.

Sada možemo instalirati Conky:

sudo apt-get install conky

Još malo i spremni smo započeti. U korisničkom direktoriju kreirajte datoteku naziva .conkyrc (primijetite točku ispred datoteke što označava da je ista skrivena; za prikaz skrivenih datoteka odaberite opciju iz izbornika upravitelja datotekama ili se poslužite tipkovničkom kraticom, najčešće Ctrl + H).

 

1. notifyOSD conky

Jednostavna i predivna tema koja inspiraciju vuče iz Ubuntuovog notify sustava prikazivanja obavijesti. Ako ste korisnik Ubuntu distribucije, ova tema će se savršeno uklopiti. Preuzmite kompresiranu datoteku, otpakirajte, uključite prikazivanje skrivenih datoteka i prikazano kopirajte u svoj /home/korisnik direktorij.

notifyosd conky

 

2. Conky 8

Još jedna zanimljiva konfiguracija – pretpostavljeno donosi širok raspon informacija, a dužinom zauzima dobar dio ekrana. Dolazi u tri različite teme, jednostavno nazvane a, b i c. Preuzeti je možete ovdje, a željenu temu birate prilikom pokretanja iz naredbene linije. Primjer:

conky -c ~/.conky/conkyrc_8a

Ovo posljednje “a” zamijenite ovisno o temi. Instalacija je identična kao u prethodnom slučaju – sadržaj otpakirane arhive zaljepite u vaš korisnički direktorij.

Conky 8a Conky 8b Conky 8c

 

3. Conky Grey

Meni osobno najdraža tema. Conky Grey dužinom ekrana prikazuje mnoštvo informacija, koristeći pritom minimalistički izgled koji se uklapa u gotovo svako okruženje. Preuzeti je možete ovdje, a sadržaj otpakirane datoteke spremite u ~/.conky/ direktorij. Pokretanje se obavlja naredbom:

conky -c ~/.conky/conkyrc_grey

dok će naredba ‘killall conky’ prekinuti rad programa. Evo i screenshot:

Conky Grey

 

4. Conky Lua

Kao i u slučaju prethodno opisane teme, i ovdje se prikaz informacija koristi putem krugova nalik brzinomjeru u automobilu ali s jednom iznimkom. Naime, ova tema dolazi s oznakama poznatih distribucija (Debian, Fedora, Mint, openSUSE, Ubuntu), čiji će logo ovisno o vašem odabiru završiti na sredini sata koji se nalazi pri samom vrhu. Odlična ideja za prilagodbu specifičnoj distribuciji na relativno jednostavan način. Temu odnosno konfiguraciju možete preuzeti ovdje. Otpakirajte arhivu; datoteku “conkyrc” spremite u ~/.conky direktorij a datoteku “clock_rings.lua” u direktorij ~/.lua/scripts (ako isti ne postoji, kreirajte ga).

Prije pokretanja preostalo nam je podesiti ispravno prikazivanje vremenske prognoze. Na web adresi weather.noaa.gov potražite svoj grad – uskoro ćete dobiti detaljan prikaz vremenske prognoze, ali to nije ono što nas trenutno zanima. Osvrnite se na dobiveni URL, u mom slučaju izgledao je ovako (razlikuje se od grada do grada):

http://weather.noaa.gov/weather/current/LDOS.html

Posvetite pažnju podebljanom dijelu u gornjem primjeru – LDOS, što je oznaka grada Osijek. Otvorite datoteku ~/.conkyrc, potražite “LQBK” i zamijenite ga s kodom kojeg ste dobili.

Conky s Debian oznakom

Pokrenimo Conky naredbom:

conky -c ~/.conky/conkyrc*

5. Suuuuny Conky

Posljednja ali zato ništa manje atraktivna tema, dapače. Cilj je potpuno uklapanje u radnu površinu – ova tema isporučuje se s posebnom pozadinskom slikom te stvara dinamički desktop koji nenametljivo pruža osnovne informacije. Potrebno je malo prčkanja po konfiguracijskoj temi kako bi se prilagodili rezoluciji na vašem monitoru (razlog zašto kod nas nije sve na točno predviđenom mjestu), a rezultat je prilično impresivan. Preuzmite arhivu a sadržaj otpakirajte u vaš korisnički direktorij.

Suuuuny Conky

Koristite li Conky? Koji je vaš favorit?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Pet prelijepih i korisnih Conky tema, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

28 Komentara

Dodaj svoj

Conky koristim godinama, ne mogu bez njega 🙂
Još uvijek ne koristim nikakve dodatne skripte, samo ono što je ugrađeno u conky. Nije baš efektno poput ovdje navedenih tema, ali je informativno (uptime, CPU, senzori, HDD, RAM, top cpu i top mem, mreže).

Slijedih vaše korake i dobih ovo:

skin@klara:~$ conky -c ~/.conkyrc/conky_grey
WARNING: gnome-keyring:: couldn’t connect to: /tmp/keyring-dxuhhS/pkcs11: No such file or directory
Conky: invalid configuration file ‘/home/skin/.conkyrc/conky_grey’

Conky: invalid configuration file ‘/home/skin/.conkyrc’

Conky: missing text block in configuration; exiting
***** Imlib2 Developer Warning ***** :
This program is calling the Imlib call:

imlib_context_free();

With the parameter:

context

being NULL. Please fix your program.

thx, sad je proradilo, malo me je zbunilo jer u početku ste spominjali mapu .conkyrc pa onda da trebam sve umetnuti u .conky onda sam na kraju izbrisao “rc” u imenu datoteke “conkyrc_grey” … ma nisam dobar nikako

imam još jedno pitanjce, je li se može napraviti prava prozirnost a ne ova umjetna gdje se kopira background

od svih 15ak senzora meni je otkrio samo ‘Intel digital thermal sensor’
radi se o dell inspiron 1545 intel dual core s amd mobility radeon 4300 grafickom, ima li netko slicnih problema?

Nakon sto ga pokusam pokrenut dobijem ovo:

conky -c ~/.conky/conkyrc_8c
Conky: forked to background, pid is 2793
lax@lax ~ $
Conky: desktop window (c00023) is subwindow of root window (a6)
Conky: window type – override
Conky: drawing to created window (0x2a00001)
Conky: drawing to double buffer

I nista se ne dogada.

Koliko vidim na forumu ti izgleda imaš problema s tvojom grafičkom. Nešto ti s driverima ne štima. Zato se vjerojatno Conky niti ne prikazuje.

ja se bojim po tom čačkat,pokušo sam instalirat conky već 3-4 puta i nikako da instaliram,uvijek neka sranja pa sam odusto

Nalazi se u tvom korisničkom (home) direktoriju, a ova točka ispred znači da je skriven. Podesi preglednik datoteka da prikazuje skrivene datoteke (često je kratica Ctrl + H) i vidjet ćeš ga. Ako ga ipak nema tamo, napravi ga.

kako naredbu “conky -c ~/.conky/conkyrc_grey” staviti u startup?
Naime, novi sam u ovom svemu, pa sam pokusao s nekim tutorialima za stavljanje odredjenih naredbi u startup. Conky proradi s panjenjem racunala ali ne dobijem ovako fini dizajn kao sto conky grey nudi vec dobijem najobicniji crni pravokutnik i sve podatke koje on ocitava. Pa se to izgleda ocajno.
Gdje tu grijesim?
Hvala!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.